Restaurant in Gent: Amadeus

Restaurant Amadeus (Plotersgracht 8) in Gent kan je niet zomaar een restaurant noemen. Het is meer dan dat, het is een instituut. Het gebeurt vaak dat mensen mij aanspreken over die ene zaak die ze kennen in Gent, en dat is dan DE Amadeus.

De specialiteit van het huis is ribbetjes, vergezeld van een zoete saus, een gepofte aardappel met lookboter en een beetje sla. (12,5€) Wie een voor- en nagerecht erbij wenst, kan gaan voor de menu. Op het bord komen voor een Griekse salade en na een chocolademousse. (Menu aan 17€) Wie geen ribbetjes lust kan nog een andere keuze maken zoals scampi’s, steak of brochettes. Alle gerechten zijn te bezichten vooraan in het restaurant en staan vermeld op de wanden, verwacht dus geen klassieke menukaart.

Het restaurant werkt tijdens het weekend met 3 schiften, om 18u, 20u of 22u. Reserveren is altijd noodzakelijk. Er zijn verschillende ruimtes met alleen een erg retro aandoend interieur. Alleen tijdens het weekend worden alle kamers gebruikt. Wie in de zomer gaat eten, moet zeker een plaatsje vragen op het gezellige buitenterras. De bediening is heel wisselvallig. De laatste maal werd ik uitstekend bediend op een weekenddag zodat een shift van 2 uur volstond, maar toch blijft mijn voorkeur naar een weekdag gaan.

Gisteren nogmaals de benen onder tafel geschoven. Zoals altijd waren de ribbetjes en de chocolademousse heerlijk. Mijn tafelgenoot wou zelf mijn negatief wijnadvies testen, en kwam al na 2 slokken tot de conclusie dat de nieuwe huiswijn echt zuur was. Aangezien Roman Pils niet echt een optie was, kozen we voor een Leffe uit fles (2€)

Wie in deze Gentse klassieker gaat eten, komt nooit bedrogen uit. Voor 20€ kan je hier echt lekker tafelen. Alleen jammer dat de service ernstig kan lijden onder de populariteit van deze plaats.

U zegt?
 1. fien says:

  Hallo,

  als echte Gentse is de Amadeus voor mij absoluut geen vreemde plek, hoewel het een aantal jaar geleden is dat ik er echt geregeld ging. Onlangs ben ik er nog eens weest tafelen en tijdens de ribbetjes met heerlijke aardappel stelde ik mezelf de vraag waarom ik er zolang niet meer had gegeten. Maar er was wel n teleurstelling: de chocolademousse. Vroeger kreeg je die als een koeievlaai op een bord gepresenteerd; zag er niet uit, maar was niet te versmaden. Dus met deze nostalgie in het achterhoofd koos ik resoluut voor mijn heerlijke herinnering, maar die werd bruut verstoord door hetgeen ik voorgeschoteld kreeg. Het was mousse van poeder. Duidelijk en onbetwistbaar. En echt niet lekker. Het kwam met niets overeen met de goeie ouwe mousse van toen. Misschien was ‘toen’ te lang geleden, had ik de mousse gedealiseerd, maar ik meende me toch te herinneren dat die van vroeger zwaarder en zuiverder was dan die van nu, met chte chocolade gemaakt. Ik voelde me ergens wel een beetje bedrogen. Nu ben ik wel een freak als het komt op desserts. Liever een dessert dan een voorgerecht. Dus kieskeurig kan je me ook wel noemen. Maar toch… Die mousse… Ik zal nog steeds watertandend aanschuiven in de Amadeus, maar de mousse ga je me er niet meer zien eten.

