Witte haai

Sinds een paar dagen wordt mijn weblog overspoeld door Googlers die op zoek zijn naar informatie over een witte haai in Kroatië.
Enig speurwerk leverde overal dezelfde beknopte informatie op:

Het ministerie van Toerisme waarschuwt toeristen voor een witte haai voor de kust van het eiland Istrien. Het vier meter lange roofdier zwemt er rond en is een bedreiging voor de waterliefhebbers. (HLN, 06/07/05).

Ik heb zeker een tiental artikels gelezen en allemaal vermelden ze identiek dezelfde informatie. De informatie is zo beperkt dat ik mij begon af te vragen of het wel klopte. Op Engelstalige websites uit Kroatië kon ik niets vinden. Het enige bevestigende bericht staat op duikforum.nl:

Ik heb net inderdaad contact gehad met familieleden die in Croatië op vakantie zijn en die vertelden dus inderdaad dat er ook op de tv daar gewaarschuwd is voor de witte haai van 4 meter. Ze zijn met helikopters en vissersboten op zoek naar de haai.

Voor wie bang is, kan dit relativerende artikel misschien uitkomst bieden (via Geen Stijl).

Mij klinkt het allemaal als een urban legend (broodje aap zegt mn Hollander) in de oren. Maar als ik de toeristische dienst van Kroatië was, zou ik er wel aandacht aan besteden. Iemand een update gezien?

U zegt?
 1. Sam says:

  Is de haai al gevonden?
  Groetjes,

 2. Smetty says:

  Niet dat ik weet… Het vervolg krijg je meestal niet meer te horen… Maar de Middellandse zee is wel de natuurlijke biotoop voor haaien. Alleen vergeten we dat meestal liever.

 3. shaantj says:

  gaan ze die witte haai vangen .?
  zou dom zijn 😉
  als ze toch van plan zijn om hem te vangen
  hoop ik da het beestj niet wordt vermoord
  en anders moet hij de mense maar opeten da hem wille vange =)

Leave a reply.