Medion GPS

Ik was al een tijdje op zoek naar een GPS tegen een laag prijsje. Aangezien ik te voet naar het werk ga en te weinig de auto neem, is een dure GPS voor mij niet te verantwoorden. Mijn ouders hadden een tijdje geleden een exemplaar uit de Medion gekocht, maar daar was ik niet zo positief over na een testrit door Antwerpen. Ik werd door eenrichtingsverkeer gestuurd en uiteindelijk was ik zelfs verplicht om het toestel te negeren. Twee weken geleden stond er een recenter exemplaar in promotie (Aldi, 199 Euro): de MD96130.

Foto: een gelijkaardig exemplaar uit de Medion catalogus.
Medion GPS

Belangrijkste specs: 1 GB intern geheugen, USB 1.1, 106 mm x 82 mm x 21 mm, 158 gram, 16 Europese landen standaard geïnstalleerd, Picture Viewer en Travelguide, Windows CE, MMC en SD geheugenkaart (optie).

Het toestel is redelijk eenvoudig te bedienen en alles wijst zichzelf uit. Een beetje onverwacht heb ik het toestel de voorbije dagen grondig kunnen testen. De GPS bracht mij zonder problemen van Gent naar Maastricht over Den Bosch naar Haarlem. Bijna alle aanduidingen waren correct, en dat is dus alvast een groot verschil met zijn voorganger.

De stem is een Nederlandse vrouw en de GPS laat niet toe om dit te veranderen. U weet dat alles een naam krijgt bij mij, en daarom hebben we de stem alvast Moniek gedoopt (Moniek en Jaap, dat past bij elkaar). Tijdens de eerste 500 km heeft ze (ik heb het niet zelf gehoord) 1 keer aub gezegd, niet toevallig op een moment dat ze zich vergiste: “keer nu om aub”. Moniek zegt ook heel sexy en met een zwaar Duits accent “rechts invoegen”. Stem recyclage bij de Medion? Ik zie dat dan al direct voor mij, zo een dikke Hollandse madam die aan de Duitse grens woont en als beroep Medion GPSjes inspreken heeft.

De Picture Viewer ga ik niet gebruiken (daar heb ik ander speelgoed voor), de Travelguide moet zich nog bewijzen. Ze zijn wel slim bij den Aldi, want een specifieke optie, naast hotels, luchthaven, stations ed. is “de dichtstbijzijnde Aldi” opzoeken.

Conclusie, ik ben in elk geval wreed content met mijn nieuw speelgoed en kan alleen maar zeggen dat het prijs/kwaliteit een zeer goede koop is (NL handleiding voor wie eens wil kijken). En… ik zal altijd en overal de weg naar den Aldi vinden.

U zegt?
 1. Tjoff says:

  Yup, ziet er een goed modelleke uit; de iets minder prijzige TomTom.
  Binnenkort zullen trouwens meer en meer gps-fabrikanten ook fonemen integreren. Moniek zal je dus vanaf dan misschien zelfs na een software- en data-update kunnen zeggen welke straat je nu moet afslaan, nadat ze je iets in de trant van: “voorbereiden op afslaan rechts in de BlahBlahstraat” vertelde.
  Er zijn ondertussen al paar jaar enkele fabrikanten die fonemen gebruiken maar ‘k zou niet direct weten welke.

 2. Smetty says:

  Ik begrijp het niet helemaal, maar jij bent de specialist, dus het zal vast waar zijn. Moniek mag zich in de toekomst aan fonemen verwachten. Ofzoiets.

 3. Tjoff says:

  Ter verduidelijking:

  fonemen: kleinste eendheid die binnen spraak in een bepaalde taal is te onderscheiden (meer info hier)

  Samengevat komt dit dan neer op een aparte databank voor straatnamen met de tekstuele representatie van hun fonemen en dit met het ultieme doel om software te schrijven die deze fonemen kan lezen en omzetten in klanken zodat je gps-systeem niet enkel zegt: “Binnen 100 meter rechts afslaan” maar ook met computerachtige stem de straat erachter plakt.
  Bvb: “Binnen 100 meter links afslaan in de Papegaaistraat.”

  Moniek zal als Moniek klinken maar waarschijnlijk niet zo heel erg Moniek op het moment dat ze een straatnaam moet roepen.

 4. Zonne says:

  Weten jullie waar we de fiets (stuur-) houder kunnen aanschaffen?