 2. davide says:

  hey

  ik ben werk als kelner in amades gent ik snap dat niet (iedereen even goed kan bedient worden maar wij allemaal doen heel erg ons best de tijd die je er bent aangenaam te maken wij zoals andere kelners proberen een ander service te geven als normaal iedereen weet dat je niet naar t hofvancleve gaat maar verwacht je wel aan een leuk en grappig sevice met tony davide luc imen tristan(baas) en vergis je niet want tony en luc zijn tweelingen dus tot wederziens in amadeus gent

 3. dominique says:

  hey,

  Veel hoef ik hier niet aan toe te voegen,
  alleen dat ik het recept wil, wie helpt?
  Dan moet ik me niet zover meer verplaatsen,
  groeten,

 4. Benny says:

  Dominique, zit ge hier nu te zoeken achter het recept ja!
  laat me iets weten he !

  wanneer gaan we er nog eens ene gaan proeven !

  dus tips voor de stroop en de lekkere boter zijn meer dan welkom !

  groeten

 5. Valerie says:

  Gisteren ben ik daar voor de eerste keer gaan eten op Valentijn, maar het was ook de laatste keer!! We waren met 4.
  We hebben 1u15min moeten wachten voor we ons eten kregen. Anderen die later binnenkwamen, hadden soms vroeger hun eten. Deze ribbetjes waren echter Lauw en eentje was zelf koud!
  Het ging nog net om ze op te eten, maar we durfden ook niet direct iets zeggen…
  toen we de tweede keer vroegen, kregen we aangebrande ribbetjes voorgeschoteld die echter ENORM KOUD waren, ze hadden daar waarschijnlijk al veel te lang gelegen… Deze hebben we natuurlijk NIET opgegeten, toen deze vervangen werden kregen we toen WARME maar AAGEBRANDE ribbetjes, en eentje zag zelf nog rood vanbinnen. Echt niet lekker, we waren enorm ontgoocheld. Het excuus was dat het er enorm druk was! Maar als je alleen reservaties aanvaard op die avond weet je toch hoevel volk er komt en zou je alles goed moeten voorzien? Ze staan er ook maar met twee voor de bediening!

  De chocolademousse was wel lekker… nog iets om ons buikje te vullen!

  Voor deze avond hebben we veel te veel geld betaald! echt geen aanrader! ook al is Amadeus enorm bekend in Gent en we keken er enorm naar uit om daar es te gaan eten, maar het is dus echt tegengevallen.

 6. Ives says:

  Geachte Valerie,

  Ik ben verantwoordelijk voor alle vestigingen van Amadeus (Gent1, Gent2, Brussel). Ik veronderstel dat U in Amadeus2 aan het Belfort ben geweest. Er zijn daar inderdaad problemen geweest, en niet alleen op valentijn. Het is inderdaad geen excuus of het druk is of niet. Ikzelf zal dit ook nooit aanhalen. Wat er is gebeurd is niet zeker niet goed te praten, maar ik kan wel zeggen dat ondertussen de problemen zijn opgelost. De verantwoordelijke die toen in Amadeus2 was, werkt niet meer bij ons. Ik zou u graag eens uitnodigenom samen met uw vrienden die toen meewaren gratis te komen eten. Enkel en alleen zo kan ik U tonen dat alles is rechtgezet, en ik kan ook niet meer dan dat doen om me te verontschuldigen.
  Als u reserveerd, vraag dan dat ze uw telefoonnummer doorgeven aan mij (Ives), dan zal ik contact opnemen met u!
  Sorry voor de verpeste valentijn-avond.

 7. geert says:

  t’is weer barbecuetijd, dus ribbetjes. Heeft er al iemand tips voor de stroop en de lekkere boter van de Amadeus ribbetjes ?

  Ik veronderstel dat de stroop moet gebaseerd zijn op Luikse stroop eventueel met honing, en ga dit eens uitproberen. Voor de boter heb ik nog niet echt een idee.

 8. jps says:

  Beste,
  graag laat ik jullie weten zaterdag nogmaals van Kust naar Gent gereden te zijn en weeral de lekkerste ribbetjes v belgie gegeten te hebben .
  Ook vermeld ik de vlugge bediening en goede dienstverlening in d eniet -rokersruimte door weekendhulpmeisje.
  We come back 4 august

 9. zosten says:

  hey,

  staan jullie daar wel eens bij stil dat dieren daarvoor moeten lijden hebben?

 10. Lijden, lijden. Ze worden niet leven op de kookplaat gelegd h.

 11. Huug says:

  En daarbij, hoe meer ze lijden, hoe malser het vlees! Laat ze dus maar eens goed afzien!

