Internet via het stopcontact

Ik kan het bijna niet geloven dat het vandaag voor mij beschikbaar is. Gewoon internet via het stopcontact. In Leuven, Gent en Brussel is het mogelijk via het Amerikaanse Clearwire. Op de website lezen we dat het bedrijf opgericht werd in 2003, aanwezig is in meer dan 35 landen en in Europa ook al Ierland en Denemarken bedient. Een leuk idee, maar toch heb ik vragen bij het product vandaag en de toekomst.

Clearwire 3

Hoe werkt het?

Je hebt een modem nodig die je aansluit op je computer. Je steekt de stekker in het stopcontact en je bent op internet.

Update (voor de duidelijkheid) waarvoor de modem en de dekking dient:

‘Hoe verbindt Clearwire zich draadloos?

Clearwire gebruikt de meest moderne draadloze technologie om signalen te verzenden van en naar je modem op beveiligde frequenties waar een licentie op staat. Je verbinding staat altijd open en is altijd veilig.’

In tegenstelling tot ADSL of kabelinternet heb je dus geen telefoonverbinding of kabel meer nodig. Waar je met (enkel de vaste component, dus geen hotspot of mobiele uitbreidingen meegerekend) ADSL en kabel gebonden bent aan de plaats waar je internet geregistreerd is (uit de muur komt), kan je met dit internetabonnement online waar je een stopcontact hebt en binnen het bereik van Clearwire-dekking bent. Onderstaande tabel toont de vergelijkingspunten met ADSL en kabel (klik om te vergroten):

clearwire

Product aanbod

Clearwire internet komt in 2 versies. De “Freedom Light” kost €28,99 voor 1GB volume, de “Freedom Premium” €38,99 voor een 10GB account. Ik kon nergens op de Clearwire website terugvinden wat een extra GB kost.

Gemiste kans en weinig toekomst

Als ik de breedband vergelijkingstabel erbij neem, dan scoort Clearwire voor het 10GB product met een downstream van 3 Mbps gemiddeld ten opzichte van de andere providers, een upstream van 256 Kbps is dan weer eerder laag.

Wat ik niet begrijp is de prijssetting en het volume. De 10GB “Freedom Premium” kost €38,99 waardoor ze gewoon op hetzelfde prijsniveau zitten als pakweg Belgacom en Telenet. Ik vroeg gisteren aan een verkoper in de Gentse winkel waarom het verbruik beperkt wordt tot 10 GB en kreeg toen een standaard, maar vooral zeer fout antwoord: “10 GB volume is voldoende mevrouw, tenzij u illegaal films wil downloaden, maar daar zij wij tegen”. En wat doet meneer de verkoper op internet? Alleen zijn mail lezen denk ik. Over Second Life, LAst.fm, YouTube en uitzendinggemist.nl heeft hij waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Wat is de groeisector op het internet? Ik denk spontaan aan internettelefonie, games, internet-tv en videobeelden in het algemeen. Telenet en Belgacom zijn hun aanbod in die richting aan het uitbouwen (voor het verbruik melken ze u nog even uit). Zowel qua aanbod als prijssetting worden Belgacom en Telenet steeds interessanter voor mij. De kans is vrij groot dat ik over een paar maanden een pakket wil waar mijn vaste lijn, mijn mobiel nummer, een vaste en een mobiele internetverbinding en een tv-aanbod in gebundeld zitten.

Zo een all-in pakket is trouwens helemaal het einddoel niet. Als mobiel internet flatfree en ongelimiteerd beschikbaar is, hebben we geen vaste en mobiele telefonie meer nodig. Dan heb ik genoeg aan iets als een Skype telefoon.

Mobiel internet is de toekomst en op dat gebied heeft Clearwire mij niets te bieden. Vandaag zou ik nog klant kunnen worden, maar gezien de hoge prijs en het belachelijk lage volume zie ik geen enkele reden waarom mensen zouden overstappen naar deze provider. Als nieuwe provider met een nieuwe technologie is Clearwire een zielige, triestige, grijze muis. Duidelijk een gemiste kans.

