Hoe zit dat met multi-level marketing?

Deze week nog iets meegemaakt waarover ik wil bloggen. Vorig weekend kreeg ik een telefoontje dat begon als volgt: “Mevrouw De Smet, bent u ambitieus?” De persoon in kwestie wou erg weinig kwijt over zijn opzet, behalve het feit dat hij ondernemers zocht voor een project in de financiële sector. Omdat ik uitgenodigd werd in het centrum van Gent en ook nieuwsgierig was, gaf ik het een kans en ging in op de toch wel mysterieuze uitnodiging.

Het heerschap dat mij uitgenodigd had, was denk ik net iets jonger dan ik (18 ongeveer :-p). Beetje een glad type, GSM in de hand en intellectueel brilletje op. Zijn eerste vraag was alweer een giller: “Kan je mij verzekeren dat je over een half uur ja of neen zegt op mijn aanbod?” “Neen” was blijkbaar geen optie, zodat ik maar “ja” zei om het hele verhaal eindelijk te kunnen aanhoren.

Dat verhaal was erg onduidelijk. Het ging over een verzekeringmaatschappij, en die hadden drie soorten jobs. Verkoper, kantoormanager of management. Maar, en dan komt de aap uit de mouw, je moet eerst X-verzekeringen verkopen alvorens je een andere functie mag uitoefenen. Diploma’s en ervaring zijn niet belangrijk, iedereen werkt als zelfstandige en dus voor eigen rekening. En dan komt hij zelf met “multi-level marketing”, spreekt het uit als een vies woord, en verandert weer snel het onderwerp. Ik kom nog te weten dat de man in kwestie militair is geweest en zelf meer dan 40 mensen heeft die voor hem werken. Bezig baasje…

Ik word uitgenodigd voor een seminarie, aan 125€, met hotelovernachting in Zaventem. En zowaar, ik moet onmiddellijk beslissen over deelname. Als ik vertel dat ik mijn leven niet omver gooi in 5 minuten is hij alweer van slag. Deze man is duidelijk getraind in dit soort van technieken, maar weet zich geen raad met afwijkende antwoorden. Hij laat mij uiteindelijk zelfs toe om over een paar maanden nog te beslissen. Dat stond vast niet in zijn verkoopsscenario.

Nu, een lang verhaal om te komen tot multi-level of netwerk marketing. Ik ben is gaan snorren op het web, en vond tegenstrijdige informatie.

Op een website, duidelijk een erg subjectieve en pro netwerk marketing, vind ik volgende omschrijving: “Netwerk marketing is een samensmelting van de persoonlijke benadering via mond-tot-mond reclame en “het netwerken” zoals dat in de zakenwereld aan de orde is.” En verder: “reclame hoeven netwerk marketing bedrijven vaak niet of nauwelijks te maken. Daardoor kunnen ze vaak miljoenen euro’s op jaarbasis besparen. Dat geld gebruiken ze om hun meer actie vertegenwoordigers extra te belonen… Diegene die dus delen in de inspanningen, delen ook in de inkomsten.”

Enkele bedrijven die werken met dit systeem zijn: Euphony, ACN, Amway, Herbalife, Tupperware, maar ook Phone Plus, een dochterbedrijf van Telenet. “Phone Plus is een dochteronderneming van Telenet, gevestigd in Ukkel en telt 13 werknemers. Phone Plus verkoopt Carrier Select (CS) en Carrier-Preselect diensten aan via het Multi-Level Marketing model en heeft vandaag 22.000 actieve klanten. Phone-Plus is voornamelijk actief in het franstalig landsgedeelte.”

Een ander geluid is te horen op de website van consumentenorganisatie Test-Aankoop: “Twee telefoonoperatoren, Euphony en ACN, doen een beroep op netwerken van al dan niet professionele verkopers om hun diensten aan de man te brengen. Deze verkopers doen aan klantenprospectie en moeten nieuwe onafhankelijke verkopers ronselen. Steeds meer consumenten worden verleid door de hoofd- of nevenactiviteit van deze “doorverkopers van telecom-minuten”, hoewel de voorgespiegelde winst vaak erg mager is. Wie verzeild geraakt in deze netwerken van piramideverkoop, stelt zich bovendien bloot aan heel wat risico’s. Het is duidelijk dat deze operatoren niet in de eerste plaats de verkoop van hun diensten aan de consument stellen, maar wel hun netwerk willen uitbreiden om zo de vele commissiegelden op te strijken.” En verder:”De consumentenorganisatie maakt van de gelegenheid gebruik om de dubieuze verkoopspraktijken van telefoonoperatoren Euphony en ACN te hekelen en consumenten absoluut af te raden in hun netwerksysteem te stappen.”