  (Een beetje olie op dat ‘achternageblaat’ – dat mijn oren uitkomt, gieten…)

 12. patattenman says:

  Hey,

  Ik vind amadeus heel erg lekker om te eten. Vooral de aardappel met look-kruiden boter is gewoon overheerlijk.
  Bij amadeus2 ben ik bij Len (ober) reeds bekend als patattenman.

  Trouwens, mocht Len dit toevallig ook lezen, m’n vrouw is bevallen de dag na dat we komen eten zijn van een flinke dochter… ‘t zijn de ribbetjes die het em doen… :p

 13. henk says:

  hoi heeft iemand al dat recept van die aardappel
  bij amadeus
  ben er het weekend geweest in brussel
  ik vond het heel lekker
  bvd
  Henk

 14. jps says:

  HELA WIJ MORGEN TERUG VAN ZEE NAAR AMADEUS met zijn zeven en hopelijk terug goede bediening van weekendhulpje in de niet)rokersruimte zoals de vorige 2x .(zal eens kijken hoe ze noemt en dan naam doorgeven want ze is echt wel goed )
  READ U ALL LATER

 15. Pep says:

  Hallo,
  Wij zijn net terug van AmadeusII.30/09/06
  Het was de bewuste avond met een prachtig waterspel voor de deur!

  Een regelrechte fiasco was het.
  Iedereen is blijkbaar gek van de vieze smeurie die bovenop de ribben word gesmeerd, wat is dit eigelijk, afgedraaide olie volgens mij op smaak gebracht met bruin suiker. Sorry dat ik jullie geheim recept hier blootgeef Amadeus!
  Als je lekkere ribbetjes wilt weet ik wel een paar betere adressen!
  Wij komen NOOIT meer terug!
  PS: Prachtig interieur!

 16. Frank says:

  Hallo,
  Op 21 oktober zijn we naar de Amadeus II geweest. We wisten van tervoren dat we om 18:00 uur moesten aanwezig zijn en rond 20:00 uur konden eten. Om 18:10 uur zaten we aan tafel en pas rond 19:05 uur kregen we ons eten. Een vriendelijke dame vroeg ons of we een suplementje wilden (het was toch a volont)en na 20 minuten, zonder het eerste suplement ontvangen te hebben vroegen ze dat nogmaals. Met de nodige verontschuldigingen kregen we na opnieuw gewacht te hebben ons pattatje en een stukje rib. Toen we na het eten een dessert voor de kinderen en voor mijn vrouw en mezelf een koffie vroegen zei een vriendelijke man dat dit niet meer kon omdat het al 20:05 uur was. Mooi kader, vriendelijke mensen, maar niet correct. Wij hadden geen schuld aan het lange wachten en de slechte organisatie. We gaan daar niet meer terug.

 17. Peter & Will says:

  Hoi,

  Gewoon een rotslechte bediening. Iets om nooit meer te herhalen. Een echte afknapper.

 18. selien & paul says:

  hoi,
  wij zijn al meermaals(+10) naar amadeus geweest, maar dan wel altijd in het patershol. wij hebben nog nooit klachten gehad daar, altij lekker, veel en warm en heel goeie bediening. wij raden het iedereen aan!
  mss ligt het toch aan de locatie?! (amadeus 2 dus)
  allen naar het patershol!
  voor het personeel daar: goe bezig 😉

 19. jps says:

  inderdaad superbediening in patershol en vooral van Jasmien zeggen kids van mijn partner (haha ik ook natuurlijk, dus Jasmien aanblijven he )

 20. wij says:

  Wij hebben enkel goede ervaring met de Amadeus. Het blijft één van onze absolute toppers! Doe zo voort!

  Groeten

 21. Michiel van Eechoud says:

  Echt supergezelige inrichting. Doet een beetje 40/50thies aan. Erg goede ambiance, simpel, maar goed (prijs/kwaliteit) eten.
  Ben ook in Brussel en Antwerpen geweest bij Amadeus en vind het zeker trekpleisters voor deze gezellige steden.