U zegt?
 1. wim says:

  Lijkt me een goed initatief, alleen al omwille van het feit dat er een andere speler op de markt komt wat alleen maar goed is voor de concurrentie. Met mobiele telefonie is alles ook beginnen zakken vanaf er een derde concurrent kwam aanzetten, weliswaar met lage prijzen.

  Eens Clearwire aanhangers wint, zullen de prijzen van de andere ook zakken. Misschien heeft Clearwire veel onkosten om zo een netwerk uit te bouwen? Het commentaar van die 10 gig is wat kort door de bocht, als ik die 10Gig van Telenet wil volmaken, ‘s avonds en doorheen de weekends, dan moet ik veel films en software downloaden. En dat kan voor anderen niet anders zijn.

  Natuurlijk slaag ik er ook in om op twee avonden die limiet te halen, maar ik veronderstel dat ik daarmee tot minder dan 5% van de mensen zit.
  Voor de volledigheid heb ik ook nog een breedbandlijn met onbeperkte limiet.

  Maar wie heeft de tijd om meer dan 10Gig te downloaden, er zijn immers nog andere verantwoordelijkheden in het leven.

  Ik ben benieuwd wat Clearwire ervan terecht brengt.

 2. wim says:

  blijkbaar aan het typen terwijl Luc verduidelijk bracht. Clearwire dus terug naar af 🙂

 3. Smetty says:

  @Luc:
  De metafoor van het stopcontact staat natuurlijk voor het ontbreken van de telefoonlijn of de kabel.

  Ik zal aan de post voor de duidelijkheid toevoegen waarvoor de modem en de nodige dekking dient:

  “Hoe verbindt Clearwire zich draadloos?

  Clearwire gebruikt de meest moderne draadloze technologie om signalen te verzenden van en naar je modem op beveiligde frequenties waar een licentie op staat. Je verbinding staat altijd open en is altijd veilig.”

  Clearwire profileert zich inderdaad niet als mobiel internet. Dat is net waarom ik er niet in geloof.

  En ja, je kan bij proximus voor 50 euro 2 GB hebben. Ik vind dat nog altijd veel geld in vergelijking met de flatfree uit het buitenland.

  @Wim: kijk, jij doet het ook. Om aan mijn 10GB te komen moet ik volgens jou veel films en software downloaden.

  Zucht. Hoe vaak moet ik het nog herhalen. Ik heb geen tv (als in zenders, wel als in toestel) en geen radio, ik doe alles met de computer. En dat verbruikt bandbreedte. En meer dan 10 GB.

 4. LVB says:

  Sorry Smetty, maar dit artikel slaat de bal mis of wekt minstens een verkeerde indruk. Clearwire is GEEN “internet via het stopcontact”. Je hebt natuurlijk een stopcontact nodig om elektriciteit te leveren aan de apparatuur, maar daar houdt die rol van dat stopcontact dan ook op.

  Clearwire biedt internet via de ether, via radiogolven, een soort pre-Wimax dus. Clearwire profileert zich niet als “mobiel internet”, eerder als een soort “wireless local loop”. De Clearwire-ontvangstapparatuur is bedoeld om op een vaste plaats in huis te staan.

  En wat netwerking “via het stopcontact” betreft: daarvoor bestaan er natuurlijk diverse dLan-apparaatjes (devolo bijvoorbeeld, maar ook andere merken), maar dat blijft beperkt tot “LAN via het stopcontact”. WAN via het stopcontact kan dus (nog) niet in België.

  Echt mobiel internet kan natuurlijk via UMTS. Proximus heeft een zogenaamde “no limit” formule voor draadloos internet (zoek op “Vodafone Mobile Connect”) aan 50 euro per maand. Als je de kleine lettertjes leest blijkt “no limit” dan neer te komen op 2 gigabyte per maand. Woeha!

