Cultuur in Gent: Saint Amour in de Vooruit

De Vooruit is niet zomaar een cultuurhuis. Er is de concertzaal, de balzaal, de theaterzaal, het cafe en verschillende ruimtes die verhuurd worden aan artiesten. Het is een huis met een rijke geschiedenis, een mooi gebouw en vandaag een echte cultuurtempel.

Zondagavond was Saint Amour 2004 er te gast in de theaterzaal. Meestal is een ticket reserveren in de Vooruit mission impossible. Een groot gedeelte is vooraf al ingenomen door abonnement-houders en voor de resterende plaatsen moet je heel snel zijn. En dan nog het grootste nadeel: de zaal. Voor een theaterstuk is het vanaf de 13e rij onmogelijk om nog de mimiek op het podium te zien. Vanaf rij 14 tot en met 17 zit je naast de geluidstoren. Alles wat na deze rijen komt is helemaal niet geschikt. Het gebeurt dus zelden dat ik een ticket koop voor de Vooruit.

Behalve zondag. En dan nog wel op het middenbalkon. Gelukkig hoef je bij Saint-Amour alleen maar te luisteren. Dit jaar geen Connie Palmen, die overigens wel naar de jubileum editie komt. De show werd gestolen door de 2 Engelstaligen van dienst: Jonathan Ames en David Henry Sterry. Daarnaast was het lachen met de Hollandse Tjitske Jansen, een naam waarover we ons afvragen of die verzonnen is. Volgens Nederlandse bronnen is dat geen bestaande Nederlandse naam. Hugo Claus kwam zijn optreden van vorig jaar afwerken, maar het werd een vreemde lezing: hij kwam niet uit zijn woorden en kreeg (letterlijk) geen bladzijde omgedraaid. Het was een bijna pijnlijk optreden.

De muziek bestond dit jaar uit een klassiek strijkkwartet en de dames van Lais. Een totaal andere combinatie in vergelijking met vorig jaar:Admiral Freebee en Rocco Granata. Verder werd er nog een fragment getoond uit een Jambers reportage over een Vlaamse boer die getrouwd was met een buitenlandse dame. Beetje te gemakkelijk succes zoeken door de organistatie naar mijn smaak. Volgend jaar terug Connie Palmen en het is ze vergeven.

U zegt?

Leave a reply.