Over borsten en solden.

Gisteren, Veldstraat, 9u30. Het waren solden (voor de Nederlanders: in Belgiรซ starten alle winkels verplicht op dezelfde dag met de winter koopjes), en ik was er bij. Vanop de eerste rij nog wel.

“Wat ga je kopen?” vroeg de viking. Foute vraag. Helaas, vooraf plannen werkt niet tijdens de solden. De eerste vraag die je je stelt in de winkel klinkt als: “wat is er beschikbaar in mijn maat en volgens mijn smaak”. Na die inventaris volgt de overweging of je dat nodig hebt en dan pas speelt de prijs zijn rol. Alleen op die manier kan er een grote buit mee naar huis gesleept worden.

De weg naar de buit is helaas lang en slopend: lange wachtrijen aan de hokjes, met drie voor dezelfde spiegel gaan staan (echt, komt er zo een kip voor je staan terwijl jij duidelijk aan het passen bent) en tientallen wachtenden voor je met amper 2 kassa’s open. Enig doorzettingsvermogen komt dan goed van pas.

Met de koopjes blijven ook alleen de restjes over: vooral confectie maat 34 tot 38 en in de schoenen beschik je beter over een maatje 36-37 ofwel heb je beter surfplank-tenen (42+). Waarom kopen ze niet meer grotere maten, denk ik vaak, als je toch elk jaar alleen met de de kleine maten blijft zitten? Shoppen vanaf maatje 46 moet trouwens een ramp zijn (daarom staat de gemiddelde weegschaal-alarm-functie op maat 44) want alles daarboven zijn al grote maten en dus andere winkels. Ten onrechte volgens mij, want de gemiddelde vrouw is helemaal geen plank en beschikt ook niet over mini-tenen.

Soms vraag ik mij echt af of bepaalde fabrikanten wel kledij maken met een vrouw in gedachten. Dan pas je de grootste maat en dan krijg ik er niet eens mijn schouders in (en neen, dan heb ik het niet eens over de borstomtrek). En als het dan wel past aan de schouders, dan vraag ik me soms af waar ik de borsten mag laten. Opvouwen of zo? Of zijn borsten al een paar seizoenen out? Ik hoorde vandaag iemand van mijn leeftijd (rond de 30) een gelijkaardig verhaal vertellen. Zij had bij Mexx van een verkoopster volgende opmerking gekregen: u bent onze doelgroep niet meer, wij maken alleen kledij voor jonge meisjes. Ahwel, zet dan geen “XL” als maat, maar wel “16 jaar” op het etiquette vanaf nu. Dat snappen beide doelgroepen beter.

Deze middag ook de lokroep voor solden in Antwerpen centrum niet kunnen weerstaan. Een beetje vanalles gekocht tot nu toe, waaronder ook een nieuwe, en niet te dure jas. Kan ik weer naar een Trouble met jas gaan. :-p

U zegt?
 1. Op de volgende Trouble stel ik mij persoonlijk garant voor je jas, Millet of niet ๐Ÿ™‚

 2. Moqub says:

  Hoihoi,

  wat een ellende niet. Ik dacht dat het aan mij lag, dat ik te groot, breed, dik geworden ben en zo niet meer in “mijn” maat kleding kon vinden terwijl het tot nog niet zo lang geleden echt geen enkel probleem was. Tegenwoordig begin ik standaard met de vraag: “Heeft u deze ook in?” en dan nog mag ik blij zijn als het past.

  Ik denk niet dat we er veel aan kunnen doen. Misschien wat vaker naar Miss Etam en Ulla Popkens ๐Ÿ˜€

  Succes met verder shoppen!!

  Groetjes M.

 3. Sil says:

  Achja, ik ben misschien een man maar ik ben ook niet mager, ik ga tegenwoordig een winkel binnen met de vraag: heeft u ook broeken in maat 42? of truien/t-shirts in XXXL? Nee? tot de volgende keer dan maar weer ๐Ÿ™

  Weinig keuze, nemen wat er is. Gelukkig dat de jeugd grotere voeten heeft gekregen en het dus niet meer hels zoeken is naar maatje 48, hoewel ik daar meestal m’n eerste keuze ook niet in vind.

 4. Corneel says:

  Ben vandaag ook mijn soldekes gaan doen, normaal doe ik daar niet aan mee maar had nog eens zin in iets nieuw…
  maar elke keer als ik iets zie naar mijn zin is het altijd “sorry, nieuwe collectie”

  enfin ben toch met 4 stuks thuis gekomen, hoeraaaa

 5. Smetty says:

  @D&TC: het is een Columbia! Maar mijn ski vest is inderdaad een Millet (http://www.millet.fr). Geen idee of dat de Millet is uit de Jambers tijden… Ik ontken dat namelijk altijd. ๐Ÿ™‚ Deze Millet omschrijft zich duidelijk als “equipements montages” of “mountain by experience”. Die van de Jambers tijden waren toch geen skivesten? Ik blijf ontkennen dat mijn skivest uit die stal komt.

  @M: Ik denk ook dat we er niet veel aan kunnen doen. Een maatje meer voorkomen is de enige optie (die ik zelf zie zitten).

  @Corneel: Joehoe! Ik heb ook altijd dat probleem dat ik in de “nieuwe collectie” zit te snuffelen. De Puma winkel in Antwerpen had het zelf erg slim aangepakt. Eerst de nieuwe lekkere stuff, en dan de solden ergens verstoppen. Slimme gasten daar.

 6. Michel says:

  Quote: Op de volgende Trouble stel ik mij persoonlijk garant voor je jas, Millet of niet

  Toch liefst een Millet dan, lekker licht en donsig

 7. Smetty says:

  Mijn Millet is niet zacht en donsig. Het is een skivest.
  Zie je wel? Alweer een bewijs dat mijn Millet niet die van de snobs is. Ha!

 8. Michel says:

  Mijn Millet is niet zacht en donsig. Het is een skivest.
  Zie je wel? Alweer een bewijs dat mijn Millet niet die van de snobs is. Ha!

  De jassen die nu uitgebracht worden onder de merknaam Millet zijn het zelfde Merk als dat van vroeger. ze zijn nog steeds gespecialiseerd in hoogwaardige ski, wandel en trekking kleding. De blinkende donsjassen zijn op het einde van de jaren negentig uit hun gamma verdwenen. Je hoeft helemaal niet beschaamd te zijn voor je jas. De snobs hebben hun werkterrein al geruime tijd verplaats van kwalitetisvolle sportkleding naar merken zoals scapa en von dutch…

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Zalando

Leave a reply.