Gestreken mastellen

Note: English translation on Flickr

Er stond op Gentblogt, naar aanleiding van de ‘week van de smaak’, een recept over ‘gestreken mastellen‘. Mastellen zijn een soort sandwich (niet de Engelse) in een specifieke vorm. De gestreken mastellen worden verkocht tijdens de Patersholfeesten (midden augustus in de Patersholwijk te Gent) en maken deel uit van de Gentse folklore (niet pejoratief bedoeld).

Dit ingeweken Denderkindje had er nog nooit over gehoord, maar voedsel strijken leek mij wel leuk. Gisteren kwam ik toevallig voorbij een bekende Gentse bakker (de geprezen Bundervoet) en het mastellen strijken kon beginnen:

Mastellen strijken: 1

Stap 1: je hebt mastellen nodig (ik kocht er met kaneel), aluminiumfolie, boter, suiker en een strijkijzer.


Mastellen strijken: 2

Stap 2: snijdt de mastellen doormidden en smeer er de boter en suiker op.

Strijk
Stap 3: bedek met zilver papier en strijk de mastel plat.

Mastellen strijken: 3

Stap 4: bewonder het resultaat.

Mastellen strijken: 4

Stap 5: ga door met bewonderen.

Na de actie komt de smaakproef. Ik proef in eerste instantie vooral de kaneel (het moet gezegd, ik ben zwaar verkouden). De mastel is nog wat soppig, dus ik ga de 2 overige exemplaren laten uitdrogen.

Ik ben bij het koken altijd zuinig met boter en suiker. In de gestreken mastellen heb ik meer dan mijn maandelijkse dosis verwerkt (maar toegegeven, ik ben een slecht referentiepunt op dat gebied).

Gestreken mastellen zijn onderdeel van het collectieve Gentse geheugen (aktie foto tijdens de patersholfeesten). Voor de smaak en je gezondheid moet je het niet doen, maar het is een leuk verhaal om te vertellen. Eten strijken is nu eenmaal… niet gewoon?

U zegt?
 1. LamaZone says:

  lol. en ik maar denken dat je een hemd ging strijken…

 2. Smetty says:

  dat zou pas saai zijn :-p

 3. LamaZone says:

  /hoest
  /geeft vooral geen commentaar

 4. maizenaman says:

  Kan je bij een volgende mastellen-strijksessie mijnheer Bundervoet even inlichten dat zijn site niet kan “geenterd” worden?
  Ben op zoek naar een strijkversie voor Rillaar.
  De Smurfentaart? http://www.oogsnoep.be/2006/11/21/smurfentaart/

 5. Corneel says:

  We maakten deze vroeger ook, ze zijn geweldig lekker en gemakkelijk.
  Je kan het ook met een wafelijzer.

 6. Thalia says:

  Ah, heb er daarjuist nog een paar geprobeerd.. toeval
  Nu heb ik nie echt nen dikke nek,maar ik moe toch zeggen dat ze superlekker waren =D

  Maar toch vond ik dat ze anders smaakten dan bv op de patersholfeesten.. misschien omdat ik ze niet liet uitdrogen? of heeft dat er niets mee te maken?..

  x. Thalia

 7. frank says:

  Mastellen zijn gemaakt met een sandwichdeeg + kaneel, ze zouden de voorloper zijn van de DONUTS.
  Niet zo gemakkelijk te maken door de hobbyist want ze moeten zeer goed uitrijzen.
  Niet alleen in de streek rond Gent zijn ze gekend, ook in andere streken zoals rond Aalst-Ninove.
  Ook in Wallonië zijn ze gekend, daar noemen ze ‘des mastels”, ook zeer plaatselijk/streekgebonden.

  PS: ik ben verzot op mastellen maar ze zijn spijtig genoeg niet overal gekend noch te verkrijgen, waar ik momenteel woon (Vilvoorde) hebben ze nog nooit gehoord van mastellen.

 8. sigrid says:

  Ik van bijna van mijn stoel van de verbazing: ik ben van Oostende en had nooit of nooit van deze ‘mastellen’ gehoord, om nog maar te zwijgen over het gebruik van strijkijzers in de keuken?!
  @frank: ik dacht juist dat de mastellen in de foto iets weghadden van bagels (de vorm misschien?), soit, vraagje voor de kenners: mag ik dit uitproberen met ‘gewoone’ zachte sandwicheskes? Groetjes en bedankt voor de interessante culinaire ontdekking! 🙂

Trackbacks for this post

 1. Witch » Gestreken mastellen

Leave a reply.