Multi-level marketeers moeten leren communiceren

Ik heb een tijdje geleden geblogd over iemand die mij wou rekruteren voor een bedrijf dat aan multi-level marketing doet. Op het moment waarop ik het schreef was ik werkloos. Ik zou een paar dagen later voor de Hogeschool Gent beginnen werken, maar in de database van de VDAB (overheidsdienst waar je verplicht moet aanmelden als je werkloos bent, voor de niet Vlamingen) stond ik nog als “werkzoekend”. De multi-level marketeer had (naar eigen zeggen) daar mijn gegevens gevonden.

Zijn aanpak had geen effect op mij (het volledig verhaal van toen leest u hier). Hij had mij nieuwsgierig gemaakt en deed zijn sollicitaties in een café in de buurt. Daarom was ik er ook op ingegaan. Hij begon het gesprek met de zin: “Kan je mij verzekeren dat je over een half uur ja of neen zegt op mijn aanbod?” Het strafste vond ik dat ik tijdens het gesprek geen antwoord kreeg op mijn vraag naar wat ik precies zou verkopen, hoe de verkoop georganiseerd werd, wat de verloning was en wie nu eigenlijk de werkgever was. Neen, dat stukje van de informatie werd pas op een seminarie met hotelovernachting (te betalen uit eigen zak) vrij gegeven.

Een pro-netwerk of multi-level marketing bedrijf werkt als volgt: de verkoop gebeurt door mensen met een zelfstandigen statuut. Een mooie omzet leidt tot een hoger niveau in de organisatie, waardoor je ook zelf andere verkopers mag aanbrengen. Als de personen die jij hebt aangebracht op hun beurt producten verkopen, krijg je een commissie op die verkoop. Deze bedrijven kiezen voor een systeem waar producten verkocht worden op basis van netwerking en mond-tot-mond reclame. Denk gerust aan de Tupperware parties waarop u ooit al bent uitgenodigd. In dit business-model wordt er dus geen geld besteedt aan de promotie van een product, maar wel aan een uitgebreid verloning systeem voor de verkoper.

Laat ik duidelijk zijn: ik heb geen probleem met deze manier van werken. Als een bedrijf een kwalitatief en eerlijk product levert met een goede service, dan zal het mij worst wezen hoe én aan wie ze hun marketing geld spenderen. Mijn ouders hun kasten staan vol met Tupperware en ik pik daar regelmatig iets uit voor mijn eigen gebruik (bij deze weten de mama en de papa nu ook waar al die verloren inboedel naar toe is). Tupperware pottekes zijn gewoon geweldig. Punt.

Wat mij wel blijft verbazen is de reacties die maar blijven komen op mijn oude post, en niet alleen op deze weblog, maar ook in mijn mailbox (wekelijks!). Bijna alle comments zijn geschreven door mensen die binnen zo een multi-level marketing systeem werken en die duidelijk de behoefte hebben om er op een positieve wijze (bijna angstaanjagend hoe fanatiek en religieus die mensen zijn) over te schrijven. De laatste comment die ik binnen kreeg was er voor mij wel teveel aan. Ik ben geen gratis advertentieruimte voor Amway en ik wil ook niet zo gebruikt worden door Meneer Mario Van Mooter.

Multi-level of pro netwerking bedrijven en hun personeel hebben een probleem: ze moeten leren communiceren. In plaats van vaag te doen over jullie zelf (oa. tijdens sollicitatiegesprekken), de producten, de manier van werken en de verloning, zouden jullie beter direct vertellen waar het op staat. Krijg jij een extra commissie als ik voor jou verkoop, wel zeg dat dan gewoon. Zijn de traditionele media negatief (ik ben zelf al geïnterviewd op basis van mijn post)? Begin dan een blog of maak een podcast. Bezoekers zullen dan zelf wel oordelen over jullie verhaal. Consumenten hebben geen boodschap aan vaag en mysterieus doen. Die tijd is voorbij.

Bijna wekelijks vraag ik aan de zoveelste multi-level medewerker die mij een mail stuurt of ze bereid zijn om over hun verhaal te praten tijdens een podcast. En elke keer opnieuw krijg ik dan geen antwoord meer. Voor eens en voor altijd: wil u uw verhaal doen? Prima, we spreken af en we maken er hopelijk een interessante podcast over. Wilt u een blog opzetten? Mooi, ik werk voor een marketingbedrijf en zal u met veel plezier een offerte bezorgen. Wilt u adverteren op deze weblog? Stuur mij dan gerust een mail. Ongevraagde reclame zal onmiddellijk verwijderd worden, de zoveelste zinloze mail in mijn mailbox zal ik zonder antwoord verwijderen.

Het is tijd voor een nieuwe aanpak multi-level people. Laat mij gerust weten als jullie blog online staat.

