Expeditie Sigaar

Vorig weekend heb ik samen met Smetty senior mijn eerste sigaar ooit gerookt. Vader en dochter met een Montecristo no 4. We hebben ze opgerookt onder luid protest van ons moeder, maar ik denk dat we de volgende keer beiden buiten gaan vliegen als we nog eens met een sigaar afkomen.

Cigaar

Een sigaar roken bleek minder evident dan ik dacht. Het eerste wat ik nodig had was een sigaren cutter (20 euro voor het goedkoopste model). Het uiteinde van de sigaar moet namelijk weggeknipt worden. Bij een cigaret kan je gewoon aan het uiteinde trekken (inhaleren), maar bij een sigaar zit het blad waarin het gerold is daar nog. Je zou natuurlijk een schaar kunnen gebruiken of een keukenmes, maar dat is voor mij hetzelfde als champagne uit plastieken bekertjes met Mickey Mouse op drinken.

De sigaar aansteken doe je bij voorkeur met cederhout las ik overal. Laat ik dat nu vooral niet standaard in huis hebben zie. Aanstekers zijn ook uit den boze, dus gingen we voor lucifers (waarvan de solver eerst opgebrand moet zijn).

Het roken dan. Inhaleren mag niet (zoals je dat bij een cigaret doet). Dat was toch een beetje raar. Mijn sigaar brandde schuin op en ik moest ze regelmatig opnieuw aansteken. Smetty Senior bleek er veel vlotter met om te kunnen gaan.

Qua smaak was ik niet echt onder de indruk. Maar de 2e smaakte al beter. Sigaren moet je dus duidelijk leren roken. “Degusteren” is vast het juiste woord.

Voor wie zich ongerust maakt na deze post: ik ben over het algemeen een gezondheidsfreak te noemen en ook helemaal geen frequente roker. En het mag dan niet “correct” zijn in deze tijden van gezondheidsmaatregelen, een sigaar roken is wel cool.

U zegt?
 1. Serge says:

  Heel cool! En een Montecristo dan nog… Mevrouw heeft smaak. Alleen: een sigarenmesje heb je echt wel voor minder dan 20 euro hoor. Die van mij kreeg ik ooit gratis van een sigarenhandelaar. (Mike’s Havana House – zie http://www.mikeshavanahouse.be/html/info_nl.htm ). Een simpel modelleke mt uiteraard het logo van de schenker, maar het snijdt wel hout.. euh sigaren om zoiets weg te geven. Paf ze! 🙂

 2. Clopin says:

  Ik sluit me aan bij Serge, ga een sigarenwinkel binnen, bestel een kistje en de kans is groot dat je de cutter er gratis bijkrijgt. Daarbij zijn er zeker goedkopere. Ik heb ooit van iemand gehoord dat je gewoon een stuk er mag afbijten, maar of dat volgens de regels van de kunst is weet ik niet.
  het cederhout krijg je meestal bij een kistje. Een lucifer is inderdaad the next best thing. Bij het aansteken laat je best de sigaar, zonder het in je mond te steken wat in de vlam houden zodat ze vanzelf bijna brandt. Dan de eerste trek als ze nog in de vlam zit om ze goed te laten vertrekken.
  Zoals je zelf al zei zullen de komende cigaren telkens beter en beter gaan smaken. ik denk dat het met die niet-inhaleren focus te maken heeft. Had bij mij ook tijd nodig.

  Next up: een pijp roken. Dat is pas een avontuur 😉

 3. Smetty says:

  Allez, weer te duur spul gekocht. Ik ben in een te chique winkel geweest precies 🙂

  Smetty, ofte Madame Pijp. Maar die rol is al ingenomen dacht ik zo…

 4. Serge says:

  Er een stuk afbijten? Dat lijkt me nogal A-team-achtig, of anders Clint Eastwood-stijl… 🙂

 5. Clopin says:

  Hence the coolness 😉
  BTW: Nog een andere goeie winkel, mocht je ooit in Antwerpen passeren, is Huis Verloo.

