Blogbeat statistieken

Statistieken zijn belangrijk (zeker voor bepaalde doeleinden zoals reclame ed.) . Sinds vorig jaar augustus heb ik betrouwbare stats op deze blog (de vorige hebben de tand des tijd niet overleeft) via AWStats, een zeer uitgebreide server-gebaseerde tool.

Toch zou ik graag een stats-tool vinden die meer blogger-relevante informatie kan bieden (waarbij FeedBurner alleen geen optie is omdat het alleen de feeds bijhoudt). Blogbeat beloofde zo een tool te zijn, met de optie om FeedBurner te integreren, en dus wou ik die zeker eens proberen. Je kan de tool gratis testen gedurende 30 dagen, nadien betaal je volgens het aantal page views (6$/maand tot 500.000 of 2$/maand als je onder de 250.000 page views blijft).

Het volstaat om een account aan te maken, je blogsoftware aan te duiden, een stukje script te generen en die in de voettekst van je blogsoftware te dumpen.

Eerst enkele AWStats gegevens over deze blog: maandoverzicht en bezoekers per dag (met focus op 3 maart)

statistieken maand
statistieken dag

We onthouden dus dat er vrijdag 3 maart 896 bezoekers deze blog bezocht hebben. Als we nu even bij blogbeat gaan kijken dan krijg ik dit resultaat:

stats3

Maar 313 bezoekers volgens blogbeat. U begrijpt dat dit absoluut onmogelijk is (grijns). De technische uitleg ligt in de manier waarop blogbeat werkt. Een java script code kan alleen gelezen worden door browsers die dit toelaten. Ik heb geen idee hoeveel mensen dit af hebben staan. Daarnaast verlies ik waarschijnlijk alle hits die op mijn rss-feeds gegenereerd worden. En volgens AWStats zijn dat er toch gigantisch veel. Het verschil tussen mijn server stats (896) en dit javascript (313) is wel erg groot. Te groot als je statistieken een belangrijke rol spelen voor jezelf, binnen een bedrijfsomgeving of voor een adverteerder.
Voor een uitgebreide analyse zal ik blogbeat nooit gebruiken, maar de eenvoudige (en beperkte) interface kunnen het grootste deel van de bloggers wel aanspreken denk ik.

stats5

Een minder relevante, maar leuke optie is de city cloud die aangeeft vanuit welke steden je blog bezocht werd (ik heb maar een fractie genomen van de volledige cloud):

stats4

Een optie die wel nuttig is, zijn de links waarop geklikt werden. Met de groetjes aan These Days en Fons:

stats6

Conclusie: een leuke blog analyse tool voor wie niet de behoefte heeft aan uitgebreide data, maar toch graag specifieke blogstatistieken bij wil houden. Voor 2$ per maand heb je een account voor n jaééar. Ik heb zelf nog 28 dagen om erover na te denken.

[tags]Blogbeat[/tags]

U zegt?
 1. Bart says:

  Heb je Measuremap of Mint al kunnen testen?

 2. Smetty says:

  Nee… alvast bedankt voor de tip.

  Bij Measure Map, recent overgekocht door Google, vind ik deze info: “We’re making improvements and not currently offering new accounts.” Ingeschreven voor een update als de service weer beschikbaar is.

  Bij Mint zie ik geen demo optie. Onmiddellijk aankopen zie ik niet direct zitten.

 3. Marco says:

  Smetty, ik vrees dat ik je teleur moet stellen met de mededeling dat AWStats een overschatting geeft van het aantal bezoeken en pageviews. Dit komt omdat AWStats alles meet wat er op de server gebeurt (ook de zoekmachinerobots en aggregators die regelmatig langs komen om de website te indexeren). BlogBeat ziet er goed uit en mijn eerste indruk is dat het prettiger werkt dan Mint (meer informatie en duidelijker van opzet). Measuremap heb ik nog steeds niet kunnen testen.

 4. Clopin says:

  Ik denk dat je Mint eerder in een rol moet zien om snel en hapklare stats weer te geven. In dat opzicht ben ik er dan ook hjeel tevreden van. De optie dat je je eigen plugins kunt schrijven is een plus.

 5. Erwin says:

  @Marco

  AWStats maakt echter wel onderscheid tussen de verschillende hits, en als je de search engine hits en aggregator hits van je totale page views aftrekt (ueberhaupt zal een aggregator alleen de feed pagina’s (rss.php etc.) ‘hitten’, dus dat verschil is relatief snel op te vragen dan kom je in mijn optiek nog steeds op een beter (realistischer) totaal uit dan de hits die blogbeat weergeeft. Bij het gebruiken van een externe statistics ‘aggregator’ blijf je afhankelijk van te veel factoren (bijvoorbeeld, wat als de blogbeat server niet te benaderen valt, om wat voor een reden dan ook, door de bezoeker van de weblog, etc., op die manier mis je weer een hit in je stats).

 6. Hans Mestrum says:

  Ik gebruik sitemeter, statcounter, measuremap, google analytics en nu ook blogbeat (hoezo stats-gek 😉 ) Maar die cijfertjes lopen wel ver uiteen:
  Bijv. bezoeker van gisteren:
  sitemeter: 430
  statcounter: 331
  GA: 339 (in het executive summary staat trouwens 266(?)
  measuremap: 367
  blogbeat: 116

  Schut maar in mijn pet….snap er niks van. Overigens had ik met Measuremap in het begin ook dat het uit de pas liep. Trekt nu wel bij. Klopt nu wat beter.

Leave a reply.