Naamkaartje

Over mijn naam heb ik vroeger al eerder geschreven (hier en daar). Omdat het zo ontzettend interessant is, leest u hieronder nog meer zinvolle wetenswaardigheden daarover (inspiratie via Spaanse Tapas):

Over de voornaam:

Cindy

Mijn ouders waren voorlopers want 90% van de personen in Belgi met mijn voornaam zijn geboren na 1974. Anderzijds werden er in dat jaar toch nog 1300 naamkaartjes gedruk met dezelfde naam erop. Dat zijn er dus minstens 4 per dag in dat jaar.

Over de achternaam:

Desmet

14476 mensen hebben dezelfde achternaam als ik. De hoogste concentratie blijkt dan ook nog eens in Gent te liggen. Vreemd. Bij dat getal zijn de afgeleiden niet bij geteld. De meest gestelde vraag bij de spelling van mijn naam: aan elkaar (10095 exemplaren), met “t” of met “dt”. Dat maakt: De Smet (14.476), Desmet (10.095), Desmedt (3.169) en De Smedt (7.055).

Conclusie: als iedereen had kunnen schrijven zonder fouten, dan waren er nu 35.000 Smetjes geweest. Daar kunnen zelfs Janssens en Peeters net niet aan tippen. Ha!

Er zijn ook nadelen. Met 24.571 www.desmet.be registreren was niet echt een optie. Gelukkig is er maar n Smetty.

U zegt?
 1. Corneel says:

  IRL heet ik ook Peter, het blijkt idd heel ouderwets te zijn, Corneel is dan wel weer in een echte revival…*oef*

  Met mijn achternaam is het stukken erger… we zijn maar met 4, ik weet dan ook al jaren dat ik de enige ben die deze naam nog kan verderzetten…

 2. Smetty says:

  @Corneel: werk aan de winkel 🙂

 3. Jan says:

  aiai mijn naam is ouderwets :s

  In 1964 was al het hoogtepunt van de Jannen.

  Krijg je als ik je vernoemt wordt naar je opa. 😉

 4. Tiens, van de voornaam van mijn oudste zoon (Inigo, 1996) wordt er geen kaartje getekend omdat er niet genoeg mensen met die naam in de database zitten. De voornaam van mijn jongste zoon (Jago, 1996) komt slechts 50 keer voor, met pieken in 1983 en 1991 (4 per jaar).
  Ik zie ook dat ik verantwoordelijk ben voor het verwekken van 1/4 van de Lowagie’s in Gent (er zijn er slechts 8 in totaal) 😉

 5. Willy De Paepe says:

  Wanneer vroeger iemand in een cinemazaal luidop mijn voornaam riep, dan keek de helft van de zaal om.
  Mijn familienaam heeft iets te zien met een vroegere paus, ik hoop een de Medici of een de Borgia, anders worden er wel veel heilige vaders van scheve schaatsrijden verdacht. Nu nog een wapenschild vinden en ik vertrek op kruistocht. Hemelse fantasiemogelijkheden… sluiers, zwoele muziek, hoofden op schotels… Actie en avontuur, passie en liefde.

 6. Als je over de herkomst van familienamen begint: mijn naam is afgeleid van Wago (de ‘wakkere’, een edele geboren rond het jaar 512). Hij was de betovergrootvader van koning Dagobert I, de bekendste Merovingische koning.
  En van wie stammen de Merovingers ook weer af volgens Dan Brown? Vertel dat maar niet door aan Mark Peeters…

 7. Mike says:

  Die links achter voornaam en achternaam blijken niet te werken (noch met Safari, noch met Mozilla). Heb ik een probleem of is het momenteel niet operationeel?

 8. Smetty says:

  Ik heb je de urls apart gemaild. ‘k denk dat jij een probleem hebt. Een kleintje weliswaar 😉

 9. Jago Peeters says:

  @ Bruno Lowagie: ik ben één van die 4 Jago’s die in 1983 geboren zijn dan. Ik ken nog een Jago die in 1991 geboren is, zal dus ook één 4 van 1991 zijn 🙂
  Hoe ben je op die naam gekomen?

Trackbacks for this post

 1. Peter's Blog
 2. Namen en dinges at Schuppe.be weblog
 3. Pionier at Netsensei
 4. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » We zijn maar met 13.752

Leave a reply.