 6. jakip says:

  hoe rol je zelf een sigaar? of waarkan ik een site vinddden die mij die info geeft?

 7. frank says:

  Er ligt een gratis knipper voor je klaar !

  P.S. : Bedankt Clopin (wie je ook bent)

 8. Clopin says:

  @frank: geen dank, Huis Verloo is een vermelding waard. Ik kom geregeld bij jullie, maar we kennen elkaar niet echt 😉

 9. vic says:

  Stoot toevallig op deze blog ….en ja Huis Verloo is een vermelding waard , maar mijn favoriete Havana een Cohiba kost wel wat.
  Mijn tip : ( een kok heeft me dit aangeleerd) Rook je Havana te samen met een goede expresso en een glas 7 jarige Varadero of Havana Club rum . De intense smaak combinatie is geweldig .
  vic
  http://www.havana-guide.com

 10. Smetty says:

  @vic: dat klinkt als iets om te proberen. Mmm.

 11. Lennart Van Oostenbrugge says:

  Heey,

  Ik ben een sigarenfan van 14 jaar, ik rook ze niet, maar ik vindt ze wel cool!

 12. Dat zei Monica Lewinsky ook…

 13. ik ben de sigaar says:

  Heeft er iemand weet van een sigarenclub in het gentse
  Thanks

 14. Denijs says:

  In het Gentse zal er ongetwijfeld een sigarenclub zijn. Ik ken er een in het Brugse (waar van leden over west en oost vlaanderen verdeeld zijn) : La Aroma De Cuba (zie http://www.havanahouse.be). Daarnaast wil ik even een uiterst waansmakelijke praktijk uit de wereld trachten te verbannen => JE BIJT NOOIT (!!!) DE KOP VAN EEN SIGAAR !!! je gebruikt altijd knipper/sigarenschaar, bullet cutter. En last but not least de beste sigarenzaak van Antwerpen: Huis Verloo, om het in Michelintermen uit te drukken *** vaut le voyage. Vooral het aanbod en vriendelijkheid van de bediening is legendarisch.

  Mvg

 15. David says:

  ben sinds een maand of twee ook fervente sigarenroker geworden en Huis Verloo is the max… Ben inmiddels ook eens twee andere zaken binnengekopen, bij de laatste van de twee heb ik een smoes verzonnen en ben doorgereden naar Verloo…

  Als je daar langsgaat en zegt dat je nieuw bent maar gerust wil leren: hou je notitieboekje dan maar vast voor de schat aan informatie die je meekrijgt…

  Een goeie sigarenclub in de buurt van Gent zou me ook welkom zijn. Ook als er tips zijn van goeie winkels in die buurt, hoor ik het graag, want Antwerpen is voor mij niet altijd bij de deur…

 16. mario says:

  ik zoek al jaren het net af voor en sigarencub in het gentse
  mijn vrouw en dochters sturen mij wandelen om te roken, en bij -10 is dat een beetje frisjes.
  een leuk adres zou welkom zijn.

 17. stijn says:

  is een sigaar schadelijker dan een sigaret

 18. mario says:

  De gevaren liggen anders.
  Longkanker komt meer voor bij sigaretten, lip en mondkankers bij pijp en sigarenrokers op voorwaarde dat de sigaar en of pijp in de mond blijft zitten bij het roken. (er zijn daaromtrent géén echte wetenschappelijke studie over gedaan)
  Het roken van een sigaar of beter degusteren van een sigaar blijft een plezier met een bepaald gevaar net zoals het driken van bier, wijn, e.d.

 19. Christophe says:

  Misschien moeten we er wel één oprichten in het Gentse. Gemiddelde temperatuur dan 21°C en een beetje mist.

 20. mario says:

  In brasserie de zwarte fles (zwijnaarde) kunnen we een sigaar degusteren.
  We kunnen evetueel met de uitbaters contact opnemen om er een club op te starten.
  Er is tevens een restaurant aan verbonden, eerst een lekker etentje en daarna een sigaartje met een degustief.(wie weet)
  http://www.zwartefles.be/Brasserie
  greetz mario

Leave a reply.