Publieksresponssystemen

Ik maakte vorige week op de e-leren studiedag kennis met “publieksresponssystemen” (wie heeft dat woord uitgevonden verdorie?). Het heeft niet specifiek iets met onderwijs te maken, maar wel met presenteren.

Op de Belgische site van de verdeler van het systeem vinden we volgende uitleg: “Algemeen gesproken kan elk toestel of procédé dat feedback verkrijgt van een welbepaald publiek beschouwd worden als een publieksresponssysteem. Hieronder vallen ook enquêtes op papier, de opgestoken vinger of zelfs luchthoorns en aangestreken lucifers”.

Clicker

Een beetje concreter dan. Je hebt natuurlijk een pc (met Windows OS) nodig, Microsoft Office, TurningPoint Software, een RF receiver, zogenaamde RF clickers of Response cards (zie afbeelding hierboven), een projectiescherm (of SMART Board) en een projector. Verwacht je niet aan een goedkope set-up, want per clicker alleen al, betaal je naar het schijnt snel 50 Euro (slik).

De demonstratie/presentatie van Maarten Cannaerts die ik bijgewoond heb, vond ik wel overtuigend (kijk hier voor enkele voorbeelden op de TurningPoint site). Het publiek was zeer attent en de interactiviteit sprak (denk ik) velen aan. Als je het bij elke presentatie gebruikt, zal het nieuwe er mogelijk snel af zijn. Als 2e voordeel zou ik willen aanhalen dat het zowel voor de spreker als voor de luisteraar interessant is om on in realtime te weten wat het publiek over iets denkt. De scores worden namelijk onmiddellijk in een PowerPoint presentatie weergegeven. De spreker kan op die manier onmiddellijk inspelen op het publiek, waar hij daar anders het raden naar heeft.

Buiten onmiddellijke feedback kan het systeem ook gebruikt worden voor individuele scores en kunnen vragen en antwoorden bewaard worden. Eenzelfde vraag kan meermaals gesteld worden en het verschil berekenen tussen de gegeven antwoorden. Op die manier kan je dus bekijken wat men geleerd heeft, of een opinie veranderd is etc.

Zeer interessant speelgoed. Ze mogen een doos (met minstens 20 RF Clickers als het even kan) bij mij afzetten.

U zegt?
 1. Filip Cogghe says:

  VSV Benelux met kantoren in België (Kortrijk) en Nederland (Houten) is de exclusieve distributeur van TurningTechnologies responssystemen. Meer info kan je vinden op http://www.vsvint.be

 2. Smetty says:

  Kijk, de verdeler leest mee. Leuk.

  Maar eigenlijk had ik graag een antwoord gehad op die laatste zin. Is er een optie om het systeem eens te testen (publiek van 20 personen)?

 3. Ben Jochems says:

  Er is zeker een mogelijkheid om het TurningPoint systeem uitgebreid te testen!

  Het volstaat contact op te nemen met de TurningPoint Product Manager van VSV Benelux: Koen Van Leemputten.

  Hij zal graag een demonstratie verzorgen.

  VSV Benelux
  Koen Van Leemputten
  056/313.415
  info@vsvint.com

 4. Bruno Lowagie says:

  Offtopic, maar waar anders posten?
  Kassa kassa voor Smetty: http://soapbox.msn.com/ ?
  Zomaar de naam van je blog gebruiken voor hun nieuw product!

 5. Smetty says:

  Lap, ik had het moeten registreren he 😉
  Te veel eer vrees ik…

Leave a reply.