Belgablog

Meestal zeg ik ongevraagd mijn gedacht, maar soms wordt het ook expliciet gevraagd. De mannen van Bobex bijvoorbeeld willen graag wat advies over hun nieuwe blog. U vraagt, wij draaien.

Bobex is een online marktplaats waar kopers en leveranciers elkaar kunnen vinden. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door David Schnall en Jean-Louis Van Marcke. Ze overleefden de internet bubble (en dat vieren deze survivors nog steeds). De voorbije jaren werd het platform ook gelanceerd in andere Europese landen. Ook internet-dino’s willen met hun tijd mee en nu is er dus de blog: BelgaBlog, de Belgische e-business blog.

Enkele adviezen/opmerkingen:

 • De naam van de blog: Belgablog is weinig concreet. “De Belgische e-business blog” als ondertitel is eerder vaag en zelfs een beetje pretentieus. “Belgablog, de e-business blog van Bobex ” of “Belgablog, e-business en marktplaatsen” zou nog steeds geen goede titel zijn, maar alvast iets concreter weergeven waar de blog voor staat.
 • Over de auteurs: In de about staat volgende info: “Welkom op de Belgische e-business blog. Op deze website proberen wij alle relevante informatie over internet applicaties samen te brengen voor uw bedrijf of organisatie”. Mijn eerste vraag is: “wie is WIJ’? Een korte omschrijving van de schrijvers zou onmiddellijk een aantal mensen kunnen overtuigen om de blog in de gaten te houden. De mannen van Bobex zijn internet-entrepreneurs, Europees actief en hebben een bubble overleefd. Dat is belangrijke en relevante info lijkt mij, dus zet het zeker in de “about”.
 • De lay-out: WordPress is een prima blogtool. De template zou ik wel een beetje personaliseren. Het absolute minimum lijkt mij een andere header te zijn en de meta data onderaan. Als de blog echt bij het bedrijf hoort, zou ik niet besparen op een designer. De huidige lay-out is totaal niet aantrekkelijk.
 • Inhoud: De blog bevat vandaag nog te veel nieuwsfeiten. Gezien de kennis en de ervaring van de schrijvers heb ik persoonlijk vooral interesse in hun meningen en standpunten.
 • Taalgebruik: Twee (of drie) talen gebruiken is altijd een moeilijk punt. Als regel zou ik het niet adviseren, maar ik heb er wel begrip voor. Zelf sla ik de Franstalige posts meestal over. De schrijfstijl mag voor mij nog wat vlotter, maar dat is waarschijnlijk gewoon een kwestie van tijd.

De tweede vraag was hoe ze de blog bekend konden maken. Eigenlijk is dat vrij eenvoudig, maar je moet het wel een beetje tijd geven en in de blog investeren. Als bedrijf kan je de blog overal vermelden: in je email, op je website, op alle communicatie eigenlijk. Daarnaast is er natuurlijk de wereld daarbuiten. Er zijn een paar traditionele media die je kan aanschrijven. “Bobex blogt” zal wel voor een paar media interessant genoeg zijn om te vermelden (ik denk spontaan aan bizz magazine). Maar bloggen is vooral converseren. Dat wil zeggen dat je andere blogs moet lezen, linken naar andere sites, opvolgen wie wat over je schrijft, comments beantwoorden en zelf comments plaatsen. En vooral niet vergeten om zelf interessante content te schrijven natuurlijk.

Iemand nog opmerkingen?

Veel succes nog Jean-Louis. Je hebt alvast 1 lezer. Feed toegevoegd.

[tags]Bobex, Belgablog[/tags]

U zegt?
 1. lamazone says:

  Ivml de het gebruik van verschillende talen: gebruik een categorie die de taal aanduidt. zo kan de lezer zoeken op taal. ik heb niet altijd zin Franse posts te lezen of soms net wel.

 2. Smetty says:

  Kiezen voor 1 taal lijkt mij nog steeds het beste. Maar in een typisch Belgische situatie heb je NL + FR schrijvers en klanten. En dan komt er een compromis uit de bus: Engels of NL/FR of nog een andere mix. Mossel noch vis… Helemaal Belgisch. Maar het kan werken.

  En een categorie (met bij voorkeur andere feeds) is dan zeker een werkbare optie.

  Maar het blijft een compromis…

  Maar dat is deze blog ook…

 3. JLouis says:

  Dank voor de feedback.

  We zullen de taalkeuze als hoofdcategorie gebruiken en de categorie hernoemen in de relevante taal (ipv Engels).

  Betreffende de naam en titel, willen we niet teveel linken naar http://www.bobex.be, zodat Belgablog.be een leven op zich kan hebben, en niet wordt aanzien als een commerciele stunt…

  Zal “About” aanpassen.

  Betreffende de layout, vinden we hem hier niet slecht… In’t Franse zeggen ze “les gouts et les couleurs…”. Wat is het precies die jullie niet graag zien: fonts, pics, kleuren, …?

 4. lamazone says:

  Beste JL

  “Niet slecht” is niet goed genoeg. Hoog mikken is de boodschap.

  Ik heb krak dezelfde header gezien bij een andere wordpressblogger en daarmee daalt jullie blog in mijn achting, het lijkt me een generische blog zoals er zoveel zijn – je sais, des gouts et des couleurs, on n’en discute pas, maar een (bedrijfs)blog moet persoonlijkheid en karakter uitstralen. Anders kun je evengoed een MySpace aanmaken.
  Waar staat de Belgablog voor en hoe vertaal je dat grafisch – dàt is de uitdaging!

  Succes!

 5. Belga, is dat het sigarettenmerkt of het persagentschap? En inderdaad, een standaard-connections theme zonder vermelding van de auteur: niet zo goed.

 6. De naam: Belgablog doet mij denken aan een blog van het persagentschap Belga. En “Belga” is een geregistreerd Benelux-merk…

  Meertalig: maak voor elke taal een afzonderlijke homepage, zoals ik op mijn blog doe voor Nederlands en Engels. Belgablog heeft dat ook al gedaan met de links bovenaan rechts, NL-FR, maar dit zouden opvallende tabs moeten worden op een horizontale navigatiebalk waar bijvoorbeeld ook de “about” en “contact” op staat. Ik zou nooit aanraden om verschillende talen op één en dezelfde pagina te plaatsen. Categorieën alléén gaan dus de klus niet klaren. Nederlandsonkundige Franstaligen gaan wegklikken zodra ze bovenaan (above the fold) één Nederlandstalig artikel zien staan.

  Overigens: wie is uw doelgroep? Beginnelingen? Ervaren zakenlui? Waarom Nederlands en Frans? Wordt Engels niet stilaan dé norm voor B2B-communicatie?

  De about-page: Waarom kan ik hier bij Smetty lezen wie er achter die blog zit, en waarom kan ik dat niet op de about-page lezen? Moet het er allemaal zo anoniem mogelijk uitzien misschien?

  De artikels: te weinig links in de artikels (bijvoorbeeld: NIS, Overture, …)

 7. Hallo Smetty, dank voor de comments over Belgablog. We hebben net een nieuwe community site gelanceerd:

  http://www.bligg.be

  All the best,
  JL

Leave a reply.