Concentra start Hasseltse stadsblog

Hasseltse blog

Persbericht (* Blogger Smetty zwaait hiermee naar de VRT en VTM *) in de mailbox:

Hasselaren kunnen vanaf 25 maart op de site www.HasseltLokaal.be terecht voor een portie lokaal nieuws. Tijdens het carnavalsweekend van 25 en 26 maart wordt de site officieel gelanceerd.

Midden vorig jaar ging Concentra op zoek naar Hasselaren met een scherpe pen of een passie voor fotografie. Samen met hen wil het mediabedrijf erachter komen of er voor zijn verschillende media toekomst zit in participatieve journalistiek, of journalistiek voor en door de burger. Concentra, en zijn krant Het Belang van Limburg, kozen voor een lokale insteek. Hoewel er in het dagblad heel wat aandacht wordt besteed aan het Hasseltse nieuws, vallen kleinere stadsnieuwtjes vaak weg wegens plaatsgebrek. Met HasseltLokaal probeert het bedrijf daarom nog een stapje dieper in te gaan op het lokale leven.

De stadsreporter vzw, gedragen door twaalf Hasselaren, is de eerste groep die er zijn creativiteit mag botvieren. De jongste stadsreporter is 17, de oudste 70. De ene pendelt naar Hasselt, de andere zit er op kot, en nog een ander geniet er volop van zijn pensioen. Samen met Concentra tekenden ze de afgelopen maanden de lijnen van www.HasseltLokaal.be uit: ze kozen de naam, de layout, legden contacten, Concentra koos voor dit project dus voor een bottom-up aanpak.

Voor Concentra is dit onderzoeksproject de ultieme kans om te achterhalen of het in de toekomst kan investeren in journalistiek voor en door de burger, én op welke manier dit kan gebeuren. Als het project succes kent, zal het worden uitgebreid naar andere steden.

Een paar maanden geleden heb ik de organiserende mensen bij Concentra ontmoet en ik was toen erg onder de indruk van hun aanpak. Ze hebben in elk geval voldoende tijd genomen alvorens de blog te lanceren. Gewoon een nieuwe stadsblog? Toch niet. Het feit dat er hier een mediabedrijf achter zit vind ik erg interessant. Dat is toch een totaal andere insteek (geen oordeel, gewoon een feit) dan een initiatief van enkele inwoners.

Qua businessmodel zit het wel goed denk ik: een vzw, 12 burgers (goedkoper dan 12 journalisten) en een mediabedrijf die uiteindelijk iets heel belangrijks te bieden heeft (zijnde “nieuws” en contacten). Met uitbreiding naar andere steden denk ik bij Concentra aan Antwerpen (Gazet van Antwerpen) en andere Limburgse steden (Belang van Limburg). Ik zie hen niet onmiddellijk in Brussel of Gent hieraan beginnen.

Misschien een andere start voor het fenomeen stadsblogs?

Veel succes Hasselt!

U zegt?
 1. razzi says:

  Persoonlijk vind ik het eigenlijk spijtig dat het initiatief komt van concentra. Mijn vrees is dat het gewoon een doorslagje wordt van de reguliere journalistiek en niet de ongezoute, ongebonden mening die we gewoon zijn op internet. Zie bvb de gentse stadsblog, die op dat vlak wel slaagt.

 2. Smetty says:

  Daar hoef je toch niet bang voor te zijn? Als het te veel vanuit een standpunt geschreven wordt dat jou minder ligt, dan lees je het toch gewoon niet?

  Ik vind net de verscheidenheid aan meningen die blogs mogelijk maken zo interessant.

 3. do says:

  De bijdrages op HasseltLokaal komen allemaal van ‘gewone’ Hasselaren, net zoals op de stadsblogs. En dat willen we zo houden. Ongezouten en ongebonden, geen probleem, wat mij betreft 🙂 Dat de naam Concentra aan het project vastplakt, hoeft niet meteen iets ‘slechts’ te betekenen, denk ik. Het maakt het zelfs des te boeiender. Hou ons in de gaten en geef zeker (opbouwende) kritiek. We leren eruit!
  Dorien van HasseltLokaal

 4. “Qua businessmodel zit het wel goed” schrijf je. Als ik het goed begrijp steekt Concentra er wat geld in (infrastructuur, promo?), maar hoe ze er geld mee gaan verdienen is mij niet duidelijk uit je stuk. Kan je een tip van de sluier oplichten?

Leave a reply.