Administratieve bobbels

Ik heb iets met administratie. Problemen vooral. Die beginnen op het moment dat je niet meer braaf in loondienst bent. Ik heb al ervaring met het zelfstandig statuut, met zelf ontslag nemen, en vorig jaar door het combineren van het onderwijs statuut met een bediende statuut. En het lijkt of ik weer iets nieuws gevonden heb, door te gaan werken in een ander land van de Europese Unie.

Het is een vicieuze cirkel. Als je niet in loondienst werkt (bijvoorbeeld in mijn geval omdat het schooljaar gewoon afgelopen is), moet je ingeschreven zijn als werkloze, als je dat niet doet, verlies je alle rechten op uitkering en bent je ook niet meer verzekerd bij de mutualiteit. Ik werk nu in Spanje en zou graag bij terugkomst in België mijn zelfde rechten terug krijgen. Dat kan alleen door mij nu officieel in te schrijven als werknemer in Spanje en bij terugkomst een paar E-formulieren (dat gaat nog wat worden) mee te brengen voor mutualiteit en RVA. Alleen, vanaf mijn inschrijving in Spanje verlies ik tijdelijk alle rechten bij de Belgische mutualiteit. Dus heb ik maar een extra reisverzekering afgesloten, bovenop mijn duikverzekering, ben ik extra verzekerd door de duikschool hier en normaal ook de Spaanse ziekteverzekering. Zou het genoeg zijn?

Klein probleempje hier. Een contract tekenen betekent je inschrijven op het politiekantoor. En daar ben ik zowat de laatste 24 uur met bezig geweest. Formulier halen, invullen (eerst vertaler zoeken) en de juiste kopies nemen. Bleek ik vanochtend mijn origineel papier vergeten te zijn in de kopiemachine, en werd de kopie van mijn pasport onvoldoende bevonden. Probeer dat allemaal maar is aan ééntalige Spaanse bedienden uit te leggen. Na 20 minuten éénrichtings gekwaak van een paar bedienden kreeg ik eindelijk een nieuw papier mee dat ik opnieuw kon invullen en kopiëren. Ze waren wel zo vriendelijk om mij een half uur later voorrang te geven op de andere wachtenden. Of zou het door dat bord "hulpeloos schaap" rond mijn nek geweest zijn?

U zegt?

Leave a reply.