Breedband en digitale tv te duur

Wie mijn blog leest, weet dat ik al jaren niet te spreken ben over de Belgische situatie wat betreft breedband internet, digitale televisie en mobiele telefonie. Onze overheden zijn ook aandeelhouder in de leveranciers, en zolang dat niet gaat wijzigen, zullen wij Belgjes meer mogen betalen dan onze Europese buren. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat deze situatie ons land economisch en sociaal benadeelt.

Welke politieke partij of regering gaat dat nu eindelijk eens recht zetten?

Belgisch breedband te duur (William Visterin, Smart Business Strategies, nr 71, p. 10):

“De tarieven voor een internetaansluiting zijn doorgaans hoger in België dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van Analysys, die door de federale regering werd besteld. Vooral inzake snelle breedbandverbindingen is de Belgische consument slecht af. Dit komt vooral omdat de Belgische breedbandmarkt te weinig concurrentieel is. De twee historische aanbieders Belgacom en Telenet hebben de markt stevig in handen… De ministers ontkennen dat het om een vrijblijvend onderzoek zou gaan. Ze verwijzen naar de tarieven in de mobilofonie, die ook onder overheidsdruk zijn verlaagd.

Tarieven breedband in Europa: België (39 euro), Europees gemiddelde (33 euro), Nederland (20 euro), Frankrijk (15 euro)”.

Digitale tv: te weinig en te duur, zegt Test-Aankoop (Wim De Preter, De Standaard Online, 28 maart 2007)

“Dat de Belgische tv-kijker niet genoeg keuze heeft, wijt Test-Aankoop aan enkele quasi-monopolies die verdedigd worden door de overheid die er aandeelhouder van is. Bij de kabelbedrijven (Telenet en In.Di in Vlaanderen) zwaaien gemeentelijke intercommunales (gedeeltelijk) de plak, bij Belgacom is dat de federale overheid. Het enige alternatief voor dat duopolie is de satellietzender TVVlaanderen, en dan nog alleen als je boven de taalgrens woont. Er wordt in ons land al wel digitaal uitgezonden via de ether (DVB-T in het jargon), maar dat aanbod is nauwelijks bekend en blijft beperkt tot de openbare zenders.”

In de buurlanden is het aanbod veel groter en flexibeler, en zijn de prijzen lager. Dat internet via adsl in Belgiëbeperkt blijft tot BelgacomTV, komt volgens De Bie omdat het Belgacom-netwerk niet voldoende wordt opengesteld voor concurrenten, zoals Tele2. ,,De (federale) telecomminister Marc Verwilghen zei onlangs zelf dat breedband in België te duur is. Wij zeggen dat al twee jaar.”

Crossposted Edublogs.be

U zegt?
 1. De Simpele says:

  Om even te vermelden dat ik vandaag mijn maandelijkse overschrijvingsformuliertje heb ontvangen van Telenet.
  En ja hoor, het boeltje is gestegen in prijs, voordien was dit 41.95 euro ( was dus al veel te duur ) en nu is dat al 42.91 euro PER MAAND !!!
  Dat is in oude Belgische frankskes zomaar eventjes 1731 fr. afgerond PER MAAND !!!
  Dat is op jaarbasis zomaar eventjes 514,92 euro of 20772 fr. afgerond !!!!
  DIT IS NIET NORMAAL MEER !!!
  Dit is waarschijnlijk te danken omdat zij laatst voor het eerst winst hebben gemaakt en omdat hun rommel er tegenwoordig om de haverklap uitligt, dat we een duurdere rekening gepresenteerd krijgen.
  Ofwel is het omdat er zopas de toplonen van enkele Belgische managers bekendgemaakt zijn en er daar geen van Telenet tussen stond dat ze daar naar streven, het is om van te kotsen soms als je zulke bedragen hoort.
  Volgens mijn bescheiden mening, is er geen enkel jobke dat zulke waanzinnige bedragen kan verantwoorden, en ik denk ook dat er door zulke waanzinnige lonen sommige bedrijven zelfs in moeilijkheden komen of zullen komen of al ten onder gegaan zijn, want vergeet niet in een groot bedrijf lopen er wel wat rond met de functie “topmanager”.
  Allee, we zijn een beetje aan het onderwerp afgeweken, mag al eens toch.
  Zit nu stevig na te denken om het hele zooitje buiten te kieperen enkel nog tvtje in huis, bye bye internet.
  Tvtje hangt dan wel aan TV Vlaanderen vast he.
  Enfin, ik ga hier maar stoppen, moet gaan kotsen.

