Wikipedia en de garagist

Hoewel het eigenlijk niet grappig is, moest ik wel lachen om deze fout die KeyserH (of is het Claire?) op Wikipedia vond over Freddy Horion:

Volgens Wikipedia heeft hij een ander gezin vermoord… (op wikipedia staat “Hij werd in 1978 veroordeeld wegens de moord op het gezin Roelaert”).

De dode was inderdaad autodealer maar Horion deed zich voor als gewone klant en kende het gezin niet. Dat weet ik wel niet 100% zeker. Wat ik wel zeker weet is dat hij het gezin van Roland Steyaert het hoekje om hielp…

Mijn innige deelneming gaat ook uit naar Herman Roelaert. Moet zo lezen op internet dat hij dood is. Ik hoop dat zijn garage nog goed draait.

Het bewuste artikel werd aangemaakt op 16 mei 2006. De naam van het slachtoffer staat er vanaf dag 1 fout op. De kans is dus groot dat de fout hier niet bewust werd gemaakt. Maar KeyserH heeft wel een punt. Je zal maar Herman Roelaert noemen en jezelf googlen.

Ik wil hier geen kruistocht tegen Wikipedia voeren. Op dit moment ben ik gewoon wat overgevoelig als ik het woord garagist hoor. Mijn auto is nu al 3 weken buiten strijd.
[evil mode] Misschien moet ik eens een grote zonnebril opzetten en hem een bezoekje brengen.[/evil mode]

U zegt?
 1. Hans says:

  Het is Claire (de liefde des levens van Hans die dan weer af en toe forumgewijs de identiteit ‘KeyserH’ aannam en dat dan ook als adres voor zijn telenetruimte heeft gebruikt) die de tekst geschreven heeft (en ik dacht dat die fotootjes naast de artikels het nog zo duidelijk maakten :p ).
  Haar komt alle eer toe.

  Ik denk dat er voor wikipediateksten maar eens een betrouwbaarheidsformule moet gemaakt worden. Volgens mij zijn ouderdom van het artikel, aantal verschillende wijzigingen (geen over-en-weer gewijzig uiteraard) en lengte van de discussie positieve variabelen.

 2. Smetty says:

  Ok Hans. En Claire. Die foto’s zijn inderdaad duidelijk. Maar ja. Online weet je nooit of iemand misschien af en toe eens Claire dan weer Hans wil zijn. Met al die online identiteiten van tegenwoordig weet je maar nooit…

  Er zijn inderdaad positieve variabelen voor de betrouwbaarheid. Dat kan alvast helpen bij het inschatten…

 3. Bruno Lowagie says:

  Vanmorgen in De Morgen gelezen dat de pagina over Kazachstan gelockt werd omdat er te veel pipo’s Borat uitdrukkingen aan toevoegden 😉
  Ik heb op Wikipedia eigenlijk alleen de iText pagina aangepast: http://en.wikipedia.org/wiki/IText
  I had ook een aparte pagina voor iText.NET en iTextSharp gemaakt, maar nog voor ik ermee klaar was, werd ik al op de vingers getikt: dit is dubbele info! De pagina’s over iText.NET en iTextSharp moesten verwijzen naar de ene iText pagina.
  Ik kreeg ook de waarschuwing dat ik geen pagina over mezelf mocht toevoegen. Ik wou nochtans niet meer dan de bio die door mijn uitgever geschreven werd toevoegen. Misschien kan ik eens een mailtje sturen naar mijn uitgever, die zal dat wel voor me doen. Of misschien moeten we maar eens met een paar mensen afspreken om elkaar gegevens toe te voegen. Wat wil je dat ik over jou schrijf, Smetty?

 4. Smetty says:

  Al de goeie dingen Bruno.
  Ik zal eens een mooi lijstje maken zie. En stuur jij mij maar dat van jou. En dan voegen we elkaar toe. Want we vinden niet onszelf, maar wel elkaar zeer belangrijk en onmisbaar op een encyclopedie. Is het niet? 🙂

 5. Een cynicus zou zeggen: “Niet wat de mensen van ons denken is belangrijk, maar hoe de search engines ons ranken.” *LOL*

 6. Martijn says:

  Ik voeg regelmatig wat toe aan wikipedia, schrijf zelfs artikels die in de ‘etalage’ terechtkomen.

  Jammer genoeg zijn er inderdaad veel mensen die zich vervelen en hier en door (ik vermoed zelfs met opzet) voor de lol stukken tekst toevoegen.

  Ik denk niet dat dit zozeer uit onwetendheid is, uit gebrek aan kennis om met informatie om te gaan, maar eigenlijk vooral uit verveling.

  Als je naar de profielen kijkt van die ‘gebruikers’ dan is het logisch dat er nogal wat fouten in de wikipedia zitten.

Leave a reply.