 5. wim says:

  Dan moeten we besluiten dat de abonnementen niet gesized zijn voor mensen die radio en tv via het net bekijken/beluisteren.

  Een klassiek verhaal dat de minderheid zelden bediend wordt.

 6. De eerste regel deed mij zo denken aan een reclamepost waarvoor betaald geweest is 😀

  Over de limieten: bij Telenet heb je ook PCTV, wat niet meetelt voor je limiet. Vind ik best tof en handig.

 7. Smetty says:

  @Peter: de reclame staat (voorlopig) in de rechterkolom 🙂

 8. Dries says:

  Zie zeker http://www.beperkdestraling.org/Bibliotheek/Introductie%20WiMAX%20België.aspx

  “Terwijl de discussie over de impact van gepulste elektromagnetische
  straling op de (lichamelijke én psychische) gezondheid voortduurt en
  de hoeveelheid studies en getuigenissen die wijzen op verontrustende
  effecten gestaag aangroeit, blijft men de hoeveelheid straling waaraan
  we worden blootgesteld alsmaar opdrijven. Op dit moment wordt er, na
  UMTS (of 3G), weer een nieuwe technologie geïntroduceerd. Het bedrijf
  Clearwire is momenteel volop bezig met het plaatsen van nieuwe,
  krachtige WiMAX-antennes in de Belgische steden. Na Leuven en Brussel
  werd deze technologie sinds mei 2007 ook in Gent geïntroduceerd. De
  andere steden zullen allicht snel volgen.

  Terwijl men zich in verschillende Europese landen (o.a. in
  Groot-Brittannië) meer en meer zorgen begint te maken over de effecten
  van langdurige blootstelling aan draadloos internet, zeker op
  kinderen, mag Clearwire er nu ongestraft voor zorgen dat iederéén in
  de stad, of die dat nu wil of niet, of men nu kinderen heeft of niet,
  continu aan draadloos internet wordt blootgesteld. Bovendien werkt
  WiMAX met een veel hogere frequentie dan WiFi. Hoe hoger de
  frequentie, hoe hoger de energie-inhoud van de straling (los van het
  gebruikte vermogen) en hoe groter het potentieel tot negatieve
  effecten op levende organismen. Bovendien is het weer de zoveelste
  extra frequentie die op onze lichaamscellen wordt afgevuurd.

  WiMAX is ontwikkeld voor internetvoorziening in dunbevolkte gebieden,
  waar geen internet via de kabel beschikbaar is. In België is het
  echter voor iedereen perfect mogelijk om internet via kabel/adsl te
  nemen (al of niet plaatselijk omgezet in WiFi), wat WiMAX overbodig
  maakt en een bron van onnodig veel extra gepulste straling. Aan de
  lezers van deze brief doen wij een oproep om géén internetabonnement te
  nemen bij Clearwire. Hoe meer gebruikers, hoe krachtiger de antennes
  moeten ‘stralen’ en hoe meer antennes op de duur nodig zijn.”

  In Ivoorkust zijn al mensen gestorven door WiMAX-antennes en dit na slechts anderhalf jaar blootstelling.

 9. Ik heb Internet via stopcontact tijdens mijn verlof op kamping een dagje/nachtje gebruikt & dat werkt goed. Opladen van onze foto’s ging zelfs razend snel.
  (Minstens dubbel zo snel als thuis op Telenet)

  Geen idee wie de (franse) providor was.