  Greetz

 2. theo says:

  Tja, en wanneer ik dan lees dat een Belgische minister eveneens verklaart dat internetten (breedband) in Belgie te duur is, bekijk ik even mijn Belgacom factuur. 21 procent BTW!. Hallo, Mijnheer de Minister, voordat U richting telecombedrijven kijkt even de hand in eigen boezem steken ?

  Daarnaast zouden inderdaad ook de abonnementsprijzen van de aanbieders wel wat mogen dalen. Ik bedoel maar, nog wonende in New York kon ik anno 1998 (verbeter mij als ik het fout heb) voor 20 dollar per maand onbeperkt internetten bij MSN.

  Alles overdenkende heb ik – mede daarom – nog steeds de trouw opbellende Belgacom jongens afgewimpeld om Belgacom TV te nemen.

  Ik wacht nog even met van provider te veranderen en mij op andere digitale wonderen te abonneren.

  Hopende op betere (financiele) tijden….

  Theo

 3. Bully says:

  Ik vind het niet meer kunnen ik betaal voor men internet 111 euro op 2 maanden 15 gb max download en max 4mb per sec tele 2 in nederland betaal je nu 29.00 euro geen limiet meer en 20 mb per seconde ik stel me de vraag of het hier dan geen afzetters zijn tele 2 belgie 40 euro 4mb max en 15gb

  Jongens waar zijn we mee bezig

 4. Xploda says:

  idd, ik ken iemand in Zweden en die heeft 100 mbit down en 10 mbit up, ongelimiteerd down- en uploaden en die betaalt iets van een 30 per maand

 5. Xploda says:

  kben iets vergeten te vertellen, er is een provider die 60 GB, 100 GB en ongelimiteerd aanbiedt, je hebt er wel een Belgacom telefoonlijn voor nodig maar de link van die provider is http://www.yabuadsl.be

  60 GB heb je al voor +/- 40 per maand en downloadsnelheid hiervan is 4 mbps

 6. Smetty says:

  @Xploda: ook fonero.be (30 GB + gratis Fon router aan 34,95 euro per maand) en mijn eigen provider Dommel (50 GB voor 32,95) hebben al mooie aanbiedingen. De prijzen van Yabu ADSL zien er nog iets scherper uit.

  Leve de concurrentie.

 7. FONfanatic says:

  Die FON router, de FONera, kost momenteel slechts €10. Wel snel bestellen want deze kortingsactie duurt niet eindeloos!

 8. Internet in Belgie is echt veel te duur in vergelijking met andere landen. Belgacom en Telenet zullen hun tarieven niet wijzigen tenzij ze daartoe gedwongen worden.
  Als de politiek niet wil meehelpen, dan moeten consumenten massaal overstappen naar goedkopere providers.

  Neem aktie !

  Steun de petitie op http://www.internetmoetgoedkoper.be

 9. Enchanting Nightshade says:

  Ik heb zonet alweer blokken moeten bij bestellen (2.60 euro per MB) omdat ik alweer eens over mijn limiet zat.

  ‘t is niet meer te doen als gamer…zeker nu dat ze zowel ‘upstream’ and ‘downstream’ op één meter hebben gezet , zit je der snel over…

  Mijn rekeningen zitten snel over de 50 euro per maand.

  vroeger was het nog 15 gig downstream (downloaden) en 5 gig upstream (door geven)…
  Nu is her 12 gig in TOTAAL voor zowel dingen die je download als dingen die je doorgeeft.

  tis schandalig…ik hoop dat er verandering komt…en dat er een ander bedrijf telenet gewoon plat concureert.

 10. roel says:

  Wanneer gaat hier eens iets tegen gebeuren?! Blijven we als makke lammetjes staan toe te kijken hoe ons een datalimiet wordt opgelegd?
  Als ik kijk naar Nederland dan zijn de verschillen zeer triest……………bij bv. scarlet 100 GB en in Nederland bv. bij @Home geen datalimiet en dat tegen de zelfde prijs!!!!!!!!
  Als fervente downloader van muziek en films kun je hier in belgie niet veel. Belachelijk dat de overheid hier de touwtjes strak in handen heeft.
  Welke organisatie (consumentenbond o.i.d?????) kan hiertegen een rechtszaak aanspannen om deze maffia-praktijken tegen te houden.
  Laat maar eens iets horen hoe jullie hier over denken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trackbacks for this post

 1. Na Photoshop CS4 beta, nu Photoshop Express online en gratis! | Sacre Blue, nooit zonder reden tss ...

Leave a reply.