33 staat voor passie

Uit de Van Dale:

passie (de ~ (v.), ~s)
1 hartstochtelijke liefde voor iets of iem. => hartstocht
2 het lijdensverhaal van Christus
3 oratorium over het lijden van Christus

Deze week heerst het getal 33. Een beetje voor u allen, maar vooral voor mezelf.

Ten eerste. Het is Pasen vandaag, en dan vieren we de verrijzenis van Jezus Christus die op goede vrijdag stierf. Hij was toen… 33. Juist.
Om eerlijk te zjn heb ik alweer moeten opzoeken waar Pasen precies voor staat volgens de bijbel, want ik kan alleen onthouden dat vandaag de paasklokken chocolade eieren brengen vanuit Rome.

Ten tweede. Ik ben deze week 33 geworden.

Ten derde. Het getal 33 (als in de leeftijd waarop Christus stierf) is ook zeer prominent aanwezig in de Sagrada Familia van Gaudi. Deze architect maakte verschillende combinaties zoals onderstaande:

Sagrada Familia

En daar stond ik dan, op mijn 33e, te kijken naar die 33 van Gaudi en te denken over de betekenis daarvan voor de architect. Het viel mij toen ook op dat alle beelden op de Sagrada zo vroom en getrokken van pijn en lijden en vol van passie kijken (meer foto’s). De figuur en het lijden van Christus heeft Gaudi geïnspireerd tot het bedenken en bouwen van wat misschien de mooiste kathedraal ter wereld is (of gaat worden) en ook tot het geven van meer dan 40 jaar van zijn eigen leven.

Elke keer weer verbaast het mij dat de passie (als in lijdensverhaal) zoveel kunstenaars en gelovigen in het algemeen in vervoering brengt en blijft brengen. Maar uiteindelijk is dat zo gek nog niet, want hartstochtelijke liefde en het lijdensverhaal van Christus delen hetzelfde woord. Passie.

U zegt?
 1. Tineke says:

  Bloggen vanuit het buitenland. En de vakantie of vreemde omgeving brengt je in filosofische stemming. Mooi zo. Geniet ervan. En blijf je inzichten delen.

 2. dj4am says:

  Als je zo s lekker languit wil loungen met wat cócteles op je 33ste: CDLC (Carpe Diem Lounge Club). Langs ‘t strand: Passeig Marítim nr – tja – 32.

 3. Koen Robeys says:

  Freud schreef destijds dat beelden uit dromen nadrukkelijker bleven hangen naarmate er meer betekenissen in verenigd waren. Tenzij ik me dat heel slecht herinner maakte hij zelf de analogie tussen “beelden uit dromen” en “beelden uit de literatuur”.

  In dat geval is het “uiteindelijk zo gek niet” dat beelden als het Passieverhaal zeer nadrukkelijk blijven hangen, tot het punt dat geïnspireerde medemensen er variaties en uitdrukkingen blijven op verzinnen. Want heel diverse betekenissen terugvinden in het Passieverhaal… ik veronderstel dat ik niet hoef te helpen. Goeie oefening, trouwens: wie kan me nog méér betekenissen bezorgen?

  Mijn eigen postje van enkele maanden geleden over dezelfde theorie, toegepast op een ander thema van de evangeliën (de Overspelige Vrouw):

  http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/de-parabel-van-de-overspelige-vrouw.html

  🙂

  Koen

 4. Iris says:

  Zelf zie ik het getal 33 (of 333) voortdurend lijkt; ik blijf mij erover verwonderen..
  In 2012 ben ik 33; zelf hoop ik dan ook in de Segrada Familia te staan om Gaudi’s meesterwerken te bewonderen!

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » Ego teacher

Leave a reply.