Over groepsbloggen

Deze week stond helemaal in het teken van lesgeven. De drukste week van de afgelopen maanden. Nu ja, na vier maanden verlof is dat ook niet zo moeilijk natuurlijk.

Tussen en na het lesgeven toch een paar interessante gesprekken gehad met verschillende mensen over wiki’s en de aanpak van groepblogs. Een paar weken gelden sprong ik op de Edublogs.nl trein, een groepblog rond ICT en onderwijs. Het principe is vrij eenvoudig. Ik heb gewoon mijn RSS feed toegevoegd aan de “Edublogs.nl verzamelaar”. Wie wil kan dus alle deelnemende blogs in één feed ontvangen.

Ik heb een paar blogs die ik altijd eerst lees, en Edublogs.nl hoort daarbij. En dat zeg ik niet omdat mijn feed er ook in zit. Het viel mij de laatste weken op dat de meeste items echt strikt over het onderwerp (ICT en onderwijs) gaan. Nu heb ik de laatste maanden alleen maar met mijn neus voor de computer gezeten zodat mijn onderwerpen ook in die richting te zoeken zijn. Maar wat met een verhaal zoals de Gentse ex-hulpagent of de foto’s van de Vismarkt in Brussel?

Ik heb de vraag voorgelegd aan de initiatiefnemers, en de stand van zaken is dat zij dit issue nog op de roadmap hebben staan. De volgende maanden wil ik terug wat meer over niet-IT gerelateerde onderwerpen praten. Daarom heb ik zelf al naar een oplossing gezocht in de vorm van RSS feeds per categorie op mijn weblog (aangezien we een eigen weblog software hebben, moeten we dat zelf inbouwen). Dit geeft mij dan de mogelijkheid om feeds te leveren die voldoen aan het onderwerp van de weblog. In het geval van Edublogs zou ik dan denken aan de categorie “Onderwijs” en “Internet en Business”. Voorlopig is op Smetty.be alleen mijn globale RSS feed beschikbaar.

Ik schrijf nu items op 4 verschillende blogs. Ik sluit niet uit dat ik in de nabije toekomst nog zal aansluiten bij andere weblogs. In die zin zal het voor mij eenvoudiger zijn om gewoon te posten op één centrale blog (Smetty.be) en dan mijn wagonnetjes (categorieën) achter de juiste trein (blogs) te hangen. Naast gebruiksgemak ligt de grootste winst ergens anders: meer lezers bereiken. En het past ook binnen die andere trend: re-bloggen (concept waarbij men een nieuwe blog aanmaakt met de content uit andere blogs). Anderzijds, ik zie het ook wel zitten om te schrijven aan een groepsblog met een eigen identiteit en schrijfstijl.

Voorlopig heb ik alleen wagonnetjes in de aanbieding. Iemand een Smetty-feed nodig? 😉

U zegt?
  1. Pierre says:

    Hoi Cindy,

    Wat wel handig zou zijn is als je de ‘categorie’-aanduiding die je wel toevoegd aan een bericht (‘filed under’) ook in de RSS-feed zou laten terug komen. Dan kan ik daar gebruik van maken bij het indelen van post in de verzamelaar. Nu komen die van jou allemaal in de bak ‘algemeen’ terecht.
    Een betere ‘filter’-mogelijkheid begint overigens inmiddels vorm te krijgen, maar zo’n categorie bij een bericht is dan extra handig.

  2. Smetty says:

    Done. Ik zit nu niet langer meer in de bak algemeen 🙂

Leave a reply.