EFR

Gisteren had ik het gevoel dat mijn hersenen aangebrand waren. Het live bloggen en het verdere denkwerk de rest van de vorige week hadden gisteren een duidelijke impact op mij. Het leek alsof ik het signaal kreeg dat het genoeg was geweest. No more information. Tijd voor iets anders.

Op de duikschool gaven ze gisteren een update van het EFR-diploma (Emergency First Response). Dat diploma is verplicht voor Padi duikers met het diploma van ‘rescue diver’ of hoger. Het omvat technieken rond primaire verzorging (oa. reanimatie en Automated External Defibrillator training) en secundaire verzorging (aanleggen van verbanden, wonden verzorgen etc.) Het voordeel is dat het ook buiten een duikomgeving een erkende cursus is, die gelijk staat met andere EHBO-opleidingen. De update kwam voor mij op het geschikte moment. Reanimatie is gelukkig niet mijn dagelijkse bezigheid, maar omdat je die technieken niet toepast, vergeet je ze ook weer. Een opfrissing was dan ook meer dan noodzakelijk.

De aanleiding voor mij om de update te volgen was de uitbreiding van het assortiment test-poppen en de beschikbaarheid van een AED-oefen toestel.

Het eerste deel van de opfrissing waren de reanimatie technieken. Ik had al geoefend met de volwassenen versie, maar nu waren ook het kind en de baby aanwezig. Elk hebben ze een andere aanpak nodig. Evident is het toch allemaal niet. Met de druktechnieken op het hart mag je niet te hard duwen, maar te weinig druk heeft dan weer geen effect. Het gevaarlijkste is nog het beademen. Stel dat er braaksel in de luchtwegen zit, dan zou je die in de longen kunnen blazen (maagzuur vreet de longen weg). Als je te hard blaast, dan kan het zijn dat je de maag opblaast (en als je dan op de buik duwt, dan zegt de opgeblazen maag: knal). Blaas je niet hard genoeg, dan is er weer te weinig resultaat.

Het tweede speelgoed waar ik nog nooit met geoefend had, was het AED-toestel. Het gebruik ervan is bij ons is eerder beperkt, maar in de VS hangt het standaard naast het brandblusapparaat. AED’s zijn toestellen die er voorzorgen dat het hart weer regelmatig gaat samentrekken door het toedienen van een elektrische schok. Het is eigenlijk een sprekende doos die jou vertelt wat je moet doen (elektroden aanbrengen), die de werking van het hart analyseert en jou het bevel geeft om op een knop te duwen (= stroom toedienen). Ik denk trouwens dat de stem van het toestel die van Anne Ceurvels was.

Tijdens de sessie kwam er een vraag naar boven waar we niet echt het antwoord op wisten: moet je bij reanimatie de BH bij een vrouw verwijderen of niet. In een situatie waar iemand zijn leven op het spel staat, zou dat geen issue moeten zijn. Maar toch vraag ik mij af wat het advies hiervoor in medische kringen is. Iemand?

Bij de AED wordt ook standaard een scheermesje geleverd. Mannen, type bosbeer (moet ik geen tekening bij maken hé), die gereanimeerd moeten worden, moet je namelijk eerst nog scheren op de plaats waar je de elektroden van de AED wilt aanbrengen. En dat leek mij toch niet zo evident in een noodsituatie. In een sfeer van paniek en adrenaline in je lichaam, moet je dus eerst nog de borstkas scheren.

Het belangrijkste na zo een cursus is te weten wat je wel en niet kan. Volgens mij is dat (voor de primaire zorg) beperkt tot reanimatie bij een hartstilstand in “cleane” omstandigheden. Ik denk dat ik van een zwaar bebloed of gehavend iemand afblijf. Met dat borsthaar daarentegen komt het wel goed. Misschien moeten we dat in de volgende update ook eens oefenen?

Bedankt Peter voor alweer een interessante cursus.
Meer info: bubbledreamers of Bubble & Dive.

U zegt?
  1. Huug says:

    Ligt zo een scheermes er niet eerder bij om een tracheotomie uit te voeren? Bijv. Als het strottenhoofd ingedrukt is of de mondholte volledig verstopt en niet ‘vrij’ te maken is?

