Muziek management

Na de aankoop van een mp3-speler, begint de gebruiker aan een volgende stap: muziek management. Belangrijk, maar ik heb er al meer tijd ingestoken dan ik verwacht en gepland had.

Mijn eerste mp3-speler was een iPod (4e generatie, 40 GB en nu te koop). Een paar avonden werden toen helemaal ingenomen door mijn muziek CD’s. Via iTunes heb ik die geïmporteerd en omgezet naar mp3 formaat (AAC is ook een optie, maar gelukkig heb ik daar toen niet voor gekozen want mijn huidige mp3 speler ondersteunt dat niet). Ik besloot maar een deel van mijn CD-collectie om te zetten omdat ik geen back-up van de data op een harde schijf kon aanmaken (te weinig ruimte op de portable en op dat moment geen ander extern device in mijn bezit). Die back-up is een aanrader. Bij beschadiging, defect of diefstal heb je op die manier nog altijd je data (tenzij ze beiden sneuvelen natuurlijk) en daarnaast is synchronisatie van data daar nu eenmaal op gebaseerd.

Ik had de back-up niet en realiseerde mij dat ik bij een defect alles opnieuw zou moeten importeren. Het defect heeft nooit plaats gevonden, maar er gebeurde 8 maanden na de aankoop van de iPod wel iets anders: ik schakelde over naar een ander toestel, de iRiver H340. Het gebrek aan een harde schijf maakte het alweer niet gemakkelijk. iTunes had een folderstructuur opgebouwd die niet bruikbaar was voor mijn iRiver. Via Copypod (het volledig verhaal staat hier) slaagde ik er in om uiteindelijk het grootste deel over te zetten.

Dit weekend heb ik de oefening nog is overgedaan. Ik heb ondertussen namelijk wel het juiste materiaal aangekocht. In de Mediamarkt kocht ik een aantal weken geleden een externe harde schijf van 160 GB. Daardoor kan ik nu alle software en hardware gebruiken zoals het eigenlijk moet. Dat wil zeggen: de data staat op de harde schijf én op de mp3-speler. De harde schijf benader ik met iTunes, de iRiver met Irivium Explorer. Als ik nieuwe muziek importeer of bijvoorbeeld iets aan de ID3-tags wil veranderen, dan doe ik dat het eenvoudigste via iTunes. Nadien synchroniseer ik de harde schijf via Irivium met de iRiver.

Ik ben er meer dan 12 uur met bezig geweest afgelopen weekend. Dat is ook de reden waarom ik het steeds uitgesteld heb tot de “volgende vakantie”. Het resultaat mag er zijn. Alle data heeft nu eindelijk het juiste formaat (er zaten nog een paar albums in AAC tussen) en ik heb ook mijn data zelf wat opgekuist (oude podcasts werden verwijderd, dubbels gewist, 50 genres heb ik herleid naar 20 etc.).

De iPod kan nu eindelijk de verkoop in en het resterende deel van mijn collectie (vooral mijn klassieke muziek, filmmuziek en de jeugdgroepen à la The Cure) kan ik nu importeren met een gerust hart.

Je volledige muziek collectie altijd bij hebben is best sexy. En toch… ik heb dit jaar maar een paar cd’s gekocht, en daar luister ik dan maanden naar. Gelukkig komt het alleen in mijn oren, want mijn omgeving zou gek worden van de manier waarop ik iets grijs draai. Daarnaast ben ik ook een absolute podcast fan. Wekelijks drop ik minstens een paar uur nieuw luisterplezier op de iRiver. Functioneel gezien zou ik dus toekomen met een mp3-speler van 1 GB. Maar digitaal is de toekomst en mijn CD’s gebruik ik niet meer. Daarom is een goed management belangrijk.

U zegt?

Leave a reply.