Wat zit er in mijn mailbox?

Tijdens mijn verlof had ik een portable bij zodat ik af en toe mijn mailbox wat kon filteren (op spam, automatische mailtjes van systemen ed.). En toch heb ik vandaag een volledige dag besteed aan het beantwoorden van mailtjes. Het is echt ongelooflijk wat mensen mij allemaal vragen en toesturen.

Mijn mailbox noem ik meestal mijn internetwinkel. Er zijn een paar projecten die blijven lopen en onderhoud vragen (Edublogs, Doppler), maar het zijn toch de mailtjes die naar Smetty.be gestuurd worden waar ik het meeste werk aan heb. Ik heb mijn mails eens grondig bekeken en zie een 3-tal categorieën: de studenten die een thesis of een werkje maken , de adverteerders die een actie proberen te promoten en de exotische vragen.

Er contacteren mij ontzettend veel studenten. Het zal u vast niet verbazen, maar daar probeer ik altijd tijd voor te maken. Als ze willen afspreken dan doe ik dat (maar alleen in Gent), daarnaast heb ik afgelopen jaar uren ge-skypet, gebeld en ge-MSNd met studenten. Iets wat ik pertinent weiger is lange mails schrijven, want sommige studenten proberen mij op die manier hun werkje te laten maken denk ik.

Een tweede categorie zijn de aanvragen om iets te publiceren op mijn blog. Als vrienden of kennissen iets vragen is de kans groot dat ik er op in ga. En toch vraag ik mij steeds vaker af waarom adverteerders er van uitgaan dat ik zonder enige tegenprestatie of voordeel (dit hoeft zeker niet materiaal te zijn) wil meewerken. Ik ben dan ook aan het denken om een standaard antwoord te voorzien zoals ik dat al bij andere bloggers gezien heb.

Een derde categorie zijn de exotische vragen. Vandaag kreeg ik nog zo een mailtje met een paar privacy inbreuken van iemand waarbij ik dacht: “als ik dit doorstuur naar je werkgever, dan is je ontslag nabij”. Over het algemeen zou ik stellen dat sommige mensen duidelijk het concept van een blog niet begrijpen (en afhankelijk van de post denken ze dan dat ik hostess, verkoper of helpdeskmedewerker ben), anderen gaan denk ik af op mijn contactpage en besluiten daaruit dat ik hen kan/wil helpen.

Natuurlijk zijn er ook leuke vragen, maar ik ben vandaag toch geschrokken van het aantal en de aard van de mails die ik op een maand binnen krijg en de tijd die er nodig is om alles te beantwoorden. Is dat bij u ook zo?

U zegt?
 1. “Is dat bij u ook zo?”
  Misschien vind je hier mijn antwoord op dat vraagje?
  http://www.flickr.com/photos/vermaelenwilly/1141803217

  Het is een ernstige poging om alle mails een beetje gesorteerd toe te krijgen, met 12 mailboxen voor evenveel verschillende activiteiten…

 2. maizenaman says:

  Graag nog enkele voorbeelden van “exotische vragen”.
  Ik had graag onze definities van “exotisch” eens vergeleken!

 3. Blijkbaar ben je niet de enige die zich dat afvraagt
  zie http://vacature.typepad.com/redactieblog/2007/08/e-mail-vloek-of.html

  Eén van de cursussen van PairCoaching.net is GTD [1] (Gettings Things Done) en één van de regels is maak je inbox leeg.
  Na een verlof is dat niet zo gemakkelijk.

  [1]http://www.paircoaching.net/workshop_en.php?cursusID=2&title=Getting+Things+Done+for+IT

 4. Tineke says:

  Mailbox leegmaken? In de mijne zitten 1281 mails. Onbegonnen werk?

 5. Smetty says:

  @maizenaman: ik probeer er eens werk van te maken. Lijkt mij een leuk idee. Ik wil alleen voorzichtig blijven naar privacy toe.