U zegt?
 1. Mario Van Mooter says:

  Ik vind het interessant dat er zoveel reaktie op verschillende manieren is. Niet allee via deze site, maar ook op straat en onder familieleden, vrienden,… noem maar op. Dat betekent toch iets vind je niet?

 2. Mario Van Mooter says:

  Trouwens wat is een blog eigenlijk?

 3. Laundro says:

  Ik lig krom.

 4. Baaigones says:

  Geachte Smetty,

  u vergeet helaas te vermelden dat MLM de manier is om terug in contact te komen met mensen die u al jaren niet meer gezien hebt. Zo werd ik opgebeld door een kennis van een kennis van een kennis van iemand waarmee ik tien jaar eerder in klas gezeten had … mooi toch ? Ik werd zelfs meteen uitgenodigd om een glaasje te gaan drinken met die kennis van een kennis van een kennis van iemand waarmee ik tien jaar eerder in klas gezeten had … sympathiek toch ? En het werd ng mooier, ik mocht kiezen waar, en koos uiteraard het soort luxe-etablissement waar ik nooit van mijn leven gezien wens te worden, kleedde me speciaal voor de gelegenheid op (gescheurde jeans, Nirvana T-shirt dat reeds jaren in de kast lag, lang haar (ok, dat haar was niet speciaal voor deze gelegenheid)). De blik in de ogen van die kennis van een kennis van een kennis van iemand waarmee ik tien jaar eerder in klas gezeten had was dan ook om in te kaderen, blijkbaar had hij mij iets anders voorgesteld. Nu ja, ik wou kost wat kost zijn verhaaltje horen, met een lekker drankje erbij, en nog een drankje, en nog een drankje … ja, verbazend hoe dorstig een mens kan worden wanneer je de kans van je leven zomaar aangeboden krijgt. De sfeer werd wel iets minder toen ik op het einde herhaalde wat ik meteen bij het begin van het gesprek gezegd had, dat ik absoluut geen zin had om familie, vrienden, kennissen, kennissen van kennissen, … lastig te vallen en te veel te doen betalen voor een minderwaardig produkt, enkel om er zlf enkele Euro’s rijker van te worden. Vreemd genoeg belde mijn klasgenoot van tien jaar eerder me enkele weken later op, vast besloten me toch te overhalen lid te worden van hun sekte en hem wat rijker te maken … toch mooi, hoeveel ‘vriendschap’ waard is voor MLM-marketeers …

 5. Filip Bauwen & David Calcoen says:

  Mlm is op en top! Er bestaan inderdaad wel succesvollere manieren dan gewoon maar in het wilde weg naar mensen zoeken.
  Je moet zo ver niet zoeken!
  Wij hebben dit enkel in het buitenland toegepast omdat we daar niet echt contacten hadden maar dan zijn we dan ook wel zeer selectief geweest.
  Mlm leert je ook hoe je met mensen kunt samenwerken en omgaan. Je zal rapper een profiel kunnen maken van iemand met wie je samenwerkt of leeft.
  Bij sommige ontbreekt echter deontologie en dit brengt de sector soms in een slecht daglicht.
  Veel succes nog met wat je ook bezig bent!
  D.C & F.B

 6. Kristof says:

  Het is misschien interessant om te weten dat uiteindelijk iedere verzekeringsagent die een eigen kantoor start, en dus een eigen klantenbestand tenzij hij er een overkoopt van een andere agent, hiervoor MLM zal toepassen in de beginfase. Hij zal vrienden, familie edm aanspreken en zijn producten aanprijzen. Hij zal hen vragen of ook zij mensen kennen die interesse zouden hebben en vervolgt zo zijn weg. Na verloop van tijd heeft hij genoeg fondsen voor traditionele (en minder arbeidsintensieve) marketingmethodes zoals advertenties, sponsoring edm.

  HMI maakte de keuze om een dergelijk systeem van “aanbevelingen” te te passen in haar uitbouw via zelfstandige medewerkers. Nieuwe klanten worden daarna toegewezen aan regionaal ingedeelde agentschappen, die op hun beurt alle verzekeringsproducten kunnen aanbieden. Als marketingsysteem kan dat tellen.

  Ik begrijp je afkeer van MLM, maar soms kan het de moeite zijn om ook dergelijke marketingsystemen van naderbij te analyseren op hun nut en rendement. In de VS vertegenwoordigd MLM zowat 50% van de verkoopsmarkt, in Engeland een 25%.

 7. Smetty says:

  Zucht… Wat baten kaars en bril, als…

 8. Huug says:

  Gebrainwashed, zeg dat maar.

