Verkeerde beeldvorming via meme en pepe.

“Je poetst te hard” zei de tandarts vandaag tegen mij. Dat zegt hij eigenlijk al jaren. Blijkbaar slaag ik er niet in om de handeling ‘tanden poetsen’ op een ‘tandvriendelijke’ manier uit te voeren.

Ik ben al overgeschakeld naar een elektrische tandenborstel, maar blijkbaar helpt dat ook geen zier. Misschien moet ik een hard-sales techniek toepassen (door een doel dat je wil realiseren overal in je leefomgeving aan te brengen zodat je het regelmatig leest, en dit tot je ook gaat geloven dat je het gewenste doel zal bereiken, met als gevolg dat je de vereiste actie onderneemt) en een papier op de spiegel in mijn badkamer hangen met de volgende boodschap: “Tanden zachtjes poetsen Smetty”.

Ik kreeg ook een uitleg aan de hand van tekeningen wat ik precies aanricht met mijn poets-brutaliteiten. Na de tekeningen kwamen de tand-modellen (mooi woord eigenlijk) uit de kast en toen waren we vertrokken voor een les tandheelkunde. Super vind ik dat, als iemand de tijd neemt om mij een verhaal te vertellen over een kennisgebied dat het mijne niet is.

“Wat bepaalt of je een vals gebit nodig zal hebben” vroeg ik Dokter Tand? Toen kreeg ik als antwoord een uitleg over de verkeerde beeldvorming die wij hebben over tanden via onze meme en pepe. Die hebben allemaal een vals gebit (de mijne toch). We groeien dus op met idee dat een vals gebit “normaal” is en dat het hoort bij het ouder worden. Maar eigenlijk zou een vals gebit alleen mogen voorkomen in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld je tanden kwijt geraken bij een auto-ongeluk, een vechtpartij of een uitzonderlijke aandoening). De reden waarom tanden eruit gehaald moeten worden, is meestal te wijten aan tandziektes en tandhygine.

Meme en pepe hebben nooit hun tanden gepoetst toen ze klein waren (als referentie: tanden poetsen werd pas tijdens WOII verplicht in het Amerikaanse leger, aldus de tandpasta-tijdlijn) en zijn ook niet op controle geweest. En kijk, het gevolg is een vals gebit. Mijn grootvader speelt trouwens zelf voor tandarts. Hoe hij het doet heb ik nooit gevraagd, maar ik durf wedden dat hij echt iemand is die een koord rond zijn tand bindt en dan de deur dicht gooit. Het zou mij trouwens niet verbazen mocht hij een nog veel ergere, uit de middeleeuwen stammende, methode gebruiken.

Misschien denkt u nu “wat bezielt Smetty nu in godsnaam om een tandartspraatje” te bloggen. Wel, ik heb even nagedacht over de tijd van toen en die waar ik in leef. Tandverzorging is voor mij evident (zou het voor iedereen vandaag moeten zijn), maar dat was het voor mijn grootouders niet. Daarnaast moet ik nu toch even lachen met het idee dat ik 32 moest worden, alvorens in te zien dat tanden die uitvallen, geen ouderdomsverschijnsel is.

* Smetty maakt nu papiertjes met “zachtjes poetsen” en plakt ze op de spiegel in de badkamer, in de keuken, op de portable…*

[tags]tandarts, tandpasta[/tags]

U zegt?
 1. Koen Robeys says:

  Je komt midden in n van mijn stokpaardjes terecht 🙂

  Vaak heb ik de soort conversaties waarin iemand opmerkt hoe uitgerekend vandaag altijd alles maar sneller gaat, terwijl “vroeger” alles stagneerde. Bij “voorbeeld”, zie eens hoe de scholen vandaag al computers hebben, tegen “vroeger”!

  Tuurlijk, zeg ik dan, en zie eens hoe honderd jaar geleden de kinderen op he veld werkten. Wat is de grootste overgang, het feit dat kinderen overschakelen van papier op computer, of het feit dat ze uit het veld komen en naar school gaan?

  En wat is de meest spectaculaire overgang, het feit dat we vandaag onze tanden poetsen, en in het slechtste geval een vals gebit moeten (“kunnen”!) krijgen, of het feit dat voor (pakweg) 1850 tand- en andere operaties zonder verdoving gingen, terwijl sinds (pakweg) 1850 de verdoving altijd maar beter wordt?

  Iedereen mag natuurlijk zijn eigen opinie hebben, maar ik vind de veranderingen die ik in 1850 en 1900 terugvind toch niet slecht voor een “stagnerende” wereld…

 2. Smetty says:

  @Koen:
  Misschien komt dat idee over stagnering voort uit het feit dat we meer voeling hebben met de tijd waarin wij zelf leven of onze familieleden geleefd hebben.

  Mijn overgrootmoeder vertelde constant over vroeger, grootmoeder en grootvader ook. Ergens heb ik dus voeling met een tijdsspanne van 100 jaar. Maar alles daarvoor… dat is een onbekend gebied voor mij. En laat dat net de periode 1850-1900 zijn.

  Maar dat het toen niet stagneerde, daar ben ik zelf ook van overtuigd. Interessante materie om over te filosoferen 😉

 3. Koen Robeys says:

  Interessant om in het achterhoofd te houden is ook dat er een brief bestaat uit de twaalfde (of de dertiende) eeuw, waarin een Italiaan zijn verwondering uit over de enorme vooruitgang die er de hele tijd te zien is. En nog, verzekert hij zijn bestemmeling, mag je er op rekenen dat nog niet alles is uitgevonden!

  Dus zelfs na de duizelingwekkende vondsten van de laatste tijd – dus pakweg in het jaar 1,300, ongeveer de tijd van de Slag der Gulden Sporen – waren de mensen nog erg optimistisch over wat er nog allemaal mogelijk was 🙂

  En omdat me dat erg getroffen had, heb ik het wat in de gaten gehouden, en intussen heb ik wel teksten uit de veertiende eeuw gevonden waarin mensen zich op precies dezelfde manier verbaasden, en ook uit de vijftiende, en tenslotte nog eens van het einde van de negentiende.

  Telkens weer staat er iets van de vorm “als je nu gaat kijken naar honderd jaar geleden, en je vergelijkt dat met nu, dan zouden de mensen van toen hun ogen niet geloven.”

  Dus nu al bijna duizend jaar lang lopen de Europeanen (a) zich te verbazen over de vooruitgang, en (b) tegen elkaar hun overtuiging uit te spreken over hoeveel meer er nog in het vat zit.

  En dat alleen, hoe anecdotisch het ook is, lijkt mij al een hele stap te zijn op weg naar de verklaring waarom Europa (en zijn ergenamen) zo rijk geworden zijn in vergelijking met veel andere streken. Velen zijn namelijk inderdaad blijven stagneren, en halen niveau’s van armoede die goed te vergelijken zijn met wat ook Europa kende rond (en voor) het jaar 1,000. Terwijl de Europeanen vanaf die periode de hele tijd bezig waren met nieuwe ontwikkelingen.

  En de illusie, dat er “vroeger” alleen maar stagnatie was, helpt ons begrijpen waarom we het zo moeilijk hebben om dat deel van de verklaring te zien.

 4. Lenzz says:

  Smetty, gewoon ter info: hoe kan je zien dat je te hard je tanden poetst? Heb mij onlangs nog zo’n nieuwe Braun 3D Effector Rotator ™ gekocht, en ik denk dat dit beestje redelijk wild tekeer gaat…

 5. Smetty says:

  @Lenzz: een paar voorbeelden van teruggetrokken tandvlees zie je hier. Schoon is het niet…

Leave a reply.