 22. tim says:

  De laatste keer dat ik geweest ben vernam ik dat ze geen gekruide ribbetjes meer verkochten wegens een onduidelijke reden. Jammer, het was nochtans mijn absolute favoriet… kzal nu maar naar de gekroonde hoofden moeten trekken zeker…

 23. Mr. De Clercq says:

  Julie zijn veel te critisch Amadeus rocks.
  Ik ben er al meer dan 30x geweest, en ik heb (buiten 1x een cola over mijn schoot) geen klachten over Amadeus.
  Ook, stop met te vragen achter het recept van die aardappel saus.. Het is geheim, je gaat er echter nooit achterkomen.
  Ik verkies om eerlijk te zijn ook Amadeus ( patershol) boven die nieuwe ( met die parking voor de deur) Qua service maar ik kan niet klagen.
  Ik snap ook niet waarom sommigen zeggen: Ik moest een uur wachten op mijn eten…
  Ik krijg altijd binnen de 20 min mijn ribbetjes geserveerd maar soms als het zeer druk is, tijdens de gentse feesten enzo, jah dan kan het natuurlijk iets langer duuren.
  Oh jah en “pep” je mag best je mening geven maar wees nou redelijk er bestaat nog altijd zoiets als voedings inspectie, ze gaan heus geen olie met bruine suiker opdienen en jaar na jaar Succes blijven hebben.
  Als jij het niet lekker vond, Ok, helemaal niks tegen.
  Maar ik durf te wedden dat als je met 10 mensen naar de Amadeus gaat er 8-9 zeker terug komen, als je iets niet lust, tjah kunnen zij niet aan doen, ze moeten het menu/recept niet aanpassen aan jou.
  Probeer de zalm, die is ook zeer lekker!

 24. Mr. De Clercq says:

  ik weet ook niet wie hier zei dat ze veel te veel moesten betalen…
  Jongen, als je avolenté spare-ribs mag eten met een leker slaatje en een aardappel voor 12€ en je dan klaagt dat je geruineerd bent…
  Ga dan naar de frituur ofzo, de mensen tegenwoordig klagen echt over het minste dat ze kunnen vinden..

 25. deefken says:

  Hey,

  Ik vind het altijd SUPER om naar den Amadeus te gaan, héééél lekkere ribbetjes en die aardappel, mmmmm. Ik heb ze nog nergens beter gegeten

 26. Patte says:

  Mij zien ze er nooit meer !!! Kwaliteit kennen ze hier niet.
  Onderstaande link zegt genoeg.
  http://www.zone09.be/resto/detail/nl/2288/Amadeus%20II.html

 27. gerardo says:

  Heeft er nu al iemand tips voor de stroop en de lekkere boter ??

 28. vincent says:

  recept van de ribeke’s saus en de saus van de patat

 29. Valleke says:

  Hallo,

  Ik denk dat die kruidenboter van Amadeus iets als hetvolgende is:
  Boter, rode paprikapoeder, look, chilipoeder. Voor de rest moet ik wel nog eens gaan proeven.

 30. B.S. says:

  Al die negatieve reacties verbazen me nu ook wel… Ik werk nu al enkele maanden in Amadeus Antwerpen en ik moet zeggen dat we vooral heeeeel tevreden klanten over de vloer krijgen. Heel af en toe moeten klanten dat beetje langer wachten omwille drukte maar ook zij gaan heeel tevreden naar huis. Misschien is Amadeus Antwerpen gewoon iets klantvriendelijker :D:D:D Allen welkom in Amadeus Antwerpen!!!

 31. kelly says:

  dat is helaas niet het recept en dan nog zal je het niet vinden. dit recept mag zelfs niet worden uitgegeven in openbaar zonder dat het patent erbij staat van amadeus. tenzij je, je eigen recpt maakt.