 9. Ben says:

  hoikes,

  ik ben reeds 2.5 maand bezig met mlm, en zou in verschillende mlm systemen willen werken, zit voor het moment met groep in belgie, nederland, spanje.
  voor mensen die er negatief tegenover staan, in plaats van al die commentaar te geven, ga eens kijken, en zoek eens uit wat mlm is. ga eens informeren bij grote mlm’ers.
  het is niet de bedoeling om ganse dagen klanten te ronselen, en nieuwe medewerkers te maken, het is de bedoeling mensen te helpen, als die willen geholpen worden.
  als je meer info wenst over mlm, of iemand kan mij iets leuks tonen,stuur gerust een mailtje.
  BMDeuphony@hotmail.com

  groetjes. Ben

 10. LVB says:

  @Ben: “ga eens informeren bij grote mlmers”…

  Omdat MLM in essentie een pyramidesysteem is waarbij de mensen aan de top verdienen aan wat de verkopers onder hen verkopen, zou ik nu net “de grote mlm’ers” niet vertrouwen als het erom gaat een objectief beeld te krijgen van de hele zaak.

  Dus: “ga eens informeren bij een paar kleine mlm’erkes”…

 11. Lander says:

  Hoi,

  Dit weekend belde iemand me op om te vragen of ik niet genteresseerd was om wat werkervaring op te doen. Ik zit namelijk in mijn laatste jaar Economische Wetenschappen. Hij had mijn gegevens gekregen van n van mijn vrienden die bij hem een verzekering had afgesloten.
  Ik heb straks met hem afgesproken, maar wou wel eens informeren naar wat hij me allemaal zou voorschotelen.
  Dankzij dit forum zal ik straks wat kritischer kunnen zijn.
  Alvast bedankt daarvoor.

  Zelf heb ik een vriend die slechte ervaring heeft gekend met MLM. Hij was 18 jaar en vastbesloten niet meer verder te studeren en zich te storten op de voor hem onbekende arbeidsmarkt. Geld verdienen was zijn motto. Nu, de eerste maanden was hij vol lof over zijn werk en was trots zichzelf zelfstandige te kunnen noemen. Na enkele weken kwam hij opscheppen over de commissies die hij opstreek, zei ons dat hij al was gepromoveerd en zelf al enkele mensen onder hem had. Er werd hem een toekomst voorspeld die hem deed dromen. Maar de Marco heeft dat goed verwoord: “De meeste dromen zijn bedrog”. Na enkele maanden begon hij in te zien dat het niet geld niet onbeperkt zou binnenstromen. De markt raakte verzadigd. Hij had zijn levensstandaard aangepast aan zijn eerste inkomen en aan de hem voorspelde inkomsten. Het nu eenmaal een naeve 18-jarige, waarvan er heel wat zijn. Uiteindelijk viel alles voor hem in het water. Net nadat hij een auto had gekocht zakte hij door zijn (zwakke) knie en moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij moest rusten. Dit bracht echter met zich mee dat hij niet meer kon werken en zodoende geen rotte frank meer verdiende. Hij was eenmaal zelfstandige die zelf zijn potje moest koken en van ziekteverlof was geen sprake.
  Ondertussen werkt hij nog altijd als verkoper, maar van een MLM-systeem moet hij al lang niet meer weten. Nu heeft hij tenminste zekerheden.

  Eigenlijk zou die persoon vanavond best afbellen, want ik heb nog een thesis af te werken. Veel werken ga ik toch niet doen en mijn antwoord staat nu al vast: “Sorry, maar toch bedankt voor de uitleg”

  mvg,
  Lander

 12. VD says:

  het feit dat iemand hier deelneemt aan een ‘discussie’ over mlm, is toch een bewijs dat je:
  1 gentrigeerd bent door het hele systeem van mlm
  2 of gewoon je dagelijkse portie frustratie wilt wegwerken

  voor punt 1
  als je echt verder wil geraken, praat met verschillende structuurposities, mensen van verschillende mlm-ondernemingen, ga er gewoon naartoe & zoek alle mogelijke informatie op zodat je een objectief beeld krijgt van mlm. zo kom je tot de ontdekking voor welk bedrijf je zelf eventueel zou willen werken(je moet voor 100% achter de missie, het doel van de onderneming en zijn product staan).
  Besef het enorme verschil in bedrijven die met mlm werken, qua organisatie, product, management… Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de marktsituatie (bv door een marktanalyse). Druk niet zomaar ineens een stempel “MLM”. Bekijk na al de ‘negatieve’? eigenschappen elders reeds zo mooi omschreven ook eens de positieve e van elke mlm-job eens apart…
  verder rest je nog WERKEN, niets komt vanzelf, en terwijl genieten van elke dag, wat je job ook mag worden of zijn.

