Roodkapje bracht geen rode wijn

Naar de wijnles gaan is goed voor mijn algemene kennis. Dat werd vandaag nog maar eens bevestigd want ik heb iets bijgeleerd over Roodkapje.

Volgens het sprookje van de gebroeders Grimm vraagt Roodkapje haar moeder om grootmoeder een mand vol lekkers te brengen. En in die mand zit ondermeer een fles rode wijn.

Wel, geschiedkundig blijkt dit onmogelijk te zijn. Roodkapje speelt zich af in de Saale regio, binnen het wijngebied Saale-Unstrut. Gezien het koude klimaat is het er onmogelijk om rode wijn te verbouwen. In die tijd was het ook heel onwaarschijnlijk dat Roodkapje even naar de Delhaize was geweest. Blijft de vraag: “wat dronk grootmoeder dan wel?”

Het antwoord is Sekt, de Duitse versie van mousserende wijn. Deze wijn is er zelfs zo populair dat ze tot 90% van de basiswijn moeten importeren uit andere landen.

Grootmoeder dronk dus schuimwijn en geen rode wijn. Dat is dan bij deze recht gezet.

U zegt?
 1. corneel says:

  Ik heb van de lessen nederlands van vroeger geleerd dat roodkapje eigenlijk een opgekuiste versie zou zijn van wat een heel onkuis verhaaltje is.

 2. pleeeeese juf Smetty. Vertel ons het echte verhaaltje van Roodkapje! pleeeeeeese!!!

 3. Smetty says:

  Allez, goed dan. Ik zal eens iets vies erbij vertellen, maar het is echt wel tegen mijn goesting. Grootmoeder, wel grootmoeder, die deed ook grenadinesiroop bij haren sekt. Bah.

 4. Koen Robeys says:

  Van Roodkapje weet ik de details niet, maar in het algemeen is het zeker zo dat sprookjes recente versies van soms bevreemdende verhalen zijn. Toen ik nog geen blog had heb ik eens een analyse van een ander geval op het net gezet:

  http://users.skynet.be/koen.robeys/pages/zeemeermin.html

  🙂

  Koen

Leave a reply.