 5. Smetty says:

  Surfen naar https://www.medionshop.be/ , onderdeel toebehoren klikken, je navigatiesysteem kiezen eh bien voila…

 6. Johan says:

  Smetty,

  de gps lijkt me een leuk hebbedingetje. Vanaf woensdag staat deze weer in de Aldi, maar ik heb nog enkele vraagjes over dit toestel. Kun je mij als expert hier misschien mee helpen? Hoelang gaat de gps ongeveer mee op op de batterij? Weet jij of het mogelijk is om fietsroutes zoals op bikely.com te downloaden en op de gps volgen?

  alvast bedankt,
  Johan

 7. Smetty says:

  Johan,

  de batterij van mijn gps moet terug naar de fabrikant. Hij loopt te snel leeg. In de specs geen batterijtijd gevonden.

  Op de externe geheugenkaart moet het volgens het boekje mogelijk zijn om alternatieve kaarten te installeren. Heb totaal geen idee hoe dat gaat.

  Ik denk dat de Medion GPS-systemen niet gemaakt zijn voor wat jij ermee wil doen Johan. Ze zijn ook te groot. Ik zie mij zo een Medion nog niet op mijn MTB zetten eerlijk gezegd.

  Maar wel interessante vraag. Ik zou toch voor een meer gespecialiseerde GPS gaan.

 8. Smetty says:

  Ik kreeg nog een vraag binnen via de mail. Hoe ik die van mij kan opladen.

  Wel, er zat alleen een cigarenaansteker bij om op te laden, maar je kan dat ook via een gewoon USB kabeltje doen. Wil je de oplader, dan moet je die apart bestellen bij Medion.

 9. van rumst says:

  We hebben er net n gekocht, hij valt tegen het volume is te stil, zijn er mensen die dit ook ondervonden hebben.
  Naar medion gebeld en er was volgens hun niks aan te doen.

 10. fireblade says:

  hey, heb ook de gps gekocht van medion, als ik route ingeef + huisnummer, brengt hij mij enkel naar de straat zelf, maar niet tot aan het huis, op een steenweg kan hem dat eventjes 3km verschil geven… enig id waar of hoe ik dat kan goed zetten, op de site had ik dit gevonden ” Het is onmogelijk een huisnummer in te voeren, straten zijn enkel beschikbaar als de straat groot genoeg is. Gaat het toch om een grote straat, dan zal het lettertype te groot staan. Dit kan u verkleinen door in het menu (derde venster) bij Globaal het Programmalettertype Groot uit te vinken.!! ” maar vind dit niet, iemand die mij kan helpen mag altijd mailen( shitmonkey@telenet.be) of reply op deze post. volume is inderdaad stil, radio moet bijna uitstaan, of ventilatie in wagen ook uit 🙁

 11. van rumst says:

  heb hem terug gebracht, ze maakte er geen probleem van

 12. svanclee says:

  hallo,
  Ik vind dat er toch weinig opte merken valt aan dit toestel. Alleen zie ik niet in hoe je dat gaat gebruiken op de fiets ? Ik denk dat dat alleen maar gaat met oortjes, het scherm is daar niet helder genoeg voor.

  Weet iemand waar we bijvoorbeeld stafkaarten kunnen downloaden om hierop te installeren ?

 13. fireblade says:

  hello, had hem ook gaan binnen doen, maken er geen probleem van, ben ondertussen in media markt, andere toestellen gaan testen en vin kwa gebruiks gemak die van medion nog het leukste en het simpelste, juist spijtig dat hij niet tot op het huisnummer juist kon geven.anders was ie perfect.

 14. Joo says:

  Inderdaad, het volume is veel te stil. Heb naar Medion gebeld, komen hem ophalen binnen de drie dagen. Binnen de 10 dagen krijg ik hem dan terug (zo is mij beloofd). Of ze er iets aan kunnen doen? Eigenlijk kan het gewoon niet … zo stil! Dat ze dat zelf niet merken! Enfin, we proberen er toch wat voor in de plaats te krijgen. Wordt vervolgd …

 15. Smetty says:

  Ik heb geen last met het geluid eigenlijk. De batterij blijft wel langzaam leeglopen.

 16. Ann says:

  Heb deze gps ook gekocht in de Aldi. Geluid is idd veel te stil. Als de radio zelfs maar zacht op staat, kan je de instructies niet meer horen. Naar Medion gebeld en zij konden niet helpen. Is het normaal dat dit toestel meer dan 2 min nodig heeft om een simpele route te berekenen?