  punt 2
  als je zo’n negatief beeld hebt van mlm, doe wat in punt 1 staat. kom je DAN tot de vaststelling dat het echt niets voor jou is of is het niet gelukt, leg je er gewoon bij neer en blijf niet zitten met je frustratie. ZOEK NIEUWE UITDAGINGEN DIE JE WEL GOED LIGGEN EN DIE JE WEL GRAAG DOET!
  dit is geen kritiek 😉 gewoon doen !
  succes ermee

  vriendelijke groeten
  DV

 13. Fatima says:

  Ik vind dit zeer interessante commentaar. Zelf ben ik recent ook benaderd door een Euphony medewerkster. Ik heb me laten overhalen om komende week naar een infovergadering te gaan.
  Ben eigenlijk gewoon op zoek naar een leuke bijverdienste, extra’s om in het weekend uit te kunnen geven. Ik stond eerst ook terughoudend tegenover verkoop deur aan deur, maar over de firma Euphony weet ik niet zo veel, en het is allemaal mooi voorgesteld geweest.
  Zijn er personen die negatieve ervaringen hebben met Euphony? Positieve ervaringen? Klanten die bedrogen uitkwamen, medewerkers die teleurgesteld zijn…, alle reacties zijn welkom 🙂
  Thanks everybody.

  Fatima

 14. Akira says:

  Als je mlm als enige inkomst wenst,riskeer je inderdaad iets… Maar als je het zou dien om wat euro’s bij te verdienen… Waarom niet? Het brengt meer op dan in je bed te blijven liggen… En ook al heb je een hekel aan mlm-verkopers. Zij doen tenminste nog moeite voor hun geld. In tegenstelling tot al die klagende en zagende doppers, die al beginnen zagen als ze hun bed uit moeten voor een stempeltje te gaan halen,terwijl duizenden anderen om 5 uur of vroeger moeten opstaan,om diezelfde doppers, hun luxe goederen te produceren. Als je ze niet kunt hebben, zeg dan gewoon nee en je kunt er geen negatieve ervaringen mee hebben. En als je erin mislukt heb je gewoon pech. Als je op een gewoon bedrijf pech hebt, kieperen je ze tenslotte ook gewoon maar op straat zonder te vragen of je in geldnood gaat komen.

  MVG

 15. ikweethet says:

  Beste

  Ik heb de eer en het genoegen gehad om met een paar MLM organisaties te mogen werken maar dan als leverancier dus ik echt wel achter de schermen kijken. Ik kan u verzekeren dat MLM organisaties een enorm succes zijn voor elke leverancier want als je 10.000 mensen kan overhalen om elke maand 1 produkt van je te nemen dan heb je een gigantische verkoop. als je hogere cijfers wil dan doe je hetzelfde maar dan neem je maar eens 10 produkten. Wanneer de organisatie goed is opgebouwd dan kan je echt wel veel geld gaan verdienen al zeg ik je er gelijk bij dat het grootste gevaar in zulke organisaties de “cowboy” praktijken zijn die welig teren en waar ik met mijn ervaring van weet erg weinig aan gedaan wordt door het managment.
  Wanneer je je bij zo’n organisatie wil aansluiten wil ik je maar 1 raad geven die ALTIJD opgaat. zonder ervoor te werken wordt je NIET rijk.

  mvg
  ikweethet

 16. Saskia says:

  Beste,

  Niet iedereen is geschikt om aan mlm te doen, net zoals sommige mensen niet geschikt zijn om van 9 tot 5 te werken. Of je er nu wel of niet voor kiest, zowel in bijberoep als hoofdberoep, het komt altijd op hetzelfde neer: je moet ALTIJD werken voor je geld. Wie hard werkt, maar ook een planning maakt en doelstellingen, zal met nodige doorzettingsvermogen er zeker geraken. Diegenen die als een kip zonder kop aan zoiets beginnen zijn gedoemd om ooit te stranden. Ik spreek uit ervaring, heb maanden nooit een doel gemaakt en maar wat rondgehuppeld. Na het maken van een planning en hard werken is alles veel beter gelopen en het is enkel maar in stijgende lijn aan het gaan. Weliswaar met dank aan een deftige coach die niet op korte termijn keek. Kom je zo een klaploper tegen die enkel snel geld wil verdienen, confronteer hem dan en doe voort zoals je zelf kan en wil. Succes gegarandeerd!

 17. Foot says:

  Geachte,

  Iedereen die niet bezig is met mlm heeft ongelijk. Hoeveel bedrijven kennen jullie waar iedereen dezelfde kans heeft om de top te bereiken. waarschijnlijk geen enkel. oh sorry, elk mlm bedrijf geeft je die kans. Niet slagen ligt aan jezelf. Elke topmanager heeft een zware job. Welke eis ben jij bereidt te betalen.? MLM is het best betaald en geeft iedereen de kans ene dikke te worden. Slaag je niet dan ben alleen jij daar de fout van.

  Ene regel onthouden… zelfs vele kleine beetjes maken veel!!!

