Microsoft dualiteit

Eergisteren hield Microsoft BelgiŽ een blogmeeting over Windows Vista en Office 2007.

Een paar posts later lijkt vooral de “kreeft” het topic van de avond te zijn geweest. Kijk maar hier of hier en daar. Ik hoor de manager van Tom en David al vragen: “en mannekens, hoe is het geweest met die bloggers? Over wat hebben ze geschreven?” * Smetty drumt nu beide heren opzij en geeft zelf het antwoord: “Over Apple. En kreeft. En het mooie terras. En de goeie ontvangst.” * De tijd dat bloggers iets deden voor een blik Fanta lijkt definitief voorbij te zijn (grijns).

Ik heb eventjes getwijfeld om te gaan naar het blogevent. Office 2007 heb ik de afgelopen weken zelf al intensief gebruikt. Vista werd hier thuis dan weer de afgelopen maanden dagelijks gedemonstreerd door mijn inhouse evangelist.

Was het dan wel de moeite, hoor ik u vragen? Toch wel. Zo was er een kleine toespraak van Patrick Viaene (Microsoft Legal) over Genuine Microsoft Software, het Microsoft software anti-piracy programma. (Foto: Patrick Viaene, uit de Flickr set van Peter Forret)

Microsoft legal

Het verhaal van Patrick interesseerde mij omdat het aansluit bij mijn eigen lessen. Even situeren. Als media leerkracht heb ik de voorbije jaren veel Microsoft Office applicaties gedoceerd. Tot op heden zijn we verplicht geweest om daarvoor Microsoft te gebruiken. Zelf ben ik daar altijd tegen geweest. Ik vind dat we bureau applicaties moeten geven, maar dat de student zelf moet kunnen kiezen tussen Open Office (vrije software) en Microsoft Office (commerciŽle software).

De hoofdlijn van Legal was dat Microsoft niet de brave-mens-in-de-straat aanvalt, maar wel de dealer om de hoek die bewust illegale software installeert. Het werd niet expliciet gezegd, maar men gaat voor de brave-mens-in-de-straat ” evolueren naar een situatie waar voldoende controle momenten ingebouwd worden. Als je de gebruiker verplicht om zich bij elke actie, zoals een security update of een bugfix, aan te melden, dan zal een groot aantal “illegalen” op die manier gepakt kunnen worden. En hoe meer je online contact moet maken met Microsoft, hoe meer dit model tot zijn recht zal komen. Bij verhalen over bedrijven die elkaar verklikken krijg ik wel slechte gevoelens.

Als je in een klas vraagt wie betaalt voor zijn software, dan krijg je weinig positieve antwoorden. Softwarematig het illegaal gebruik ontmoedigen zal waarschijnlijk langs de kant van Microsoft een effectieve methode zijn. Zelf zie ik hier een erg goede reden om met vrije software te werken in het onderwijs. Door studenten te verplichten met Microsoft te werken, moedigen wij eigenlijk indirect het illegaal gebruik van die software aan en vergroten we ook het monopolie van Microsoft. De keuze die studenten maken zou volgens mij gebaseerd moeten zijn op parameters zoals: de technische aspecten van een product, de prijs van het product, een eventuele voorkeur voor vrije software of commerciŽle software, maar ook de ondersteuning die bij software wel of niet komt. Microsoft gebruiken en niet betalen of zomaar vrije software kiezen omdat het “gratis” is, zijn voor mij beiden niet gefundeerde keuzes.

Over het event verder. In vergelijking met de vorige keer waren er meer mensen van Microsoft BelgiŽ aanwezig. Persoonlijk vond ik dat een goede zaak. Zo vond ik Jurgen Van Duvel een bevlogen spreker en aangenaam om naar te luisteren. Hij was ook de Windows Media Center expert van dienst. Dat is een stukje Microsoft dat ongetwijfeld in de komende maanden grondig onder de Smetty-Viking loep gelegd gaat worden.

Microsoft weet hoe het mensen moet ontvangen. Dat werd ook dit keer bevestigd. Ook al was het getoonde op het eerste zicht niet zo spectaculair, Vista en Office 2007 zijn toch een positieve evolutie (en we mogen volgend jaar zeker alle cursussen herschrijven).

