Spector Spectator

Deze week een bedrijfsbezoek gedaan bij Spector in Wetteren. De uitnodiging kwam van Spector-center Luxcolor uit Gent, de fotozaak waar ik mijn foto’s laat ontwikkelen.

De avond begon met een korte technische uitéénzetting, die wat mij betreft wel wat langer had mogen duren. Vooral de verschillen tussen analoge en digitale fotografie en de resolutie issues bij digitale fotografie waren erg boeiend. Misschien moet ik is op zoek naar een goed boek over fotografie.

Er was ook een rondleiding voorzien in het fotolab. Het moment van het bezoek lag net tussen de dag en de nacht shift. Ondanks het feit dat je niets in werking zag, was het toch indrukwekkend. Vooral de afhandeling van al die duizenden bestellingen is verbazingwekkend. Duizenden foto’s komen binnen op verschillende dragers, en toch komen de juiste foto’s terecht in het juiste zakje. Knap stukje technologie.

De digitale fotografie en de multimediatisering heeft de sector de laatste jaren al enorm door elkaar geschud. In het Spector jaarverslag van 2003 lezen we:
"De multimediawereld krijgt vorm".

 • De media groeien naar elkaar toe: de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Vroeger werd een fototoestel ontwikkeld om foto’s te
  nemen en diende een telefoon om mee te telefoneren. Maar in de toekomst zullen er verschillende gebruiksfuncties in één en hetzelfde
  "multimediatoestel" worden gestopt. De opkomst van de "camerafoons" is daarvan een eerste illustratie.
 • De digitale consument zoekt totaaloplossingen: de consument van morgen zoekt naar complete oplossingen. Vandaag moet de
  consument die producten en diensten nog bij verschillende aanbieders zoeken en ze vervolgens op elkaar afstemmen. De Spector-groep heeft
  alles in huis om hiervoor een "complete oplossing" te ontwikkelen.

Spector wil ook mee zijn met zijn tijd en voldoen aan de eisen van de internetgeneratie. Ik heb toch een paar dingen gehoord waardoor mijn oren begonnen te tuten:

 • "Bij Microsoft weten ze dat foto’s je pc enorm doen vertragen. Hoe meer foto’s op je pc, hoe slechter Windows gaat werken.
  Je kan dus best al je foto’s ergens anders zetten". (op het Spector fotoalbum meer bepaald)
 • Er was ook plaats voor een indianenverhaal: een man koopt een paar dagen na elkaar een memory-stick. De verkoper van de fotowinkel
  vraag wat hij met zoveel sticks gaat aanvangen. De koper zegt: "awel, ik heb thuis al een sigarenkist met 26 van die sticks".
  (Mwhahaha)
 • "Als je een foto neemt met een camerafoon dan is dat beeldregistratie, maar geen fotografie". (Naast de K van kunst,
  bestaat er dus ook een F van fotografie)
 • We kregen een overzicht met geheugenkaarten en hoeveel foto’s daar gemiddeld opkunnen afhankelijk van de resolutie. Dan weet je hoeveel foto’s je kan nemen op reis. (Geen woord over andere opslagmedia zoals iPod photo)
 • Geen woord ook over de mogelijkheden die internet biedt op fotogebied, buiten het Spector Fotoalbum natuurlijk. Picasa2, Flickr, Pixagogo en andere mooie uitvindingen bestaan gewoon niet.

Conclusie:
Is meekijken in de keuken van een ander is altijd interessant. Ik heb wel mijn bedenkingen bij "De Spector-groep heeft alles in huis om een "complete oplossing" te ontwikkelen". Ik zie Spector met geen evenwaardige oplossingen komen die bijvoorbeeld Flickr of Pixagogo bieden. Het zou een optie kunnen zijn om spelers gespecialiseerd in een gewenste technologie over te nemen, maar dan zou Spector evolueren naar een mediabedrijf. En daar heb ik mijn twijfels bij. Het bedrijf en de volledige industrie wachten ongetwijfeld nog een paar boeiende uitdagingen.

U zegt?
 1. maarten says:

  in het rijtje van pixagogo mag pixum.be er ook best nog bij!

 2. Huug says:

  Anderzijds ontzettend gemakkelijk. Ik had een paar digitale foto’s (van mijn pasgeboren nicht) waarvan mijn moeder prints wou hebben. Hup! Opsturen via de website naar Spector en je kan ze de volgende dag gaan afhalen in de dichtsbijzijnde winkel naar jouw keuze. Superhandig en niet duur.

 3. Smetty says:

  Ze zijn erg goed in foto ontwikkeling, en ik maar er ook graag gebruik van. Ik vraag mij alleen af of zij internetapplicaties moeten ontwikkelen…

 4. ine says:

  wel mijn recent verhaal (monuments.nu) zegt genoeg over die internet applicatie…
  Echt werkbaar is hun oplossing niet.

  Maar je hebt gelijk: best indrukwekkend zo een ‘beeld’fabriek, deed de toer een kleine 10 jaar geleden en was ook danig onder de indruk.

 5. ine says:

  en photoblog.net niet vergeten he 😉 den john zal niet content zijn…

 6. Jean-Marie says:

  Ik deel uw bedenkingen mbt Spector. Vorig jaar zocht ik hen aan inzake een photo sharing project. Daar was absoluut geen interesse voor …

 7. Mister-AMD says:

  Ik werk 1 jaar bij Spector in Wetteren en ik moet zeggen dat de dingen veranderd zijn. Er is meer ruimte voor digitaal en iets minder voor analoog daar je analoog niet zo veel meer vind.

  Greetz

 8. Mister-AMD says:

  @ Smetty

  Ze maken internetapplicates.

  http://www.extrafilm.com

Leave a reply.