 18. Kurt says:

  Meeste grote ketens bestaan onder grote name. Die worden er rijker en rijker van. Gelukkig kunnen we die nog op een eerlijke manier nog wat bij houden en bestaat er MLM multi level marketing. Niet iedereen is geschikt om aan mlm te doen. Niemand is perfect!!

  Probeer iedere keer mensen helpen en niet op nadruk van ik heb u nodig. hardselling is goed enkel in product zelf te verkopen. Maar MLM mag je zeker niet hardselling verkopen want die werken uiteindelijk toch niet.

  Als je er nog vroeg bij wil zijn in een nieuwe MLM kun je gerust contact nemen:

  E-mail: lk.myffi.biz@hotmail.com
  Site : http://www.fuelfreedominternational.be

 19. Huug says:

  Ik wil een Japanse tatoo op mijn lul: MLM ! Nu !

 20. Smetty says:

  Doen Huug!

  Eeuwige verafgoding van de MLM-ers zal uw deel zijn. Hopelijk zijn er een paar schone venten bij.

  En de foto van die tatoo wil ik gerust publiceren. Ik heb zelfs al een titel: “Lul met MLM”. Dat gaat hits opleveren zie. :-p

 21. Huug says:

  Je hebt erom gevraagd!
  (Wel een klein beetje overbelicht en ik zou hem een beetje moeten scheren…)

  http://photos1.blogger.com/blogger/2344/127/1600/MLM_LUL.jpg

 22. Smetty says:

  Hehe. Huug rocks!

 23. Huug says:

  Damn, mijn arm is er nog stijf van !

 24. Michel says:

  MLM is pure oplichting. Lees er meer over op onderstaande site: http://www.skepsis.nl/mlm.html, De fabelachtige vooruitzichten van Nikken.

  En sceptische info over MLM in het lagemeen kan je vinden op : http://www.angelfire.com/planet/mlmpage/

  Via Google kom je gelijkaardige sites tegen, die duidelijk maken dat MLM oplichting is, er wordt je heel wat voorgeschoteld, enkel zij aan de top, de oprichters, verdienen eraan!!

 25. Stef says:

  Hallo Smetty,

  Nog steeds op zoek naar iemand die je alles wil uitleggen? Neem maar contact op. We hebben in het verleden ook al meegewerkt met onderzoek van de Vlerick school en het consumentenprogramma van Paul D’hoore. Dus waarom niet met jou?

  Tot binnenkort,

  Stef

 26. Jeffrey Stoffels says:

  MLM spreekt over het algemeen de onderkant van de bevolking aan. Mensen met relatief weinig inkomen zijn hier erg gevoelig voor. De MLM zijn niet erg hoog opgeleid.

 27. Maaikeltje says:

  Jeffrey,

  Jammer dan toch dat ik enkele succesvolle mensen in mijn organisatie heb. De manier waarop je je negatieve gedachten neerschrijft laat mij vermoeden dat je zelf helemaal niet succesvol bent in wat je ook doet en dat je ook niet erg hoog opgeleid bent.

  Groetjes,

  een succesvol mlm’er

 28. geert says:

  Ikzelf heb 18 jaar geleden 1 jaar bij HMI gewerkt.
  Op dit jaar had ikzelf 20 contracten verkocht en meer dan 20 medewerkers gerecruteerd die heel wat contracten verkochten.
  Plotseling werd ik op een zijspoor gezet en werden al mijn medewerkers onder een andere persoon geplaatst, en dit zonder bope of baa. Hun uitleg was dat ik 5 extra contracten moest verkopen, en dat ik dit niet gedaan had.
  Ik was toen amper 21 jaar en was natuurlijk naief.
  Mocht HMI mij dit nu aandoen dan hadden ze zeker een proces aan hun been.
  Achteraf bleek dit niet uitzonderlijk te zijn en was dit bij HMI schering en inslag.
  Jammer dat nadien mijn medewerkers natuurlijk inzagen wat er met mij gebeurd was en hebben er een groot deel de brui aangegeven. Zo zie je maar dat de ‘managers’ van HMI niet echt zo slim zijn als ze zich laten voordoen.
  Dus als je beslist om bij zo’n systeem te werken, lees dan duidelijk het contract en de kleine lettertjes en zorg ervoor dat je een goede advokaat hebt.