  @willy, yves, tineke: ik beschou een mailbox steeds meer als tijdsverlies eigenlijk…

 6. @ Tinneke
  Tijd voor een Gmail mailbox misschien, waar je aan elke mail een label kunt hangen en zo de mails in mappen sorteren. Werkt eigenlijk identiek aan een TAG systeem bij del.icio.us
  @Smetty
  Inderdaad.
  Maar toch ben ik er altijd weer verbaasd over hoeveel reacties er via mail in de mailboxen komen op de blogberichten, terwijl er amper reacties op de blog zelf gepost worden. Blijkbaar hebben leerkrachten (het “doelpubliek” van mijn weblogs) een hele grote mond in de klas, maar niet op de weblogs… 🙂

 7. @ Tineke: hoeveel van die 1281 heb je gelezen?
  Hoeveel had je moeten lezen?
  Hoeveel ga je nooit lezen?
  (hoeveel is er spam?)

  Hoe vind je nog een mail terug?

 8. Tineke says:

  @Yves, oh, het lijkt wel mailboxtherapie.
  De meeste van die mails heb ik wel degelijk gelezen. Laat ons zeggen 90%.
  Het probleem is dat ik mijn mails op twee plaatsen lees. Dus tegen dat ik thuis kom heb ik de meeste mails al gelezen en laat ik ze daar ongelezen en dan ook ongeklasseerd staan.
  Mails vind ik terug door te sorteren op afzender of op titel. En heel soms de zoekfunctie, maar dat duurt erg lang.
  En euh, ik zet de mails die ik nog niet klasseerde wel weg per jaar.
  Nog vragen?

 9. hihi
  In oktober begin ik aan een cursu gestalt therapie…;-)

  Dit lijkt me vermoeiend, moet je bij elke mail je afvragen of je ze gelezen hebt of niet.
  Je leest je mail op twee plaatsen. Begrijp ik het goed dat dit op twee verschillende computers is?

  Zoekfunctie duurd lang, welk programma gebruik je?

 10. Tineke says:

  Yves, geven of krijgen die therapie?
  Ja, op twee verschillende computers, beiden met Firefox. Meestal is dat even zoeken tot aan de laatste mail die ik las, vanaf daar weet ik dat ik ze nog niet gelezen heb.? Maar ik geef toe: het is niet efficiënt.

 11. Tineke says:

  Euh – ik bedoel Thunderbird natuurlijk.

 12. @Tineke
  Ik volg Gestalt Therapie Opleiding: http://www.ivc.be/gto.htm
  Mijn bedoeling is om er een betere project coach van te worden.
  Verschillen tussen een project-coach en een project-leider/manager, is dat een leider of manager zelf oplossingen zal voorstellen. Een coach zal eerder de team leden laten ondervinden dat er een probleem is, en hun zelf de oplossing laten vinden (of niet, als ze er niet klaar voor zijn).
  Zo heb ik wel ideeen over hoe je je mail probleem kan oplossen, maar als ik nu ga zeggen zo moet je het doen zonder dat ik je situatie ken, dan is er weinig kans dat je dat gaat doen.
  Daar heeft dus niemand iets aan.
  >>Meestal is dat even zoeken tot aan de laatste mail die ik las

 13. maurice says:

  halo ik had een vraagje ,kun je mij langs email laten weten hoe ik mijn mailbox ledig ik zou U zeer dakbaar zijn

  maurice groetjes

 14. YvesHanoulle says:

  als ik dat e-mail gewijs doe, dan zie je die e-mail pas als ej al de andre verwerkt hebt en dat is dan wer veel te laat…

  2 snellere opties:

  A Lees het boek GTD (Getting things done)
  http://www.amazon.com/gp/product/0142000280%3ftag=hanoulle-20%26link_code=xm2%26camp=2025%26dev-t=00CEHVVVV0X0EBNYDHR2

  B Of volg onze cursus op 2008/02/20
  http://www.paircoaching.net/workshop_en.php?cursusID=2&title=Getting+Things+Done+for+IT

  A is het goedkoopst,
  B Het snelst. Tijdens onze cursus neemt u uw leven terug in uw handen. Letterlijk.

Leave a reply.