 17. svanclee says:

  Hij moet zijn 3 satellieten vinden. De ene keer kan dat wat langer duren dan de andere keer. Dat hangt af van uw positie.

 18. luc says:

  Heb enkele weken ook de gps van de Aldi gekocht
  en tot op heden werkt alles goed.Ik zou dat ding binnenkort
  ook eens uittesten om op vakantie te gaan in Oostenrijk.Moet ik daar extra gegevens voor downloaden of niet? En hoe moet dit gebeuren? Heb de cd eens laten overlopen op mijn Pc maar vind daar geen gegevens over diverse landen zoals duitsland en oostenrijk.
  Help help….:-)

 19. frank ampe says:

  Ik geraak er niet aan uit om zo’n poi-warner te bestellen op de website van morepoi.kunt u mij contacteren.

  mvg, Frank Ampe.

 20. Smetty says:

  Frank, misschien kan je dat beter op de website van Poi warner doen. Of bij Medion. Je bent hier op Smetty.be. Voorlopig ben ik nog niet aangenomen bij Medion als helpdesk.

  Succes.

 21. frank ampe says:

  soms krijg ik helemaal geen verbinding met de satteliet
  met mijn gps

 22. freddy says:

  bij mij kan ik geen route naar spanje instellen het herkent geen spaanse steden

  kan er mij iemand helpen in alle andere europese landen kan ik een route instellen

 23. guido says:

  freddy
  gewoon spanje van je dvd halen.
  Heb hetzelfde meegemaakt.Ben ermee naar Portugal gweest zonder problemen.

 24. moniek says:

  Heb mijn auto verkocht en de lader van de gps vergeten uit te nemen. toen ik het na een paar dagen merkte zat mijn wagen al in Oost Europa.
  Waar kan ik een nieuwe lader bestellen?

 25. wim says:

  had medion navigator MD95000 schaf up-date Gopal aan via internet werd binnen de 3 dagen aan huis geleverd installeer 3/4 van europa op de meegeleverde SD kaart en word dan naar medion site gestuurd om te activeren daar begingt het, de mee geleverde activatiecode word niet aanvaard, bel helpdesk die mij door verbinden met specialisten afdeling die weten het ook niet onmiddelijk gaan het uitzoeken en zullen zelf opbellen, na meerdere nieuwe codes zit ik nog zonder oplossing, iemand het zelfde meegemaakt ?

 26. Chloë says:

  Heb Medion PDA aangeschaft met GPSin 2005 doch deze werkte opeens niet meer na volledige leegstand van batterij, alles weg en krijg hem niet meer aan de praat. Wat staat me nu te doen, garantie loopt nog twee maanden maar ik lees veel negatieve ervaringen hierover op gebied van service?

  grtz

 27. pritske says:

  Wij hebben onlangs een Medion GPS 96260 gekocht in de Aldi.

  Het lukt ons niet de vertrekpositie (dus ons adres) in te stellen. Hij vertrekt altijd vanuit Duitsland.
  Weet iemand hoe we dit kunnen oplossen?
  Vriendelijk bedankt,
  mvg

  pritske

 28. Gee says:

  verhuizen ? 😉

 29. Coussy says:

  Waar zou Pritske wonen? Ergens op een ander planeet?

 30. Patsy says:

  Die Medions GPS werken prachtig en gebruiksviendelijk als geen ander, maar alleen als GPS. Zwakte: de batterij die vlug leegloopt. Als je een dag te voet onderweg bent wordt het moeilijk. Huisnummers? Hangt in feite niet af van Medion, maar van de karten (Navteq) die niet overal even volledig zijn. In Spanje bv. Zijn er ( in sommige steden ) hele wijken te kort.

 31. lien says:

  heeft er iemand soms een MD 96840??? die verkochten ze vorig jaar in mei in de aldi. (149€) ik zit namelijk met een defect aan demijne. de pincode is door iem. anders 3 keer verkeerd ingegeven en nu is hij geblokkkerd en kan ik hem niet meer gebruiken. ik moet hem opsturen maar heb mijn ticket niet meer!!

  als je ook zoon type zou hebben: kan je dan het kasticket inscannen en naar mijn email opsturen?? “liendebostrien@hotmail.com”

  ik geef er 5€ voor!!

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » GPS in de mist

Leave a reply.