Moeilijk om een conclusie te trekken. Ze beloven mij “een passief inkomen en natuurlijk zeer grote winstmogelijkheden”. Ik ken zelf enkele mensen die Herbalife of Tupperware verkocht hebben, en dit als erg positief ervaren hebben. Daar staat het verhaal van Test-Aankoop tegenover, die zelfs niet-leden voor dit soort van praktijken willen waarschuwen.

De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Ik denk dat het afhankelijk is van de focus. Is het product het belangrijkste of de commissie die de verkoper verdient? Niet echt een vraag die een klant zich zou moeten stellen bij het aankopen van een product. Uitkijken dus. En neen, ik ga geen verzekeringen verkopen.

U zegt?
  1. Filip says:

    Beste,

    Je hebt idd gelijk wat betreft MLM. Het is waar je de focus legt. Als je ter goeder trouw werkt, je zaken degelijk beheert en op een professionele manier recruteert kan je tegen MLM niet veel hebben.
    Zelf werk ik nu al meer als een jaar bij Hamburg Mannheimer en heb daar heel professioneel leren werken, met mensen die echt hun gewicht in goud waard zijn qua kennis, inzet en motivatie.
    Spijtig genoeg is zo een systeem ook gevoelig voor mensen die minder professioneel werken. Vaak is het gewoon een kwestie van enkele maand eer die mensen stoppen. Kwaliteit drijft boven. Ook bij MLM. Ik steek inderdaad niet voor iedereen mijn hand in het vuur maar kan U in eer en geweten zeggen dat ik op een professionele manier een breed advies kan geven.
    Groetjes!

  2. lieve says:

    Beste mevrouw,
    Gezond verstand is nooit weg, bij geen enkele aankoop. Ik ben Herbalife-distributeur geworden omdat ik de producten goed vond en lang wou gaan gebruiken (gebruik ze al bijna vier jaar) en een extraatje nooit weg is.
    Ik kan de hysterie en fobie van Test-Aankoop voor dit soort bedrijven niet begrijpen. Een piramide-systeem is een opstelling waarbij de onderbouw rechtstreeks aan de top premies betaalt. Afgezien van het feit dat elke verkoopsstruktuur en bijna onze gehele maatschappij piramidaal functioneert, is er bij Herbalife geen gelijkenis: het bedrijf zelf betaalt bonussen uit aan de distributeurs, en de onderliggende betalen daar geen cent aan mee!
    Licht er iemand ooit de bedrijfsstrategie en -structuur van Coca-Cola door? Hun product is op elke straathoek verkrijgbaar, en de verkopers zullen nooit 50% aankoopkorting krijgen plus een gigantische hoop bonussen. Ze verkopen bovendien een product dat in een gezond leven geen plaats zou mogen hebben, en dit met een aggressiviteit die elk gezond verstand de kop in slaat. En toch (of juist “dus”) horen we geen enkele noot van kritiek.
    Ik heb via Herbalife een bom hele toffe mensen leren kennen, mensen die van Herbalife een kans kregen die ze nooit ergens anders zouden krijgen. In MLM-bedrijven kan IEDEREEN, ook de minst geschoolde, groeien en opschuiven naar een hoger “level”, simpelweg door aan de mathematische en voor iedereen geldende kwalificaties te voldoen. In welk “gewoon” bedrijf kan u manager worden op basis van een puntensysteem? Ik heb helaas ook enkele mensen leren kennen die ik nooit meer wens te ontmoeten. Naar mijn gevoel maken zij enkel misbruik van deze kans, en zorgen ze er mee voor dat Herbalife in Belgi

  3. geert says:

    Smetty,

    ik vind dat je een mooie tekst geschreven hebt over MLM en je twijfels daaromtrent. Je vermeldt zelfs HET mlm-bedrijf bij uitstek, namelijk Euphony. Jammer genoeg post je het antwoord van Euphony niet op de valse beschuldigingen van Test-aankoop (honderden Euphony consultants hebben trouwens officieel klacht ingediend tegen Test-Aankoop).
    Je lijkt mij nogal onwetend (sorry voor de uitdrukking) over MLM. Ik ben altijd bereid om meer uitleg te geven over htet betalingsplan van Euphony en het verschil met een piramidespel.
    Mvg,

    Geert.

