Duiken en duiken zijn niet altijd gelijk

Vorige week een moeilijke beslissing genomen. Het gaat misschien "maar" over een hobby/sport, maar toch heb ik er van wakker gelegen. Ik ben bij een duikclub, wat het ook evident maakt dat je daar je opleidingen volgt. Eind vorig jaar had ik het diploma van Open Water Diver gehaald. Op mijn planning stond voor einde juni dit jaar: Advanced Open Water en Rescue Diver. De enige reden voor die krappe planning heeft te maken met mijn duikactiviteiten deze zomer.

Nu zit ik bij een club die erg veel aandacht besteedt aan technische zaken, maar ik had echt niet voorzien dat het zou fout kon lopen. Vorige week kwam ik, na advies te vragen bij minstens 2 andere gelijkaardige opleidingsorganisaties, tot de volgende conclusie:

  1. Mijn club heeft extra regels ingevoerd om te kunnen slagen voor het examen. Ondanks het feit dat examens over geheel de wereld geacht worden om gelijk te zijn en deze extra regels dus niet toegelaten zijn.
  2. Ik had erg last van mentale stress vooral door het overbelast zijn (te veel taken door de extra regels). Het resultaat was achteraf gezien wel erg. Ik was duik-technisch helemaal de kluts kwijt. 
  3. Het is een absolute vereiste dat alle duiken leuk blijven. Ik zag het daarentegen helemaal niet meer zitten.
  4. Ik ben beperkt in tijd, zodat ik niet aan de clubgewoonten kon voldoen om de nachtduik minstens drie keer te proberen. Bij elke andere club is hier, tenzij in heel uitzonderlijke gevallen, geen sprake van.

Een poging tot dialoog was helaas helemaal tevergeefs. "Wij kunnen ons niet aanpassen aan jou" was het uitgangspunt. Dus zag ik geen andere mogelijkheid meer dan naar een andere instructeur over te schakelen.

Het verschil was erg groot. Nog groter dan ik gedacht had. Ik kreeg een erg uitgebreide briefing, zowel voor als na het duiken. Waar bij mijn club de theorie verondersteld werd, kreeg ik hier correcte en veel informatie. De oefeningen werden gradueel uitgebreid, zodat ik nu kan begrijpen waarom bij een andere club niemand kan "buizen". Het gaat uiteindelijk om ervaringsduiken en niet om examens.

Het belangrijkste is, wat ik er van geleerd heb. Eerst en vooral zal ik deze zomer proberen om elke stap van een beginner in de duikwereld positief te benaderen. Zeg bijvoorbeeld niet: "als je nog één keer boven komt ben je gebuisd", maar wel "doe maar op je gemak, als het niet lukt beginnen we opnieuw". Als een persoon iets niet onder de knie krijgt, bewijs dan niet je gelijk, maar zoek een andere oplossing waar die persoon zich wel goed bij voelt. Maar vooral: wat je ook doet, het moet leuk blijven. Maar zou dat niet altijd en overal moet gelden?

U zegt?

Leave a reply.