Immo Smetty

Ik ben al een tijdje samen met lief aan het huizen (en appartement) kijken. De eerste weken waren nodig om “te leren” zoeken. Vanaf nu is het “voor serieus”.

Het viel ons op dat grote nieuwbouwprojecten meestal in handen zijn van de grotere immo-kantoren. Helaas, tegen het moment dat ze die projecten ergens publiceren of je ze zelf ziet, zijn ze vaak al uitverkocht. Het is echt niet te doen. Ik lees overal dat de markt “ingestort” is, maar dat is toch niet de indruk die ik heb gekregen hier in het Gentse.

Gisteren besloten we eens enkele immo-kantoren langs te lopen om onze gegevens na te laten en er ter plaatse te informeren naar nieuwbouwprojecten. Het was een leerrijke, maar ook ontnuchterende tocht. Enkele vaststellingen:

 • In totaal bezochten we 11 kantoren. In amper 3 daarvan heeft men de tijd genomen om te luisteren en voorstellen te doen. Vier kantoren waren gewoon gesloten.
 • Welgeteld 1 kantoor vulde onmiddellijk onze gegevens in een database in. Een paar uur later kregen we al een eerste (automatische) mail. De andere kantoren werken mogelijk in een 2e stap wel met een database, maar waarschijnlijk niet met enige vorm van attendering.

Voor de gelegenheid heb ik ook een nieuwe email-alias aangemaakt (immo @ domeinnaam van deze blog). “Heeft u ook een immokantoor?” vroeg een niet-zo-ICT-geletterde dame daarover. En zo hebben we nog een paar ongelooflijke ICT-uitspraken genoteerd… Er is nog veel werk wat betreft automatisering in de immo-sektor.

Immo-kantoren zijn natuurlijk maar 1 kanaal. We hebben ondertussen ook een profiel op immoweb en vlan aangemaakt en pluizen alle streekbladen uit. Naar het schijnt is de beste koop een eigendom van een koppel dat op scheiden staat en geld nodig heeft. Vandaar deze warme oproep: “als het niet zo goed meer gaat tussen u en uw lief, laat het dan gerust weten als de eigendom in de verkoop moet; wij komen graag eens kijken”. Alle andere tips zijn natuurlijk ook welkom.

U zegt?
 1. Anne says:

  Ik vermoed dat je graag in het Gentse wil blijven ?

  Wij zijn op ons stulpje gebotst toen we we kwamen kijken naar de bouwwerken van een blok in de buurt.
  Dit gebouw stond nergens in de krant en er werd nergens op internet voor geadverteerd.
  Toch was dit het beste wat we konden vinden (nog steeds geldt die uitspraak).
  Toen ik heel verbaasd was dat deze bouwpromotor geen website had was hun antwoord heel lakoniek : “Wij hebben dat niet nodig. Het geraakt ook verkocht zonder internetproblemen.”

 2. Huug says:

  Hier beneden op de gelijkvloers, te huur app. totaal 110 m2 – 1 slpk, grote living, overal parket, keuken, badk. + terras achteraan en kelder – 390 euro. Onmiddelijk vrij wgs. sterfgeval. Sportstraat 150-174.

 3. maizenaman says:

  Ten huize Maizena-Chapelure zijn er altijd kamers beschikbaar met badkamer, parket, terras en toestanden voor een Gentste Madam met knappe Viking! Slechts 100km van Gent. Leuke supermarkt in de buurt (1800m), met tal van computerproblemen om creativiteit op bot te laten vieren. Gemeenschappelijke keuken, zeer autoritair bestuurd door eigenares met een zwaar Frans/Italiaans accent. Chinezen zich te onthouden. “De Motte” en “De Demer”, uitgelezen plaatsen voor aspirant duikers. Enkel huisdieren toegelaten die kunnen samenleven met de huiskonijnen. Altijd Pale Ale in de frigo. En elke avond bloggen. Mail nu naar immo @ naam-van-leuke-supermarkt-uit-rillaar.be. Ook tamtam voor de echte immo-sektor.

 4. niki says:

  hei
  wij hebben enkele jaren geleden ook gent, gent, gent en omstreken, omstreken van de omstreken afgezocht om een betaalbaar huis te vinden met wat groen bij. Onze verwoede zoektocht heeft uiteindelijk een jaar geduurd en dan hebben we gekocht maar toch wel buiten Gent (het was niet te betalen)
  wat wij deden was onze search ingeven op vitrine.be en immoweb en easy (rekening houdende met het afgesproken bankbudget) en regelmatig de notarissen afsnorren want daar zijn wel koopjes te doen.
  ik hoop dat dit je iets verder helpt.

  groeten
  N.

 5. Smetty says:

  Ik zou graag in het Gentse blijven. Het doel is te kopen, niet huren. Als we niks vinden, zullen we automatisch de scoop wel vergroten. Dan lost het probleem van centrum/rand zichzelf waarschijnlijk op.

  Bedankt voor de tips alvast.

 6. peggy says:

  Hallo,

  Wij zochten ook iets (huis, grond) om te kopen. Onze zoektocht is gestart in 2001. Via immo – NIETS! Ook één kantoor met automatische reply, andere gingen ons ZEKER bellen als ze iets hadden voor ons. Nooit telefoon gekregen! Via immoweb zagen wij onze droom staan … bij een kantoor dat ons ging contacteren! Niets gehoord dus! Zelf gebeld en na bang afwachten (er waren er al voor ons) is het ons gelukt. Na 6 jaar zoeken hebben we uiteindelijk gevonden wat we zochten. Goede raad : ALLE dagen op immoweb en notarim kijken en zeker de moed niet opgeven.Wij reden ook regelmatig wat rond met de wagen in de streek waar we iets zochten en zijn zo ook veel te weten gekomen over prijs/kwaliteit verhoudingen want er ligt soms een enorm verschil tussen. Geef de moed niet op! Succes in jullie zoektocht!
  groetjes
  Peggy

 7. Smetty says:

  @Peggy: thx voor de aanmoedigingen.
  Ik hoop er wel minder dan 6 jaar over te doen 🙂

 8. Liesje says:

  Ook van mij veel succes!

  Nog een tip trouwens: http://www.hoeveelkostmijnhuis.be. Daar kan je alles heel precies berekenen: hoeveel je kan lenen, hoeveel kosten er precies bijkomen, hoe je het slim aanpakt met teruggave van de belastingen enzovoort.

  De maker van de site komt trouwens ook uit Gent 😉

 9. lamazone says:

  Succes ermee. Als ik iets meen te zien of er valt een oudje dood in de straat, dan hoor je ervan!

 10. Tom says:

  Bij de beste Belgische immowebsites vindt u ook http://www.immowatcher.be – hier kan u uw budget ingeven en vindt u in één oogopslag alle beschikbare vastgoed voor uw budget. U zoekt een woning te Gent, wel op http://www.immowatcher.be is er een ruim aanbod aan huizen en appartementen te koop in het Gentse ! Veelsucces !

 11. Ricket Meesen says:

  Hallo,
  Je zou eens moeten kijken op http://www.immovast.com daar staat heel veel praktische informatie en is er een zeer ruim aanbod.

 12. lamazone says:

  Profetische woorden: “Naar het schijnt is de beste koop een eigendom van een koppel dat op scheiden staat en geld nodig heeft.” Proficiat!

Leave a reply.