Staarreflex

Om de zoveel tijd heb ik het vlaggen. Dan heb ik zo een pijnlijke ogen dat ik de tijd die ik voor een scherm zit, tot een paar minuten per dag moet beperken.

De oogarts zegt dat het een typisch verschijnsel bij de computergeneratie is. Het komt erop neer dat je naar een scherm kijkt en vergeet met je ogen te pinken waardoor je dus gaat staren.

De voorbije dagen heb ik blijkbaar weer zitten staren Alle spieren in mijn aangezicht doen pijn en ik moet weer kunsttranen in mijn ogen droppen. Ik zou eigenlijk een programmatje op mijn portable moeten installeren dat mij rusttijden oplegt. Misschien met een systeem dat na een tijdje alles blokkeert?

Tijd om iets anders te doen, maar het voelt wel alsof ik gestraft ben.

U zegt?
 1. Martijn says:

  Ah, maar mijn computer is al van de volgende generatie. Die is na twee uur gebruik voor een half uur onbruikbaar. Ik hoef er zelfs niet voor te doen.

 2. maarten says:

  Ha! Ik installeerde ooit zo’n programma (maar ben eilaas de naam kwijt) – erg rare bedoening: dat deed effectief je computer blokkeren: EN NU MAG JE TIEN SECONDEN NIETS INTIKKEN! KIJK EENS DOOR HET RAAM OF ZO!
  Raar, software bedoeld om de productiviteit te verminderen.
  Of het hielp tegen RSI ben ik nooit te weten gekomen: veel te frustrerend, zo’n ding dat je computer lam legt…

 3. Ik heb de volgende fase al meegemaakt. De oogarts noemde het een soort van migraine (ik ben het epitheton vergeten) waarbij je geen hoofdpijn, zelfs geen oogpijn hebt. Je krijgt gewoon een blinde vlek die langzaam (we spreken over dagen, geen uren) groter wordt, tot je ver niks meer ziet. De oogarts verzekerde me dat mijn ogen tip-top waren, maar dat het probleem ergens in de hersenen zat. Ik moest gewoon rusten. En inderdaad: na een compleet schermloos weekend (geen PC, geen TV, geen cinema) kon ik weer zien.
  Ik moet zeggen: het was wel een heel spooky ervaring.

 4. Martijn says:

  Bruno, dat heb ik ook al gehad. Inderdaad heel spooky, bij mij was het alsof alles vloeibaar werd, alsof er een gel door de ruimte zweefde.

  Met computers kan je dus werkelijk alles tegenkomen. Spoookky !

 5. Ik dacht eerst dat er een vlek op mijn bril zat. Ik dacht: wat voor hardnekkige vettigheid heb ik nu op mijn glazen gesmeerd. Ik had niet direct door dat het niet aan mijn bril lag…

 6. Jeroen says:

  Ooit eens gehoord van een vriend die naar een Nederlands bedrijf geoutsourced werd: daar had iedereen verplicht een programma ge´nstalleerd dat perfect bijhield wanneer iemand pauze moest nemen. Dat ging zelfs zo ver dat mijn vriend iets van een werknemer moest weten, maar dat hij een kwartier moest wachten omdat die persoon een verplichte pauze hield.

  Ergonomie macht frei!

 7. lindsay says:

  ….of met een automatische “oogdruppelaar”?

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Ogen
 2. Smetty’s Soapbox » Lichtschuw

Leave a reply.