  Ik heb er 8 jaar gewerkt waarvan 3 jaar in de keuken achter het vuur en en dan nog 5 jaar in de zaal en bar. Het was er altijd druk en inderdaad kunnen mensen dat soms niet begrijpen omdat zij zich beginnen te vervelen door te wachten en dat dan zo uitwerken (vriendelijk of onvriendelijk) op de ober die toch altijd moet blijven lachen en doorwerken.

  om je een klein idee te geven hoeveel werk je zo kan hebben op 1 avond:
  – je begint met alles klaarzetten
  – wachten tot de mensen arriveren
  – mentaal voorbereiden op de lange avond
  – alle mensen door elkaar bestellen en ervoor zorgen dat je de bonnen niet mixed met een andere tafel
  – terwijl okk de supplementen bijhouden voor de mensen
  – als een collega in nood zit moet je die ook helpen als je ook maar een klein beetje tijd hebt
  – communicatie met keuken onderhouden en ook met de bar
  – beetje contact leggen met de klant zodat je, je hen op hun gemak laat voelen als ze komen eten
  – tussendoor tafels afkuisen en indekken

  op 1 avond kan er heel wat klanten over de vloer komen en al de obers en mensen van de keuken doen altijd hun uiterste best om iedereen op tijd te bestellen zowel op drukke als minder drukke momenten.

  WACHTTIJDEN: – op een drukke avond -+ 30- 45 min. (naargelang wat er besteld is.)
  – op een kalme avond -+ 10- 20 min. ( naargelang wat er besteld is.)

  DUS: als je snel wil besteld worden moet je naar de macdonalds gaan, maar daar sta je dan ook weer in de rij te wachten tot het jouw beurt is en dat duurt soms ook 10- 15 min. maar gewoon omdat je op die moment rond staat te dwartelen op je voeten word je het minder gewaar als, als je neerzit wat weer kan zorgen om rapper gespannen te raken.

  allemaal nog smakelijk.

 32. Stephanie says:

  @patattenman
  Dat is grappig, ik kom zelf uit Nederland en reis regelmatig samen met mijn partner heen en weer naar Belgie om de heerlijkste ribben en gepofte aardappelen te eten. De laatste keer is al wel een tijdje geleden (30 september 2010). Het grappige is, dat toen ik thuis was aangekomen in Nederland, ik een paar uur later (inmiddels 1 oktober) thuis ben bevallen van een mooie gezonde zoon :D. Het zijn misschien inderdaad de ribbetjes die het em doen ;).

  Overigens zou ik de saus die gemaakt wordt bij de aardappelen graag zelf willen maken. Heeft iemand een idee?

 33. Erik says:

  Gisteren met een ganse “bende” naar Amadeus Plotersgracht geweest. Zeer vlotte vriendelijke bediening. Het was er superdruk maar alles kwam op tijd en de ribben waren perfect gebakken. Zeker en vast tot ziens.

 34. Jolinda says:

  Wij varen op een binnenschip en als we de haven van Antwerpen of Gent in zicht krijgen hang ik al aan de telefoon om een plaatsje te bespreken bij Amadeus!! En al die recepten ik hou me aanbevolen, maar ik denk dat we gewoon bij Amadeus moeten blijven komen om dit heerlijke spul te proeven. De bediening is super al die keren dat we geweest zijn (+/- 10x) SUPER!!!! Tot de volgende keer!

 35. sandra says:

  ik ga al 20 jaar ribbekes eten in de amadeus, en ga ze ook niet meer op een ander gaan eten, ze zijn daar gewoon weg het lekkerste, en inderdaad die saus mjamie mjamie.
  ik snap ook de negatieve commentaar niet goed, ik ga wel altijd naar patershol in gent, over de andere zaken weet ik het niet.
  ik zou gewoon zeggen doe zo verder 😉

 36. Michiek says:

  Vanavond gaan eten in de Amadeus patersgol met 4 voor mijn verjaardag dik tegen gevallen de ribben trekken op niets zijn zeugribben met kilo’s vet aan snap niet dat mensen dat blijven eten als ze al naar de kwaliteit van de ribben beginnen te prutsen dan weet ik het ook niet meer als hun specialiteit ribben zijn

 37. Axel says:

  Kom net van tafel van bij Amadeus Potersgracht. Wederom super! Bedankt!! Zeer vriendelijke bediening!!!

Trackbacks for this post

 1. Onnozelheid mag! » De Topmanager (in Gent!): deel 6

Leave a reply.