  groeten,

  geert

 29. Hallo lieve vrienden,
  toen ik voor de eerste keer met MLM in kontakt kwam, toen was ik 24jr. (Ik ben er nu 35j,wat je niet zou zeggen. Werd ik genformeerd in een caravan op een camping ergens in de kempen en dat was in de winter. De mensen die mij informatie verschaften hadden er dus all belang bij van me niet te forceren en ze hebben me gewoon informatie uitgeleend en die heb ik beluisterd. Door dat men me voldoende tijd hebben gegeven om zelf te bepalen of ik er mee wilde starten, had ik voldoende tijd om 1; Naar officiele instanties te stappen (zoals de Kamer van Ambachten en Neringen, de belastingsdienst en de rijksdienst voor pensioenen, ik heb ook een advocaat onder de arm genomen en allerlei andere instanties, ik raad het aan om hetzelfde te doen en dan kom je er vanzelf wel achter of het MLM-programma legaal en vanzelfsprekend betrouwbaar is, een goede bedrijfsanalyst raadplegen kan geen kwaad).
  Ten tweede: Kon ik mezelf wat tijd gunnen om wat aan mezelf te werken. Ik had gebrek aan zelfvertrouwen en dat is erdoor genezen (persoonlijkheids ontwikkeling). Zonder MLM. had ik Jezus ook niet beter leren kennen.

  Zo zijn er ontelbare andere voordelen die ik gewonnen heb, diamant ben ik er nog niet in geworden, maar dat gaat komen en dat is niet door dat ik me onder druk heb laten zetten door iemand anders, het komt er gewoon van wanneer je er voor open staat ja dan nee. Dat is mijn mening hierover en hoe eerder je er werk van maakt, hoe eerder zal je je doel bereiken en wie is er nog gemotiveerd om nog te moeten gaan werken voor een baas (komaan). Die van mij krijgt zijn ontslagbrief voor ik veertig ben hoor. Het leven is een geschenk, doe er iets mee.

  Alez, ik hou van jullie allemaal ongeacht wat je doet, respect verdien je door je prestaties.

 30. Huug says:

  ‘t Is een religie als een ander. Alleen lopen hier de ‘beste’ gelovigen met de poen weg. 😉

 31. Huug,
  Als je ergens de beste in wil worden, laat dan de rest achter je. Betaal de prijs die degenen het voor jou hebben gepresteerd en je zal dezelfde resultaten boeken. En ja geloven is relatie, als je die niet onderhoudt sterft ie.

  Bedankt voor je commentaar, echt tof.
  Succes he.

 32. * NIET GEWAARDEERDE COMMENT *

  Hallo lieve mensen,
  ik ben achter mijn p.c. gekropen omwille van de volgende reden. Ik ben naarstig op zoek naar hulp en alle beetjes kunnen helpen en ik vraag om U lezer(es)of u zich mee zou willen inzetten voor een crisisopvangcentrum dat men het C.O.K. in Antwerpen (Voor de mensen die dat nog niet kennen, maar dit is een opvangcentrum voor cht noodgevallen) bijvoorbeeld kinderen die door hun bloedeigen ouders worden verwaarloosd en/of mishandeld – wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt – De reden dat ik me hier als hulpverlener inzet is dat ik in zo’n situatie gezeten heb en het C.O.K. (de meeste Vlamingen kennen ons en waarderen onze inzet) heeft me een tijdje opgevangen en wat ik daar gezien en gemerkt heb,… en na dat ik dit centrum heb verlaten ben ik in mijn kram geschoten en heb ik me als vrijwilliger opgegeven. Ik ben een erkend vrijwilliger d.w.z. met een statuut.

  Wat doe ik? Ik ga regelmatig bij de mensen rond met de vraag of dat mijnheer en/of mevrouw X een donnatie willen doen van vrijwillig het bedrag dat ze willen geven en als ze tien euro willen geven dan kunnen ze als ze dat willen kiezen uit; een pakje wenskaarten (vijf stuks), een almanac of een dvd-kinderfilmpje. Er is nog sollidariteit onder de mensen (gelukkig).

  Indien u zo vriendelijk zou willen zijn om een donnatie te doen, dan kan dit op mijn zichtrekening: *XXXXXXXXXX*
  Waar wordt het geld aan besteedt?: Zoals u zich wellicht kan voorstellen is een instelling als deze gn hotel.
  Buiten de noodzakelijke basisbehoeften (zoals onderdak, kledij, voedsel) kunnen deze kinderen op niets anders rekenen en juist daarvoor zorgt onze vereniging.

  Zo zorgen wij jaarlijks dat deze kinderen er eens tussen uit kunnen door bijv. een daguitstap.
  Verleden zomer zijn we naar de efteling geweest met 78 jonge kinderen en tieners.
  Feestdagen zoals er binnenkort weer een voor de deur staat: Niet alleen sinterklaas. De Kerst en nieuwjaarsdagen, ook de andere feestdagen zoals pasen bijv. en noem maar op.
  Jammer genoeg is ons budget voor wat dat betreft beperkt.

  Omdat ik ook zelf netwerk-marketeer ben in twee verschillende direkte verkoop bedrijven, dacht ik van eventueel ook te rade te gaan bij u als collega.

  Wij danken u alvast voor uw begrip en welwillende medewerking.

  Mario.

