Op zoek naar een podcast

Na een inleiding tot podcasten en het en het installeren van een podcatcher (Doppler natuurlijk) is het logische vervolg: podcasts vinden die je wil beluisteren.

Opmerking: gezien het dagelijks veranderende aanbod aan podcasts kan deze bijdrage snel achterhaald zijn. Deze post is gebaseerd op de statistieken van Doppler én mijn eigen smaak.

Een belangrijke bron zijn de websites die een database aanleggen met podcasts en soms ook inhoudelijke informatie aanbieden. De meest geciteerde op dit moment is ongetwijfeld Podcast Alley, gevolgd door de reeds verouderde iPodder directory. Voor Nederlandstalige info kan je terecht bij Podcasting.be van Eug of Podcastinfo.nl van Bernard. Andere websites zijn Podcasting News, All Podcasts, Podcastreviews.net en The podcast Bunker.

In Vlaanderen zijn ondertussen ook enkele Nederlandstalige podcasts gelanceerd. Voor een grappige noot kunnen we terecht bij DruugeRadio, Geroezemoes van Eug brengt een gevarieerd inhoudelijk programma met muzikale intermezzo’s. Vanuit de kunst (-commerciële Update: op uitdrukkelijke vraag van Het Paleis) hoek verraste theater Het Paleis met Wooord. Zeer knap initiatief waarvoor ik graag op de eerste rij sta om te applaudiseren, alleen betreur ik de keuze voor het plat Antwerps (werkt niet echt motiverend bij mij). Tender Feelings is een groepsblog met filmbesprekingen, recepten, verhalen en gedichten. Geen website die mij aanspreekt, maar met hun gedichten podcast geven ze opnieuw aan dat ze goed over hun blogconcept hebben nagedacht. Laatste podcast die ik kan vermelden in deze rij is Sounds of Drudgery and Boredom van Michel Vuijlsteke.

Een podcaster van eigen bodem die vaak vergeten wordt is Peter Forret. Op zijn Smoothouse: Music Podcasts vinden we meerdere muziek podcasts waaronder: Tango Argentino, BackRoomSounds, Traxsource, Smoothpod, CCMixter (audio van www.ccmixter.org), Interfak Big-Band en Notcon (geluidsopnames van de Notcon 2004 Conferentie in Londen). Een bonte verzameling podcasts, maar zeker de moeite waard om te proberen.

Bij de muziek podcasts is de Indie music zoals (Indie Feed Podcasts) erg populair (artiesten doen hier bewust afstand van bepaalde rechten met promotie doeleinden). Een andere podcast die in deze categorie past is de Zwitserse Starfrosch Audioblog Podcast. Het aanbod is erg gevarieerd van electro tot rock en ambient en nog veel meer. Als afsluiter zou ik hier nog podcasts with a lower case p willen vermelden, een bijzondere maar fijne podcast die Philip Glass afwisselt met The Doors en Neil Young.

Een belangrijke categorie binnen de podcasts zijn nog steeds de IT-gerelateerde podcasts. Mijn absolute nummer één is hier nog altijd IT Conversations. Deze website herbergt The Gillmore Gang, maar stelt ook meerdere podcasts van conferenties ter beschikking zoals BloggerCon III, Gnomedex 4.0 en Web 2.0. Naast deze IT gerelateerde podcasts kan je er evengoed een wetenschappelijk congres horen. Binnen dezelfde sfeer wil ik zeker nog Mondays, de Australische G’Day World en WebTalk Radio vermelden.

Dat sommige mensen hun gading nog niet vinden in het podcast gamma vind ik bijna onbegrijpelijk. Toegeven, ik zou het ook leuk vinden om radioprogramma’s van de VRT te kunnen podcasten. Gelukkig schieten onze noorderburen ter hulp, meer bepaald BNN heeft 3 podcasts waar ik ondertussen een vaste luisteraar van ben geworden: BNN United, Weg Met BNN en Storing. De BBC stapte ook al eerder op podcsting boot, het recentste programma dat besloot te podcasten is Fighting Talk. Via de fijne Franse website Podaufeu.com kwam ik ook op een podcast van Arte Radio.com terecht dat garant staat voor een heel bijzondere kunstzinnig aanbod.

Het aanbod aan podcasts zal ongetwijfeld nog sterk uitbreiden. Het is aan u om te beslissen wat u wil horen. En mocht u het maar niets vinden, dan is er nog altijd de goeie ouwe radio.

U zegt?
 1. Annik Klaes says:

  Beste Smet(ty) – ik schrijf u namens HETPALEIS, theaterhuis voor kinderen en jongeren. We zijn wat blij dat u onze Podcast heeft opgemerkt. De neven Perceval zijn gelanceerd en hebben er zin in. Deze week verschijnt de derde aflevering van Wooord. Een kleine rechtzetting: u noemt ons artistiek-commercieel? De vergissing wordt wel vaker gemaakt omdat we samen met het AMT in de Stadsschouwburg te Antwerpen huizen. Het AMT vertegenwoordigt wel degelijk het commerci

 2. bernard says:

  2005 zal voor nederland en Belgie het jaar van de podcast worden 🙂 🙂 🙂 Ik ben zeer benieuwd naar de initiatieven van de toekomstige podcaster / podcatcher.

  Groet,
  Bernard Flach

 3. bosmeneer says:

  Kijk, dit zijn een hoop goede links. Dat had je -uiteraard- veel eeder moeten doen als mede-uitgever van Doppler 🙂

 4. Stefan says:

  Inderdaad een mooi lijstje.

 5. Adam Curry says:

  Hoezi is de ipodder.org directory veroudert? Het is de ‘main resource’ die podcastalley en andere directories gebruikt, evenals de meeste ipodder software. Zie http://www.ipodder.org/aboutTheDirectory

 6. Smetty says:

  Hmm. Met verouderd bedoel ik enkel de layout en niet de inhoud. De look en feel zeg maar. In dit geval een opsomming in de vorm van een directory. ALs er morgen een paar duizenden podcasts zijn dat werkt een directory niet meer.

 7. VRT als podcast ? Geen probleen, neem eens een kijkje op mijn blog ronnydewaele.blogspot.com
  Veel plezier !

 8. Smetty says:

  @Ronny: je hebt pas een podcast als je via syndicatie (RSS) aanbiedt.

Trackbacks for this post

 1. Bangelijk, nerd of geek ? | TenderFeelings

Leave a reply.