  4. bjorn says:

    hallo, ik ben deze week (al voor de zoveelste maal) opgebeld door Hamburg-Mannheimer. Na een aantal keer de boot te hebben afgehouden, ging ik vandaag toch eens praten met die gast (23 jaar, vlotte kerel). Ikzelf stond er nogal sceptisch tegenover, en heb niet meteen toegehapt. Ik word gevraagd een motivatiefiche in te vullen en te komen naar de seminarietraining. Die fiche heb ik al ingevuld (er is immers geen enkele verplichting aan verbonden), van dat seminarie weet ik nog niet goed. Als pas afgestudeerde en in werknood spiegelt hij me grote winsten voor. Al ben ik wel benieuwd naar de keerzijde van de medaille. Ik pluis momenteel het Net uit, en misschien kan jij me nog iets meer vertellen over HM.

  5. Vera says:

    beste Smitty

    Ik ben reeds 12 jaar distributeur van Amway en ik mag je met gerust hart zeggen dat het een heel deugdelijk bedrijf is
    Bij ons hoef je niets en moet je niets.
    je bent vrij de producten te gaan verkopen ,je kan vrijblijvend een opleiding volgen.
    Het bedrijf is al meer dan 40 jaar op de markt en maakt jaarlijkse vooruitgang.Onlangs is er de online mogelijkheid bijgekomen om members(klanten) en geintresseerde verkopers-distriuteurs in te schrijven.
    Bij veel bedrijven is het duur om te startten bij ons slecht een kleine 60 euro waarvoor je al een heel deel producten hebt.
    Ik wens je veel succes met welk bedrijf je dan ook kiest.
    Gr Vera
    veralecluyse@hotmail.com

  6. HMI medw says:

    Ik ben zelf ook werkzaam bij HMI
    en ik moet zeggen dat ik ook eerst mijn twijfels had ervover .
    Het is een leuke en goede bedrijf , je kan een groot opleiding volgend en veel van leren qua verzekering kan ik zeggen iedereen zou meer moeten weten over de probleematiek in het sociale stelsel het is een zeer zeker goede plan en heb nog vele klanten te gaan.
    Laat je maar eens informeren door een echte medw bv een positie 3 of 4 ( agentschap)

    en je twijfels veranderen in iets moois,

    Veel succes ..

    medw

  7. Robin DG says:

    Multi Level Marketing is ethisch op geen enkele manier te verantwoorden. Het systeem teert op de mensen die er tussenuit vallen. Ga maar na: In principe zit er niemand aan de knop die bepaald hoeveel werknemers er kunnen zijn. Regel één van het ondernemersschap: werf niet teveel mensen aan… Met andere woorden, mocht iedereen aanblijven gaat het bedrijf failliet…
    De wervers rekenen erop dat je een paar verzekeringen verkoopt, €200 per stuk opstrijkt en er dan mee ophoudt. Gevolg -> Het bedrijf verdient aan de verzekering tot de klant er eventueel uit stapt terwijl ze eigenlijk maar €200 kosten had.
    Dat klinkt natuurlijk allemaal normaal en legaal en dat zal het ook wel zijn, maar een systeem dat rekent op het falen van zijn werknemers kan niet koosjer zijn…

    Ik stel dus voor dat we onze verzekeringen elders gaan kopen want als je productvergelijking doet komen de HMI verzekeringen er niet beter dan de rest uit… En pensioensparen? Laten we onze overheid genoeg in de rug porren zodat niemand van ons, privé, aan pensioensparen moet doen…

  8. Dave says:

    Het grappige aan Test aankoop is dat ze enerzijds kritiek hebben op het “tupperware-telecom”-concept van euphony en anderijds aan hun leden phoneplus aanbiedt mét een extra korting. Zij doen dus niet alleen zelf aan mlm maar ook aan koppelverkoop (zonder testaankoop abonnement krijg je die extra korting bij phoneplus niet). MLM is volledig legaal en wordt al te vaak verward met piramideverkoop. Koppelverkoop is tot nader order nog steeds verboden.

    Het is een feit dat MLM werkt: ook bedrijven als base, proximus, belgacom en telenet bieden met regelmaat van de klok geschenken als jij als bestaande klant nieuwe klanten aanbrengt.

  9. W says:

    Voor diegenen die nog niet wegwijs zijn in de financiële wereld ; HM heeft reeds enkele jaren op rij zeer hoge onderscheidingen gekregen van het gerenommeerde rating-bureau Standard and Poors en dit voor hun uitmuntende kapitaalkrachtigheid en financiële draagkracht. Bovendien heeft HM produkten ontwikkeld in samenwerking met Bank Degroof, een zeer gerenommeerde vermogensbank in België die al enkele jaren het beste aandelenfonds van Belgische aandelen beheerd. In 2006 verzekert HM het wereldkampioenschap van de voetbal. HM is in mijn ogen een zeer grote, solide en betrouwbare verzekeringsmaatschappij. Last but not least, de studiedienst van HM schrijft de belastingsgids die uitgegeven wordt door uigeverij Pelckermans en die gebruikt wordt door menig persoon van een intellectueel niveau.

