Mergelgrot

Het verlengde weekend en een nog op te souperen verjaardagsbon bracht ons afgelopen weekend naar Nederlands Limburg. Naast winkelen in Maastricht, wou ik ook graag eens grotbiken in de Sibbergroeve van Valkenburg. Hoewel iedereen het een mergelgrot noemt, lees ik op wikipedia dat het eigenlijk een mijn in krijtgesteente is.

Mergelgrot

Grotbiken dan. De organisatie voorziet in een speciale fiets en een helm. Samen met een gids fiets je gedurende een dik uur door de gangen van de mergelgrot. Naast andere groepen fietsers, rijden er ook quads en mijnwerkers met hun auto in de grot. Ik was wat bang dat het fietsen zelf te gezapig zou zijn, maar de gids hield er een aardig tempo op na. Conclusie: alleen al de omgeving (20 tot 40 meter onder de grond en helemaal donker) maakt het grotbiken tot een bijzondere ervaring.

Misschien 2 bedenkingen: de quads en de auto’s maken het er redelijk onveilig. Daar moet toch eens een verkeersongeval op 40 meter diep van komen vrees ik. En ook: wie met een groep reserveert, fietst een 90 min, individuele bikers krijgen maar 60 minuten (uitleg en materiaal overhandigen inbegrepen). Wel, een uur is gewoon te weinig. Gelukkig sloten wij aan bij de allerlaatste groep van de dag en zorgde de gids ervoor dat we effectief een uur konden fietsen.

Ondertussen weet ik dat krijtgesteente bestaat uit kalkskeletjes van algen en andere fauna, gevormd door ondiep water in het Krijt-tijdperk. Op de weg heen vroeg ik lief: “zou ik iets over mergelgrotten moeten weten en waar zou ik het van moeten kennen”. Het antwoord: “de Freggels wonen daar ook”. Wel, ik heb er geen gezien.

U zegt?
 1. Sonnie says:

  Nee, ik kom er al jaren en heb er nog nooit een Freggel gezien. Je hebt helemaal gelijk: het is geen mergelgrot maar een mergelgroeve, en dat is tenslotte geen Freggelgrot!

 2. frank says:

  Bedenkingen??? Wat dacht je van al die uitlaatgassen van die quads!! En al die mensen die de berg vervuilen.
  Ik heb niets tegen ondergronds ontspannen, maar alles met mate.
  Uiteindelijk is het begrijpelijk dat Valkenburg en omgeving ‘Leeft’ van de mergelgrotten, zij zijn een grote bron van inkomsten. Dit is nu eenmaal zo en valt weinig aan te veranderen. Maar misschien moet er eens wat meer kwalitatief bezoek aan de ‘grotten’ (Mergelgroeves) worden georganiseerd en de mensen/touristen meer bewustzijn worden aan geleerd.

  Frank
  http://www.berglopers-weblog.com

 3. Frank says:

  Tja, de Freggels…Ik kom ze toch echt wel vaak tegen in de Mergelgrotten 😉

Trackbacks for this post

 1. Nostalgie tot en met….

Leave a reply.