Promotor

Ik heb vandaag mijn eerste eindwerkverdediging gehad van een werk waar ik zelf promotor van was. De voorbije jaren heb ik meerdere eindwerken gelezen, maar enkel als lezer. Het viel mijn toen al op dat een promotor meestal een verdedigende/verklarende houding aanneemt bij kritiek/vragen.

Vandaag was het dus mijn beurt om eens een collega als lezer te hebben. Ik kon nu zelf ervaren op welke manier je anders gaat kijken tegen een eindwerk als je het ontwikkelingsproces gevolgd heb. Als promotor ben je niet alleen een begeleider, maar ook een participant: studenten die rekening houden met je feedback, verwerken je input (dat kan zowel inhoud, structuur of vorm zijn) ook in dat werk.

De betrokkenheid van de promotor staat een objectief cijfer zeker niet in de weg. Het eindwerk van onze studenten wordt beoordeeld door een lezer en de promotor, bijgestaan door een (soort) moderator die alle eindwerken volgt en dus een globaal overzicht heeft.

Het was de eerste keer dat er een eindwerk gemaakt werd met ICT in de hoofdrol (binnen die richting), en daar kon ik als lesgever van dat vak alleen maar enthousiast over zijn. Toen ik het werk in handen kreeg was er toevallig een vergadering met enkele collega’s. Ik denk dat ik het aan bijna iedereen getoond heb. De oude rotten uit het vak keken wel een beetje verbaasd, maar ik denk dat ze het ook wel schattig vonden.

Over het resultaat ga (en mag) ik hier niets vertellen. Het eindwerk heeft mij wel tot een ander interesseveld gebracht: de online gepubliceerde eindwerken. Wie daar benieuwd naar is, kan alvast een gaan snuisteren in DoKS.be.

U zegt?
 1. Jef says:

  En zal dit eindwerk zelf ergens in een repository terecht komen?

 2. Smetty says:

  @Jef: misschien, ik hoop het wel, maar het zou kunnen dat het pas voor de volgende generatie afgestudeerden gaat zijn.

  Ik zoek momenteel uit welke procedures er wel en niet zijn binnen mijn eigen instelling.

 3. KatCat says:

  Leuke en interessante post!
  Trouwens erg aangenaam om een blog te lezen die ik zowel vanuit professioneel als menselijk standpunt goed vind.

 4. Smetty says:

  @KatCat: bedankt…

Leave a reply.