Boeken: online of offline lezen?

Ik koop graag boeken, maar ik lees er de laatste jaren relatief weinig. Meestal heb ik er dan ook meer liggen dan ik er kan/zal lezen.

Momenteel heb ik een boek in pdf-formaat (via Creative Commons beschikbaar) dat ik echt graag wil lezen: Knowing Knowledge van George Siemens. Helaas, boeken op een scherm lezen is niets voor mij, dus ik zal het moeten printen. Een boek moet ik kunnen vastpakken, wegleggen, herlezen, aantekeningen in maken…

Praktisch dan. Het boek van Siemens telt 176 bladzijden. Ik denk eraan om via een printmodule 4 pagina’s op 1 blad te zetten en dan langs beide zijden af te drukken. Op die manier kom ik aan een totaal van 22 bladzijden. Het printen zelf zal ik waarschijnlijk met mijn kopiekaart op de gesofisticeerde machines op school doen. Ik ben niet van plan om die bladzijden zelf 1 voor 1 door mijn prutsprinter te draaien. Zijn er nog mensen die elektronische boeken op die manier lezen (en printen) ?

Een ander boek dat ik al lang op mijn harde schijf heb staan is Q van Luther Blissett (downloaden kan via de Wue Ming Foundation). Dat boek telt bijna 500 pagina’s, maar dat ga ik echt niet printen.

We the the media en The Cluetrain Manifesto, beiden online beschikbaar, heb ik wel als boek gekocht. Iemand nog tips voor (recente, gelijkaardige) boeken die via pdf beschikbaar zijn?

U zegt?
 1. femeref says:

  Op mijn werk print ik ook regelmatig (vak) boeken in het folderformaat (4 pagina’s op 1 blad, gemakkelijk vouwbaar en meeneembaar en het departementshoofd vind het niet verdacht dat’k 30 pagina’s print).
  Maar ik moet ook toegeven dat’k hier hopen pdf’s heb liggen die ik niet wil of niet kan printen. “The ultimate Guide to VI” telt om en bij de 1200 pagina’s, daar vraag je gewoonweg om problemen, want je kan 300 pagina’s niet meer bundelen in het folderformaat.
  Ook de nieuwe Java API, of eigl, van gelijk welke API die je als referentie wil gebruiken, zou’k graag een papieren afdruk hebben. Al is het maar omdat sommige pdf’s ingescande boeken zijn ipv naar PostScript omzetbare en dus doorzoekbare pdf’s.
  Maar bij echte leeswerken print ik toch de inhoudstabel, soms de inleiding, en op basis daarvan probeer ik te schiften wat wel en wat ik niet zal printen. Want in ons vakgebied is het zo dat heel wat boeken overlappen waardoor zo’n schiften mogelijk wordt.

  Hoe dan ook, ik heb geen tips 😉

 2. stijn says:

  Ik lees ook enorm graag, maar zoals velen maak ik er niet genoeg tijd voor.

  Elektronische boeken heb ik niet, maar ik kan me niet voorstellen dat ik ze zou afdrukken. Ik zou me met mijn laptop op de schoot in de zetel ploffen.

  Als ik reken hoeveel websites/weblogs/nieuwssites ik wekelijks lees op het scherm zal het niet zoveel uitmaken of er nog een boek bij komt of niet.

 3. Smetty says:

  @femeref: leuk te horen dat er nog printen op die manier. Vandaag al eens gepolst op school of iemand dat al geprobeerd heeft met die toestellen, maar nog geen slachtoffer gevonden.

  @Stijn: Normaal print ik ze ook niet. Maar soms kan het gewoon niet anders. Misschien moet ik eens aan audioboeken beginnen denken.

 4. Eve says:

  Ik heb liever papieren boeken:-) En om er voor te zorgen dat ik die uitlees leen ik ze in de bib..die deadline helpt wel.

 5. Smetty says:

  Ik moet boeken kopen omdat verlengen niet helpt. Ik ben de deadline fase al voorbij vrees ik. Maar zo een boek ligt ook mooi op de salontafel he 😉

 6. Karl says:

  Ik druk ook wel eens iets af. De printerdriver van veel grotere laserprinters laat toe boekjes te maken. Dan heb je dus 4 pagina’s op 1 A4, duplex en kun je het in een boekje plooien. Dat lukt uiteraard niet voor hele grote boekwerken. Met de PDF viewer kun je ook meerdere pagina’s op 1 A4 zetten, met de juiste instellingen kun je zo duplex ook 4 pagina’s op 1 A4 zetten, maar dan serieel en niet in A5-boekvorm.

  Ik probeer ook al eens met een mini-tablet pc (stylistic C-500) te lezen en dat lukt wel aardig. Probleem is de autonomie van de batterij.

 7. Andy says:

  Als je naar een printservice gaat hoef je eigenlijk niets te doen met de pdf. Daar kunnnen ze normaal gezien die pdf wel schikken zodat je er verschillende pagina’s van het boek op 1 pagina krijgt. Recto verso printen zou geen probleem mogen zijn. Zo bespaar je niet alleen papier maar ook nog eens hoofdpijn later nadat je een heel boek zitten lezen hebt op een scherm.

  Vuistregel is :
  korte teksten kan je op het scherm lezen zonder zinloos te printen.
  Langere teksten print je best af zodat je je ogen niet vermoeit.

 8. Marie-Laure says:

  Hoi,

  Weet iemand een goede site om online boeken te lezen en te printen? Liefst kostenloos.

 9. Een adres is The Open Library (http://www.openlibrary.org/). Online lezen of luisteren, boeken uit publiek domein kostenloos te downloaden en zelf af te drukken of via print-on-demand.

 10. Ik gebruik voor zoiets de reader van irex, een klein apparaat, elektronisch papier waarop je zelf je nota’s kunt maken…

 11. Nu is er ook Biblioo.nl (http://www.biblioo.nl), een online bibliotheek die bestaat uit Nederlandstalige e-books, e-zines en luisterboeken, gratis te downloaden voor eigen gebruik. Veel lees- en luisterplezier!

Leave a reply.