Vliegende Oscar koorts

Op 27 februari is het weer tijd voor een nieuw Oscars uitreiking. In Hollywood houden ze er van om zichzelf in de bloemetjes te zetten, want we zijn al aan de 77e editie toe.

Het lijstje met uitverkoren films geeft onmiddellijk aan wie de topfavoriet is: The Aviator van Martin Scorsese. De film sleepte al 3 Golden Globe Awards in de wacht en kreeg 11 Oscar nominaties. De muziek van The Aviator werd niet genomineerd, wat dan weer jammer is voor onze vrienden van Het Vlaams Radio Orkest die voor de uitvoering hiervan zorgden.

The Aviator vertelt het verhaal van de zakenman Howard Hughes. Het leven van deze man bevatte alles wat nodig is voor een Hollywood scenario: op jonge leeftijd erfgenaam van een olie-imperium, geniaal vliegtuigenontwerper, vernieuwend filmmaker en vrouwen verslinder. Er was ook voldoende tragedie: de man was geestelijk ziek, raakte ernstig gewond na een vliegtuigcrash en zou sterven als een kluizenaar.

Commentaar Zone 09 (nr 108, week 4 2005): "… The Aviator is een formidabele mix van een biopic en een visueel wervelende periodefilm. De prachtige kostuums, het technicolore kleurenpalet, de veelzijdige en met een Golden Globe bekroonde muziek-score van Howard Shore en vooral de virtuoze vertolkingen van Leonardo DiCaprio en Cate Blachett, zullen een vliegtuig vol Oscars opleveren.

Commentaar Focus Knack (nr. 04 2005): "Slotsom: The Aviator is een 170 minuten lange, selectieve en voor de oscarshow opgesmukte antihommage aan een Amerikaanse pionier. De enige Howard die indruk maakt is opnieuw Howard Shore.

Hoewel ik het meestal oneens ben met de filmbesprekingen uit de Knack, had ik het dit keer niet beter kunnen formuleren. Een film alleen voor wie dol is op grote Hollywood spektakels.

U zegt?
 1. Dafke says:

  is’t waar? Dendju en ik was van plan om te gaan kijken dit weekend

 2. Huug says:

  Ik kijk er al weken naar uit om die film te zien. (Hum, rare zin..) Het leven van HH heb ik altijd al fascinerend gevonden, ben echt benieuwd.

 3. LVB says:

  Ik ga de film zeker bekijken omdat het leven van Howard Hughues mij intrigeert. Op het einde van zijn leven was hij inderdaad parano

 4. Smetty says:

  Misschien had ik moeten zeggen: Een film alleen voor wie dol is op grote Hollywood spektakels of interesse heeft in het leven van Howard Hughes. Ik had veel liever een intieme film gezien over alle facetten van deze man. Dat is op zich al spectaculair genoeg. Een trucendoos is hier naar mijn smaak overbodig.

 5. Huug says:

  In “Tucker” komt HH trouwens ook voor. Hij zou Tucker de nodige steun gegeven hebben om zijn droom (revolutionaire auto) waar te maken. Fictie of realiteit ?

Leave a reply.