 33. Jeffrey says:

  Beste Maaikeltje,

  Ik ben inderdaad met een Havo Diploma en wat assurantie diploma’s niet bijzonder hoog opgeleid. Ik verdien netto 2500 maandelijks, rij een leuke auto en jaarlijks een leuke bonus. Ik verdien dus iets boven modaal. Als ik een eigen assurantiekantoor open dan verdien je best veel, maar de kans op overlijden neemt erg toe. (veel stress) MLM is voor goudzoekers, die snel geld willen verdienen. Ik ben een keer op zo’n meeting geweest wat ontzettend nep , dom en een arrogante lui. Tuurlijk ze gunnen jou ook het geluk!!
  Echt zo dom!!!!! Tuurlijk er zijn best mensen rijk mee geworden nou en!!! De meeste zijn dan ook van die echte storno’s die voor het eerst een pak aan hebben van de C&A, Bristol en de markt en lopen een partij leuk te doen of ze Bill Gates zijn. Mensen trap er niet in!!!

 34. Alessandro says:

  Wijze mensen zeggen de domste dingen , domme mensen doen ze…………….

 35. Smetty says:

  Nuchtere mensen zijn soms zat, zatte mensen zijn zat.
  Gezonde mensen zijn soms ziek, zieke mensen zijn ziek.

  Boeiende structuur is dat.
  Ik moet mij inhouden om er niet op verder te werken.

 36. Rehuel says:

  Alles draait puur om gevoel. Ik heb 5 succesvolle zaken en heb totaal geen interesse in een mlm systeem.
  Wegens de bekende factoren: te vaag,vaak maar eenmalige verkopen van kwaliteitsproducten (en dat meen ik van die kwaliteit) aan je vrienden en familie.Lijstje rond gelopen verkoop stort vaak in.
  Tot ik een leuk product tegen kwam waar iedereen op zit te wachten, slechts 1 euro 60 kost, x 10stuks is 16 euro.Niemand kan zich hierdoor bedrogen voelen.
  Ook kreeg ik op mijn hele lijst met kritische vragen een eerlijk antwoord. Zoals waar komt al dat geld vandaan. En dan blijkt dat het bedrijf maar een totaal van 60 procent van winst uitbetaald. CocaCola betaalt zoals iedereen weet 50% van hun omzet (dus niet hun winst) aan reclame. Dit bedrijf kiest voor mlm als reclame.Dus mijn inkomsten zijn inderdaad beperkt met dit systeem maar lucratief genoeg om dit naast mijn andere zaken te laten lopen.En ben als mens verstandig genoeg om uit mijn vrienden familie en kennisenkring diegene te kiezen die klant moeten blijven en wie ik in mijn mlm organisatie wil zetten. want idd als je niet werkt of commercieel bent kom je nergens.En zo verlies ik mijn vrienden niet.

 37. L.C. says:

  Beste netwerkers & bezoekers,

  ik ben van het standpunt dat je als winnaar moet stappen naar dat soort meetings.
  Hier even negatief zitten doen, geeft je niet de kans om hogerop te komen, maar om te blijven waar je staat.
  Innovatie en passie maken het verschil in de hele zakenwereld of het nu MLM, networking, Direct Marketing of High-Level Business is.
  Ik merk dat velen onder jullie niet de kracht hebben om te veranderen wat jullie altijd al wouden veranderen. Als je niet rijker wilt worden, moet je thuis blijven, de zakenwereld is voor harde en sterke mensen, mensen die opportunistisch en idealistisch, mensen die het verschil willen maken, zonder een goede instelling heb je nooit een doelstelling. Blijf gewoon thuis en kom deze sites niet vervuilen met verkeerde informatie over wat goed is en niet goed, subjectieve meningen hebben we niet nodig, we hebben kracht nodig, geld nodig, een goede emotionele basis en een goede gezondheid, denk als een winnaar en slaag in je leven door te doen, niet door te praten of denken of onnodig opzoekwerk te doen over wat goed is en slecht. DOEN ! Winners never Quit, Quitters never Win !

 38. Raoul says:

  Hoi,

  MLM of geen MLM thats the question.

  De oudste vorm van MLM is het geloof!
  En man aan de top, wat bischoppen en kardinaals eronder
  aangevuld met pastoors en onderpastoors
  en de helft van de bevolking die elke week er geld aan uitgeeft.

  De tweede oudste vorm is onze maatschappij
  Minister…. en weer de ganse bevolking die er geld aan uitgeeft.

  De niuewse vormen…Yep daar zijn we tegen.

  En waarom?

  Omdat er enkel geklaagd wordt door zij die NIET slaagden!
  Zij die dat wel deden (en er zijn er) die zeggen alleen maar dat zij het deden.

  Nu wat is MLM alias NETWERK MARKETING?

