Impulscentrum videoconferentie

Vandaag heb ik een presentatie gegeven voor het Impulscentrum (samenwerkingsverband tussen 4 onderwijsinstellingen met als doel pedagogisch-didactische en technologische vernieuwingen binnen het hoger onderwijs ondersteunen).

Het onderwerp van vandaag was “podcasten in het onderwijs” (online presentatie).

Impulscentrum

Elke videoconferentie van het impulscentrum wordt live bijgewoond in auditoria te Brugge, Kortrijk, Gent en Leuven en ook live gestreamd. Per sessie volgen gemiddeld een 40 a 50 mensen de presentatie.

Het was mijn eerste videoconferentie. Het verschil toch met een gewone presentatie geven: er is publiek in de zaal, maar ook een camera die je moet toekijken om de andere luisteraars het gevoel te geven dat je tegen hen spreekt. Ondertussen heb je ook nog een computerscherm voor je waar je presentatie op staat en waar je de demo op geeft. Dat zijn 3 verschillende richtpunten: publiek in de zaal, publiek via de camera en je eigen scherm. Verwarrend.

Ik heb een foto genomen op het scherm dat voor me stond terwijl ik naar de camera keek. De meneer links boven zat al alleen omdat het volledige netwerk een tijdje uitgevallen was in zijn campus. De videoconferentie was voor dat deel van het publiek helaas snel afgelopen. Zij (en u) kunnen de presentatie achteraf hier nog bekijken.

Zo een videoconferente over onderwijsvernieuwing is een interessant initiatief: net na de lunchpauze eens een uurtje naar een spreker luisteren met de mogelijkheid om vragen te stellen. Buitenstaanders mogen meespelen, dus vanaf nu zal ik de impulscentrumblog in de gaten houden.

Wat mij betreft: een leuke ervaring en plezant om te doen.

U zegt?
 1. Pierre says:

  Jammer dat de techniek een deel van het publiek bij je weg hield. Het lijkt me een uur hard werken geweest. Zeker doordat je tussentijds van PowerPoint naar websites en naar Audacity schakelt (inclusief de dubbele headset).
  Dank ook voor de vriendelijke woorden over de EduKast, na afgelopen zondag worden die ng meer op prijs gesteld. 🙂

  Voor het archief was het handig geweest als ze de eerste 10 minuten setup er vanaf geknipt hadden. Omdat navigeren in de video niet echt kan moet je nu noodgedwongen dat stuk bekijken om de start van de presentatie niet te missen.

  Meer inhoudelijk: als het maken van een audio podcast op regelmatige basis teveel werk is, hoe kijk je dan aan tegen het op regelmatige basis produceren van een video podcast. Vind je de kans van ontstaan daarvan dan nog kleiner omdat de productie tijd en kosten hoger zijn of verwacht je juist dat het door een potentieel breder publiek het daarbij juist wel voor meer mensen de moeite waard wordt om te maken?

 2. Smetty says:

  @Pierre:

  Het was een uur concentreren vooral. Achteraf gezien voelde ik mij een beetje zoals een nieuwslezeres, maar dan zonder autocue 😉

  Je vraag over de verhouding audio/video en het werk dat het vraagt, houdt mij nu al een paar dagen bezig.

  Ik verwacht dat we meer videoproducties dan audio gaan krijgen, maar dat de video eerder eenmalige acties zullen zijn. Bedrijven en instellingen (universiteiten, overheid) waar voldoende kapitaal en mankracht en infrastructuur voor handen is, zullen wel op regelmatige tijdstippen kunnen produceren, maar daarbuiten verwacht ik weinig initiatieven.

  Kijk naar iTunes. In de top20 van de Belgische podcasts staan alleen maar de traditionele mediabedrijven.

  Eenmalige video’s verwacht ik dus met hopen, regelmaat alleen voor niche-markten, internationale doelpublieken en bij bedrijven/instellingen.

 3. KatCat says:

  Hallo, ik was n van de ingeschrevenen die de conferentie thuis volgde wegens een gebrek aan kinderopvang. Wat onmiddellijk verklaart waarom ik erg tevreden was dat de uiteenzetting op deze wijze te volgen was want ik wou hem absoluut volgen.
  Waarmee je bezig bent, vind ik super interessant en ik probeer dan ook een beetje je schrijfsels op het net te lezen. Helaas zie ik momenteel het bos door de bomen niet maar dat komt nog wel.
  Groeten.

Trackbacks for this post

 1. PePo’s weblog » Videopresentatie over podcasting …
 2. Smetty’s Soapbox » Een lichtpunt in de ICT-duisternis
 3. edublogs.be » Blog Archive » Een lichtpunt in de ICT-duisternis

Leave a reply.