  2. Peter says:

    Neen, Huug, het scheermesje type “bic” dient daadwerkelijk om het overtollig borsthaar weg te scheren, teneinde een beter contact te maken met het lichaam. Tracheotomie uitgevoerd door een leek raad ik niemand aan.

  3. Sil says:

    Een normale BH belemmert de luchtwegen niet en je kan er gewoon mee reanimeren, ik zou die dus gewoon aanlaten (vanzelfsprekend moet je t-shirt/topje/blousse/weet ik veel wat er wel aan geloven), vermits het niet noodzakelijk is hem te verwijderen om de eerste hulp te kunnen toedienen.

    Reanimatie wordt bij ons binnen het rode kruis trouwens jaarlijks aangepast, een hel om bij te blijven 🙂
    Tis trouwens An Ceurvels 😉

    Die AED’s proberen ze al enkele jaren te commercialiseren hier, maar het lukt blijkbaar niet echt goed want heb er nog nooit een gezien laat staan zelf vastgehad.

  4. Sil says:

    mmz, hij parsed muggeziftmode blijkbaar niet mee, da stond dus voor en na die tis trouwens an ceurvels he 😀

  5. Smetty says:

    Hoor je dat Peter?
    De BH moet aanblijven!

    Bedankt voor de info Sil. 🙂

  6. Peter says:

    Voor de reanimatie, ok, maar ik heb het nog eens opgezocht: indien je de AED gebruikt toch beter te verwijderen, teneinde kortsluitingen in beugelBH’s te vermijden 🙂 . Nu, ik ben op dat gebied zeker géén specialist, een sportBH zal nog net lukken zeker?

  7. VH says:

    Ooit heb ik ook zo’n cursus gehad in het kader van mijn duikopleiding. Bij echte duikongevallen komt een hartstilstand haast niet voor, en als hij voorkomt is er upstream heel wat ernstiger loss (massale hersembolie, longoverdruk). Vergeet het dan maar.

    De enige keere dat ik het spul werkelijk nodig gehad heb was bij een motorrijder die onder mijn ogen tegen een auto knalde en aan het stikken was in zijn braaksel. Hyperstrekking is dan voldoende, en het panikerend volk op afstand houden.

  8. maizena man says:

    dus samengevat, check vooral zorgvuldig de bh op metalen beugels en hou Huug met zijn mesje ver weg van het slachtoffer.

  9. Sil says:

    Als je die AED niet gebruikt kun je de bh gewoon aanlaten, als je die wel gebruikt idd checken voor metaal

  10. Stampi says:

    Wat die BH betreft. Voor een reanimatie staat die de hulpverlener niet in de weg, maar ik denk dat het als slachtofer achteraf geen aangenaam gevoel is als de beugels van de BH door de longen steken. Als het uitdoen van de BH te lang duurt, (kan soms moeilijk zijn met een slachtoffer dat op de rug ligt 😛 , en verleggen mag je het slachtoffer eigenlijk toch niet, kans op rug en nekletsel) dan zal ik ook alles doen met de BH aan.

  11. Matthijs says:

    Heb vanmorgen als onderdeel van mijn BHV geleerd te reanimeren en mij is geleerd dat zo’n BH alleen maar in de weg zit en dus gewoon gelijk met het shirt ed er aan moet geloven. Controleren op metaal ed kost veel te veel kostbare tijd en als alles een beetje opzij zakt neemt de werkruimte ook wat toe…

    Verder : Als scheermesje even niet aanwezig is, de elektrode van de AED even op “het oerwoud” op de borstkas van de man plakken, stevig lostrekken en dan weer opnieuw plakken ook uiterst effectief 😀

  12. Cees says:

    In het boekje -Dokter aan boord- voor zeezeilers wordt summier omaschreven hoe je in noodgavallen als iemand dreigt te stikkken een tracheotomie dient uit te voeren. Niet geschoolde miltairen op het slagveld mogen dit niet eens doen. Mag ik dat als leek eigenlijk wel als ik mij georienteerd heb waar ik de huid moet openen en de luchtpijp moet insnijden, en vervolgens een buisje van een balpen plaatsen of een haaks omgebogen theelepeltje? Of is er sprake van doodslag of dood door schuld als het fout mocht gaan. Wie weet dit?

Leave a reply.