  We doen het al vanaf we kunnen lopen,
  we doen het elke dag maar dan onbewust,
  alleen worden we er niet voor betaald.

  En zij die afhaakten, wel ja…die zijn effectief niet verder gegaan dan hun beperkte kring.

  Het is een feit, dat iemand uit zijn comfortzone (TV) trekken niet altijd lukt.

  Nu is een goed Netwerk Marketing systeem, helemaal niet gebouwd op veel klanten werven, integendeel.
  Doch dit verder uit de doeken doen zou toch niemand hier geloven.

  Eindresultaat is simpel.

  Sommige mensen geloven
  Sommige mensen vertrouwen de regering
  en
  Sommige mensen geloven in MLM

  Zijn we kwaad op de eerste, de tweede???

  Denk het niet.

  Waarom dan wel op de derde.

  Maar zolang erover gesproken wordt, zowel negatief als positief blijven we er reclame over maken en die reclame heeft de naam meegekregen MLM alsia NETWERK MARKETING.

 39. Christophe says:

  Schitterende feedback van de persoon boven mij. Je krijgt een kans maar je durft ze niet te nemen omdat je niet door verschillende barrires moet lopen. Je durft niet bij een vreemde binnen te komen.

  Ik ben omgekeerd begonnen, eerst bij vreemde mensen. En als die mijn maatschappij en producten goed vonden en ik groeide als medewerker en mens, dan zullen mijn vrienden na een jaar toch ook wel zien dat ik het meen. Dan komen je vrienden vanzelf naar je toe en die geven je ook nog eens goede referenties.

  Als je zoiets niet lukt, dan heeft dat twee redenen. Of je bent niet commercieel aangelegd en dat is helemaal geen schande! Of je bent het wel en je durft gewoon niet hard te werken naar resultaat, je durft geen kans te nemen en dan kan je beter zeggen dat je geen ambitie hebt en concentreer je dan maar op een normale job, die inderdaad minder verdient.

  Lees: een normale job waar er, jawel, minder bazen en kaderleden als gewoon werkvolk zijn, minder ploegbazen als werkvolk. En .. uiteindelijk heeft ook jou bedrijf een piramidestructuur!

  Proost!

 40. Smetty mischien moet je gewoon je eigen MLM systeem opzetten. Je hebt zoveel fans onder hun aanhangers.
  Laten we eens zien. Volgens mij kan je wel blogs verkopen.

  Voor iedere post die mensen doen op een blog die via je systeem verkocht is, moet linken naar jouw blog.

  Je zal alvast je MetaTale rating naar omhoog zien gaan.

  😉

 41. Smetty says:

  Hihi. Zouden ze aan MLM-searching ipv ego-searching doen in Technorati?

 42. Christophe says:

  Het gaat mij niet over voor -of tegenstanders. Ik heb het over hef feit dat het een gewoon modern bedrijfsproces is en niet 1 of andere sekte gelijk sommigen het hier proberen af te schilderen.

  Mvg

 43. OK. Ik ben niet overtuigd dat het een gewoon bedrijfproces is. Maar ik wil wel even pretenderen dat het dat is. (Dat wil niet zeggen dat ik zal instappen in jullie systeem.)
  Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van zo’n system, en proberen dit over te zetten naar een aantal andere business cases.

 44. Martijn says:

  NETWERKMARKETING EN MLM IS OPLICHTING

  DROMEN VERKOPEN.

  MENSEN OPLICHTEN EN BEDRIEGEN

  DE EERSTE EN VRIENDJES VAN DE TOP VERDIENEN GELD.

  Een arme sloeber wordt RIJK gemaakt met een hogere positie, die men van de directie krijgt van een Overledenen of van iemand die het Emotioneel niet meer ziet zitten.

  BUSINESS ZONDER EMOTIES

  ALLEEN TONEELSPELERS, DRUGDELERS, HOEREN EN POOIERS MOGEN NAAR DE TOP.

 45. MLMAngel says:

  Kritische informatie over MLM kan je terugvinden via: http://mlmpage.blogspot.com/

 46. Johan says:

  Netwerkmarketing / Relatiemarketing / MLM / Duplicatiemarketing het is allemaal opgezet door ondernmers om sneller geld te verdienen en nog rijker te worden.

  Alleen de eerste starters met vaak al soortegelijk ervaringen / afkomstige van andere netwerken verdienen het grote geld.

  De rest krijgt mischien zijn inleg terug.

  M.u.v. de slijmballen en die vriendjes zijn of worden van de top.

  Die krijgen een hogere positie : Ze hoeven er dan niet voor te werken.

  Alleen ze moeten jaknikken en leuk zijn.

  Vrouwen moeten mooi zijn en mannen tof!!

  Trap niet in deze business.

  Deze business is alleen voor grappenmakers en toneelspelers.

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Over visjes en weblogs

Leave a reply.