Hoeveel verdient u?

Ik heb er nooit een probleem mee om te vertellen hoeveel ik verdien. Maar als ik aan iemand anders vraag hoeveel ze verdienen, dan krijg ik meestal een stotterend en afwijkend antwoord. Ik snap dat niet helemaal. Uiteindelijk wordt er maar één partij beter van en dat is niet de werknemer. Toch ben ik ervan overtuigd dat de meesten onder ons, stiekem wel graag willen weten wat de andere verdient.

Mijn loon als lesgever staat gewoon op het internet en kan door iedereen opgezocht worden. Het enige wat je moet weten is de wedde schaal, het aantal jaren ervaring (in mijn geval 3, want al mijn bedrijfservaring telt niet mee) en de opdrachbreuk (voor mij 50%). De snelste manier om iemand zijn wedde schaal te kennen is ofwel het gewoon vragen ofwel naar een vergelijkbare vacature zoeken. Dat vraagt een beetje tijd en opzoekwerk, maar ik zal u al die moeite besparen. Mijn loon kan je hier aflezen.

Die werkervaring vind ik trouwens niet helemaal correct. Kijk maar is wat een verschil er is tussen 3 jaar en 9 jaar ervaring. Ik heb misschien geen didactische ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, maar ik had bijvoorbeeld inhoudelijk echt minder geweten als ik vanaf dag één in het onderwijs was gestapt.

Ik werk nu ook weer in het bedrijfsleven. Mijn loon bij These Days ga ik niet vertellen. Daar is een goede reden voor. Als ambtenaar staat mijn loon online, dus heeft dat ook een publiek karakter. Bij These Days is dat niet het geval en aangezien ik mijzelf beschouw als een goede medewerker (ik zweer het zelfs op mijn communiezieltje), houd ik mij dus ook netjes aan de regels. Ik ben wel een blogger met een mening, maar geen “rebel without a cause”. Dat levert toch niks op.

Ik ben zelf wel nieuwsgierig naar wat iemand anders in een vergelijkbare functie verdient. Via T-zine kwam ik op de loonwijzer uit. Helaas staat mijn functie niet in de lijst. Ook niets vergelijkbaars. Wel deze boodschap: “Zit je functie er niet bij? Vul de enquête in en vraag aan zoveel mogelijk beroepsgenoten om hetzelfde te doen en je beroep zit er volgende keer wel bij.” Bij deze: willen alle marketeers de enquête nu invullen aub? Dank bij voorbaat.

Van Loonwijzer ben ik niet veel wijzer geworden, maar gelukkig is er nog het salaris kompas van Vacature. Ik kies als parameters “Media, Entertainment & Communicatie”, “Marketing & communicatie” en “4-10 jaar ervaring”. Op zich is dat nog veel te ruim, want daar kan dan ook weer alles onder vallen. Het resultaat vind u hier. Amper 29 personen worden gevonden met dezelfde kenmerken. Dat is te weinig om relevant te zijn.

Mijn nieuwsgierige ik zal nog wat geduld moeten hebben tot u allemaal netjes meegewerkt hebt aan de volgende enquête. “Hoeveel verdient u?” is geen levensbelangrijke vraag. Maar wel leuk om te weten.

U zegt?
 1. denjames says:

  beste smetty,
  zoals zovele pogingen in allerhande vacatures en job-@s telkens vele lezers trekken voor hun vergelijkend materiaal, zo ontbreken telkens enkele cruciale gegevens om een echte vergelijking te kunnen maken: of men zet er niet bij dat er een bonussysteem bestaat, of men vermeldt de maaltijdcheques niet, of er is onduidelijkheid omtrent 13e/14e maand…
  en inderdaad, het is gewoon leuk om weten. volledig zullen die tests niet gauw worden, want ze moeten ook nog leesbaar en beknopt blijven, niewaar…

  het beste met je zoektocht,
  denjames

 2. Anonymous says:

  “Ik heb er nooit een probleem mee om te vertellen hoeveel ik verdien. Maar als ik aan iemand anders vraag hoeveel ze verdienen, dan krijg ik meestal een stotterend en afwijkend antwoord. Ik snap dat niet helemaal.”

  “Ik werk nu ook weer in het bedrijfsleven. Mijn loon bij These Days ga ik niet vertellen. Daar is een goede reden voor. Als ambtenaar staat mijn loon online, dus heeft dat ook een publiek karakter. Bij These Days is dat niet het geval en aangezien ik mijzelf beschouw als een goede medewerker (ik zweer het zelfs op mijn communiezieltje), houd ik mij dus ook netjes aan de regels.”

  Je geeft eigenlijk zelf het antwoord op dat helemaal-niet-snappen van jou… Misschien probeert iedereen wel een “goeie medewerker” te zijn. Zo heeft iedereen wel een goeie reden om zijn loon niet te vertellen, denk je niet?

 3. Smetty says:

  @Anonymous (is een naam invullen echt zo moeilijk?): klopt.

  Ondertussen zijn we wel 2008 en de post gaat over hoe ik dacht in 2005. Misschien moet ik het jaartal toch eens in het vet gaan zetten en een “deze post is verouderd”-mededeling meegeven.

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Smetty, uw SURF Onderwijsdagen Blogger

Leave a reply.