Wijncursus

Vriendje Corto vroeg een tijdje geleden of ik mee wou op wijncursus. Hij had eerder al een initiatiecursus gevolgd, alsook de specialisatie in Franse wijnen. Snel een initiatie volgen was geen optie, dus begon ik vandaag zonder enige voorkennis met hem aan de cursus “wijnaanbod buiten Frankrijk” bij Syntra.

Bij Syntra kan je zowat alle beroepsgerichte cursussen volgen die je maar kan bedenken, van tuinaannemer tot uitbater van een zonnecenter, maar ook talen of fietsmecanicien. Toen ik de parking opreed dacht ik wel even: “amaai, dit is een opleidingsfabriek”.

De wijncursus zelf kost 220 euro voor 10 lessen van 3 uur, maar met dank aan de Vlaamse overheid hoef ik via de opleidingscheques maar de helft daarvan te betalen. Dankuwel Vlaanderen.

wijncursus

In het cursuslokaal lag een uitgebreide cursus op ons te wachten (en er volgen nog enkele delen), alsook een set proefglazen (6 stuks, inbegrepen in de prijs) voor iedereen en een spuwemmer.

Vandaag stond als eerste les Spanje op het menu. Ik proefde 2 cavas, 3 sherry’s en 6 witte wijnen. Tot mijn grote spijt (en verbazing), heb ik na 2 glazen toch maar besloten om niet alles uit te drinken.

Aangezien ik zonder enige voorkennis aan de cursus begon, was het niet altijd zo evident om direct de juiste terminologie te vinden. Het ruiken is het plezantste om te omschrijven. Ik rook ondermeer “kattenpis in het gras” en “stoffig- en muffigheid op grootmoeders wijze”. En geloof het of niet, maar ik zat in de juiste richting. Ik moet zelfs nog wat wolliger leren doen, maar daarvoor zal ik toch nog wat moeten oefenen.

Met al die vreemde omschrijvingen durft het al eens fout gaan ook. Iemand sprak over “trage benen” (“les jambes du vin” in het Frans, en “jambes” betekent ook “benen”): dit is de mate waarin druppels naar beneden komen in het glas nadat je het rondgewalst hebt. Mijn oren hadden echter “de trage bij” gehoord. Bijna. Bijna.

Nog 9 lesdagen te gaan. Dit zou wel eens mijn favoriete cursus aller tijden kunnen worden.

U zegt?
  1. maarten says:

    Je hebt dan nog het geluk bij een prima leraar te zitten 😉

Leave a reply.