En we zijn weer vertrokken

Ondertussen op school: deze week is er onthaalweek, vanaf volgende week beginnen de lessen.

Vandaag mocht ik als eerste een nieuw leslokaal gebruiken: klas 110 (droge benaming, we hebben nochtans ook “de groene zaal” en “het pretkot”) is een computerlokaal met 45 pc’s. De akoestiek is er niet zo goed, maar toch is het lokaal zeer welkom want we hebben nu eenmaal nood aan een groot computer-leslokaal.

Lokaal 110

Ik had een kleine inhuldiging verwacht, met een fleske champagne en zo, maar daarvoor moet je waarschijnlijk niet in het onderwijs zijn.

Mocht ik langer dan 4 uur in het nieuwe lokaal moeten lesgeven (en veel praten), dan zou ik waarschijnlijk ons micro-systeem gebruiken. Ze hebben mij al lang geleden eens aangeraden om stemtraining mee te volgen met onze toekomstige leerkrachten lichamelijke opvoeding die vaak in een sporthal lesgeven. In een computerlokaal is er op zich veel achtergrondlawaai en als dan ook de studenten nog daarbij beginnen te praten onder elkaar, dan heb ik de neiging om mijn stem te forceren. Ik zou ook wat meer kunnen zwijgen natuurlijk.

Dit jaar niets dan goed bij ons op school (bij alle lerarenopleidingen in Vlaanderen): het aantal studenten is spectaculair gestegen. Elk jaar heeft ook zo zijn vernieuwingen. We mogen bijna niets meer “secretariaat” noemen. Het voormalige “studentensecretariaat”, dat is nu het “studenten-service-centrum”. Wij moeten mee met onze tijd, en de student is nu eenmaal een klant.

We zijn dus weer vertrokken voor een academiejaar. De eerstvolgende halte is de kerstvakantie. Bij deze wil ik alvast alle clichés over lesgevers bevestigen: ik ben al aan het nadenken over wat ik tijdens mijn volgende vakantie wil doen.

U zegt?
 1. Probeer eens om in een les 2 studenten aan een pc te zetten.
  In mijn ervaring leren ze dan sneller. (Ze dagen elkaar uit)

 2. Dieter says:

  Mijn ervaring met de computerlokalen in de Ledeganck is ronduit slecht.

  1) Die vervelende paal die in het midden van elk lokaal staat
  2) De ongelooflijke somberheid die elk lokaal daar uitstraalt (en altijd met die gordijnen toe, ik kan daar niet tegen)
  3) geen koelsysteem :s
  4) Altijd allemaal gesloten… OPEN-leercentrum? Het kleine, nog sombere lokaaltje beneden is echt te stom.

  Ik begrijp de foto ook niet echt, zie ik daar nog enkele CRT schermen? Budget op? of worden deze nog vervangen?

  Als ik naar de overkant, naar de pc klas in de unief kijk wordt alles daar toch veel professioneler aangepakt.

  Ik zou in elk geval niet kunnen werken aan de Hogeschool Gent, binnen de kortste keren zou ik gans gefrustreerd worden.

  @Yves:
  Waarom 2 studenten aan een pc, als elke student aan een “eigen” pc kan? Naar mijn ervaring wordt er niet sneller geleerd als er telkens 2 studenten een computer gebruiken. Het motto van de overheid is toch ook: elke student één computer?

 3. Smetty says:

  @Dieter:

  Onze school zit in een historisch pand. De computerlokalen waren in een ver verleden de slaapzalen van de nonnenschool. Die “geschiedenis” leeft dus, of je dat nu wil of niet, door in de huidige lokalen. Die zalen zijn gemaakt om de zon binnen te laten, niet om de zon buiten te houden (wat wij nu nodig hebben voor de computers).

  Ik heb ook al computerlokalen gezien die qua architectuur en inrichting gezelliger zijn, maar dat maakt de onze niet “ronduit slecht”. Elk jaar wordt ongeveer 1/4 van het pc-park vernieuwd. We blijven dus steeds met recent materiaal werken.

  De infrastructuur van de lokalen wordt trouwens door officiële instanties op regelmatige basis geëvalueerd. De prijs voor mooiste design hebben we daarbij nog niet gekregen, maar voor kwaliteit en service aan de student scoren wij uitstekend. Ik zie dan ook geen enkele reden waarom ik gefrustreerd moet zijn.

  Het is hoogstens jammer dat je eens een namiddag in een verduisterd lokaal moet zitten als buiten de zon schijnt. Maar ik zit 90% van mijn tijd te werken met zicht op water en de bomen, dus wat zou ik klagen?

 4. Dieter says:

  Volgens mij is het niet zo dat de soort computers de PC-klas “goed” maken. Andere zaken, zoals inrichting, akoestiek, koeling, etc zijn minstens even belangrijk.

  Er mag dan elk jaar een pc-klas vernieuwd worden, toch blijven de PC-klassen een pijnpunt.
  Als de historische voorgeschiedenis een probleem is in die klassen, dan wordt toch gewoon een andere vleugel gekozen, waar dat geen probleem is? (Ik denk bijvoorbeeld aan de vleugel onder het leercentrum, mogelijkheden genoeg denk ik.)
  De meeste andere klassen heb het “historische voorgeschiedenis”-probleem wel kunnen aanpakken, daarbij denk ik oa aan de vleugel van de resto. Geen onontkomelijk probleem dus.

  Ik zeg ook niet dat de pc-klassen niet werkbaar zijn, het is inderdaad zeker werkbaar. Maar het zou zeker beter kunnen.
  (Ik snap wel dat oplossingen niet direct voor de hand liggen, maar toch moet de hogeschool hieraan kunnen werken…)

 5. Smetty says:

  Alles kan beter. Dat is waar.
  Maar het ideale is vaak gewoon niet haalbaar.
  Of om het met Marco te zeggen: “de meeste dromen zijn bedrog”.

 6. KatCat says:

  Ik heb de maandagochtend één groep van ongeveer 30 studenten voor basis-ICT in de Groene Zaal van KHBO. Daar staan enkel stoelen en tafels. Ik ga dan een mobiele beamer en 3 trolleys met laptops halen, sluit alles aan en mijn mobiele laptopklas is klaar voor gebruik.
  Geef mij toch liever een vast pc-lokaal mét toegang tot het computernetwerk…

Leave a reply.