Zuiders

Gelukkig hoeven we in Gent niet te wachten op de zon om Zuiders te eten. La mama was jarig, en dat was een goeie reden om een restaurant te proberen dat al lang op mijn lijstje stond: La Cena (Lange steenstraat 10, Gent, tel: 09 233 72 24).

Ik heb al eerder over mijn liefde voor de Zuiderse keuken geschreven. Bij elke maaltijd zien we graag olijfolie, brood, wijn en water op tafel.

La Cena is een restaurant waar “het menu” centraal staat. Dit menu verandert elke maand en is terug te vinden op de website. Voor €32 komt er een 4-gangen menu op het bord, voor €22 serveert men een 2-gangen menu. A la carte eten is mogelijk (met vaste waarden zoals linguine met rode pesto, in zoutkorst gebakken dorade en kalfsniertjes met sherry) maar prijziger.

Het restaurant is gelegen in de Lange Steenstraat, aan de achterkant van het Patershol. Het interieur is nogal donker, maar staat wel garant voor een intieme sfeer. Er kunnen ongeveer 22 mensen tegelijk tafelen. Men respecteert hier nog enige afstand tussen de tafels, zodat je niet het gevoel krijgt dat je bij de buren op schoot zit. We bestellen het 4-gangen menu en krijgen onmiddellijk een vooraf-je bestaande uit chorizo, olijven en gedroogde tomaten. We kiezen voor een fles rode huiswijn (€19) en er komt een zachte Portugese wijn uit de Douro op tafel.

Het eerste gerecht bestaat uit antipasti en tapas: tacchino tonnato (kalkoenfilet met tonijndressing), gebakken aubergines met yoghurt knoflookcreme en bacalao al ajo arriero (stoofpotje met gezouten kabeljauw, tomaat en paprika). Een behoorlijke portie kalkoenfilet wordt op een bord geserveerd en de aubergines en het stoofpotje komen per 2 personen in een apart schoteltje. Ik hoor het woord “goddelijk” vallen bij de aubergines. Er wordt voldoende brood bij geserveerd en zodra het mandje leeg geraakt wordt het zonder vragen bijgevuld.

Tussen alle gerechten zit er voldoende tijd. Hier wordt niet gewerkt met eet-shiften en je kan dus rustig tafelen. Als voorgerecht is er keuze tussen Mechelse asperges met Zuiderse Flamande of bucatini all’ amatriciana (pasta met tomaten, pancetta en chilipeper). Ik kies voor de asperges. Op het bord komen 4 lekkere asperges zwemmend in de boter (helemaal Flamade), ei en stukjes olijven. De overkant kiest voor de pasta en ook hier zijn de superlatieven aanwezig.

Als hoofdgerecht kiest iedereen voor de “vis van de dag met aiolicreme en lentegroenten”. Die vis blijkt een snoekbaars te zijn. Het is een witte vis met een stevige structuur die uitstekend klaargemaakt werd met lentegroenten en aardappelen.

Als dessert kiest de ene kant van de tafel voor “mousse van moscato d’Asti met vruchtencoulis”, de andere kant gaat voor “geglaceerde terrine met witte chocolade en gepofte rijst”. Zelf hebben we voor het laatste gekozen en wat we proeven kan ons helemaal bekoren.

Het was lang geleden dat we nog is zo lekker getafeld hadden. Het eten was over de gehele lijn lekker, de service prima en er was voldoende tijd tussen de gangen. Het enige wat ik in dit Zuiders restaurant miste, was een karaf water bij het eten. Prijs/kwaliteit is dit in elk geval een absolute topper. Voor een 4-gangenmenu met wijn, water en koffie betaalden we ongeveer €42 per persoon. Een ontdekking met stip.

Eerder verschenen op: Gent.blogt.

U zegt?

Leave a reply.