 10. PAscal says:

  Ik gebruik Clearwire sinds 24 augustus 2007.
  September en oktober 2007 was mijn limiet al opgebruikt na minder dan een week. Ik verstond er de ballen van. Na telefonisch kontakt met Clearwire op de Kouter te Gent begon ik op 28 september met een nieuw pakket en heb ik moedeloos moeten toezien dat sinds dinsdag 2 oktober laatstleden terug op smallband zat.
  Clearwire verwijst naar mijn router. Daar is niks mis mee, die is kompleet verbonden op UTP en er komt geen draadloos aan te pas. De router is een “Genius LAN” router die ik gebruik om telkens 1 van de 4 overige computers in lokaal netwerk te verbinden via 192.168.X.X enz.
  Dus aan de router en mijn netwerkinstellingen ligt het niet, temeer dat die andere computers niet ingesteld zijn om op het net verbinding te leggen, uitsluitend lokaal dan.
  Vandaar mijn vermoeden dat Clearwire NIET veilig is en het waarschijnlijk heel goed mogelijk is dat men via mijn Clrearwire modem andere gebruikers meegenieten van mijn connectie. Mijn vader maakt gebruik van een Belgacom Skynet verbinding op zijn Apple Macintosh computer die hij van mij heeft cadeau gekregen voor zijn pensioen. Ik gebruik uitsluitend Apple computers, Peesees komen bij mij niet binnen dus ik hoef ze dan ook niet buiten te gooien(lol). Zelfs mijn vader met zijn Skynet verbinding surft nog steeds veilig. Extra beveiligingsprogrammatuur zoals firewalls en antivirussen heb ik sinds 18 jaar op mijn Macintoshen NOOIT gebruikt en nooit hoeven te gebruiken omdat een Mac zowieso een veilige machine IS.
  Daarom stel ik me wel vragen omtrent de veiligheid van Clearwire.
  Ik zal dus (zucht) maar voor deze maand maar verder surfen op smallband zeker, tot wanneer er een oplossing of logische verklaring voor dit probleem in zicht is.

 11. bcat says:

  Ik heb sinds twee weken clearwire omdat Belgacom de telefoonlijn blokkeert voor andere providers en Clearwire was de snelste oplossing; je brengt de modem thuis, je sluit aan en je surft.
  Dat is dan meteen ook het enige wat snel is. Een inbelverbinding is zelfs sneller. Ik vlieg er ook elke vijf minuten uit, mijn skype telefoon is praktisch onbruikbaar geworden.
  Als Clearwire 15 euro zou kosten ipv 40 zou het een te overwegen alternatief zijn, zoals naar de Aldi gaan en weten dat je niet veel moet verwachten van kwaliteit maar ook niet veel moeten betalen. Zoals het nu is lijkt het wel 15 jaar terug in de tijd, toen het internet nog haperend verliep.
  Ik heb dit tekstje trouwens 2x moeten schrijven, dat geeft je een idee hoe frekwent ik eruit vlieg.
  Dit is internet the medieval way!!

 12. anita says:

  allo ik grbruik clearwire 2 maand en ik moet zeggen ik ben heel content het surfen gaat prima en zeker zo snel als telenet
  en heb onbeperkt limiet .1 minpuntje is voor t downloaden van een peer to peer dit is wel traag maar daar stoor ik me niet aan.Je kan genoeg FREEmp3 liedjes of albums van t internet zelf krijgen en dit gaat WEL snel.

  groetjes anita

 13. Erwin says:

  Ik zie (als ik artikels lees van enkele maanden terug in vergelijking met nu) dat Clearwire een enorme evolutie doorgemaakt heeft. Ik ben zelf sinds gisteren klant bij CW (Clearwire). Gisterenochtend via pc aanvraag ingediend, s’avonds werd de modem geleverd, een half uurtje later was ik aan het surfen. En dit razendsnel (voor mij dan toch) aan 10 Mbps, ik betaal 44,5 euro dacht ik. Ik word er geen enkele keer afgegooid, heb perfecte ontvangst (alle 5 de lampjes branden 🙂 ik surf enorm snel zonder één probleem. Heb ook geen enkele limiet. Ik zou zo zeggen….CLEARWIRE RULES!!!!! In Wondelgem dan toch.

Leave a reply.