Smetty zal Vista draaien (mijn huidige portable gaat bijna met pensioen) en met Office 2007 werken. Als lesgever blijf ik een enorme voorstander van vrije software. Daarnaast zou ik ook eens met een Mac willen werken. En de laatste maanden droom ik ook van een tablet pc. Voor mij dus graag een tablet Mac met een dual boot, Office 2007 en vrije software. Moet kunnen.

[tags]Microsoft, Windows Media Center, Vista, Office 2007[/tags]

U zegt?
 1. Als media leerkracht heb ik de voorbije jaren veel Microsoft Office applicaties gedoceerd. Tot op heden zijn we verplicht geweest om daarvoor Microsoft te gebruiken.

  Hoe bedoel je? Opgelegd vanuit de school, of omdat er (tot voor kort) nauwelijks afdoende alternatieven waren?

  Zelf ben ik daar altijd tegen geweest. Ik vind dat we bureau applicaties moeten geven, maar dat de student zelf moet kunnen kiezen tussen Open Office (vrije software) en Microsoft Office (commerciŽle software).

  Prachtig, volledig mee eens! Het is zelfs zo erg dat een prof bij ons gewoonweg het handboek MS Office moet geven, ferm tegen zijn goesting.

 2. Jo Wouters says:

  Je schrijft:
  “De keuze die studenten maken zou volgens mij gebaseerd moeten zijn op parameters zoals: de technische aspecten van een product, de prijs van het product, een eventuele voorkeur voor vrije software of commerciŽle software, maar ook de ondersteuning die bij software wel of niet komt.”

  Hier ben ik het niet mee eens. Bovenal moeten studenten voorbereid worden op een professioneel leven. Ze moeten dus die software leren gebruiken die ook in bedrijven gebruikt wordt. En vermits de overgrote meerderheid van de bedrijven momenteel Microsoft-producten gebruikt (wat we wrslk beide betreuren), is het dat wat studenten moeten gebruiken.

  Als je je studenten dan het gebruik van weinig bekende software opdringt (vb OpenOffice), geef je hen een concurentiŽel nadeel tegenover andere afgestudeerden.

  Voor studierichtingen die meer los staan van informatica of secretariaatswerk, kan je als school je studenten wel aanmoedigen om bijvoorbeeld OpenOffice te gebruiken. Een student die zijn eindwerk in het gratis OOWriter schrijft zal het product leren appreciŽren. Ondersteuning van de school (gewoon CDtjes branden en een mini-helpdeskje oprichten kan voldoende zijn) zal wel nodig zijn om kleine probleempjes op te vangen, want de studenten zullen bij veel minder terecht kunnen als ze een probleem hebben.

 3. Smetty says:

  @Peter: “verplicht” als in opgelegd ja. Ik denk eerlijk gezegd dat het niveau waarop zoiets beslist moet/kan worden bijna op het niveau van het ministerie van onderwijs is.

  @Jo 1: Dat studenten die Open Office gebruiken een nadeel hebben op de markt, daar ben ik het echt niet met eens. Ten eerste wil ik geen aapjes opleren, maar mensen die met een klein beetje zoeken zelf hun weg vinden in een applicatie. Ten tweede is de stap van de huidige MS Office naar Office 2007 groter dan de stap van de huidige MS Office naar Open Office. Ten derde denk ik dat amper 5% van de bevolking echt om technische specificaties het ene product boven het andere zal kiezen.

  @Jo 2:Ik betreur helemaal niet dat bedrijven Microsoft gebruiken. Ze maken prachtige producten daar in Redmond en Microsoft is ook wereldwijd ťťn van de betere bedrijven om voor te werken. Ik ben alleen tegen een gedwongen keuze in een onderwijsomgeving.

 4. Leuke reacties, pikant onderwerp.

  Een positief geluid van mensen die onze jeugd moeten leren werken met computers is leuk. Met positief bedoel ik dan dat er meer openheid en potentieel aanwezig is om het aan te durven om gevestigde waarden in vraag te stellen. Laten we aannemen dat Microsoft dan een gevestigde waarde is.

Trackbacks for this post

 1. ‘Cross The Breeze » Blog Archive » Vista, Office 2007, IE7 and some lobster
 2. [MSFT-BE] Arlindo's Blog - IT Pro Evangelist
 3. Clopin.be: Past is prologue » Vista Beta

Leave a reply.