  10. HMC says:

    Beste Robin,

    Ik heb respect voor alle meningen voor zover ze gebaseerd zijn op DEGELIJKE kennis van zaken. Jammer genoeg merk ik dat in uw uitspraak hier en daar wat onjuistheden bestaan. Als u echt gelooft dat de overheid een paar bankbriefjes extra zal drukken op uw 65ste omdat u er lang genoeg naar gevraagd hebt, is dat een spijtige zaak, maar daar heb ik uiteindelijk geen last van. Als u daarentegen onwaarheden gaat verkondigen over de firma die mij de mogelijkheid heeft geboden om te geraken waar ik nu ben, kan ik dat zomaar niet laten voor wat het is.

    U spreekt over basisregels van het ondernemerschap. U heeft gelijk in wat u zegt, alleen spreekt men hier over MLM, waardoor uw argument niet meer klopt, want het verloningssysteem is nl HET grote verschil met de klassieke ondernemingsstrategie.

    Wat de loonkost per contract betreft, neem van mij aan dat u slecht geïnformeerd bent. Als u het echt wil nagaan, wees dan bereid aan te nemen dat de meeste andere bedrijven in de sector voor een soortgelijk contract veel hogere kosten heeft dan HM. U zal het er wel mee eens zijn dat de klant die kosten (minstens) deels draagt.

    U zegt: “mocht iedereen blijven, gaat het bedrijf failliet” Wel, dat moet u eens uitleggen, wetend dat het bedrijf slechts loonkosten heeft, enkel en alleen wanneer er effectief aangroei is (dus winst).

    Verder wil ik dit kwijt:

    MLM is sterk vergelijkbaar met een studierichting op de universiteit. Iedereen (of zogoed als) kan beginnen, maar slechts een deel studeert na de nodige jaren af en vindt een functie in de geambieerde richting. Moeten de universiteiten dan ook verdoemd worden? Want, uw redenering volgend, hebben zij al die “gefaalde” studenten belogen en bedrogen om er zelf beter van te worden.

    Er lopen duizenden mensen rond die een leven zoals het mijne en dat van mijn collega-MLM-ers amper durven dromen. Een aantal van die mensen heeft het intrinsiek potentiëel om dmv MLM effectief zo ver te geraken. Jammer genoeg worden die vaak afgeschrikt door negatieve commentaar, meestal gebaseerd op “horen zeggen” of eigen faling niet kunnen toegeven, zoals ik er een aantal heb kunnen lezen in deze forum. Hopelijk voor u komen deze mensen er nooit achter.

    Met vriendelijke groeten.

  11. steeplehorse says:

    beste smetty,
    een tijdje geleden ook een babbeltje gedaan met een medewerker van een dergelijk bedrijf. hij belde me op en bleef aan telefoon nogal vaag, en op de introductie had hij het eerst over de structuur van de organisatie (tot in de VS, heel kapitaalkrachtig, én dat zorgt ervoor dat de belgische en europese vestigingen steeds hierop kunnen terugvallen (juridisch klopt dat niet echt, elke vennootschap is immers volledig onafhankelijk).
    Vervolgens ging het over de voordelen van het aangeboden product (dat blijkbaar vooral wordt aangeboden aan 25jarigen – omdat ze pas aan hun carriere beginnen?/omdat ze nog naïef zijn?/omdat de organisatie dan het langst van hen kan genieten?) en het grote verschil tussen de uiteindelijk geïnvesteerde som en de uitbetaling bij pensionering (vanwaar komt dat geld? risicovolle beleggingen? hedge funds? geniale beleggers?)
    Hij had het ook over de premies die aan elke polis vasthangen en die best wel aantrekkelijk zijn, en na verloop van tijd hoger en hoger komen te liggen.
    vraag is nu: waar schuilt het addertje? de wonderen zijn de wereld al lang uit en je kan nooit veel geld verdienen zonder veel risico te lopen (cfr aandelen). waar zit hier het risico?
    de belegging lijkt immers interessant te zijn voor de mensen die intekenen (zeker wanneer ze onderweg ziek worden of zelfs overlijden; de uitbetaling blijft – al dan niet half – gegarandeerd) en ook voor de consulenten hangen er mooie bonussen aan vast, eerst door zelf polissen te verkopen, nadien door mensen op te leiden en op hun verkoop een procentje mee te pikken. en dergelijke bedrijven zijn geen vzw’s die het enkel doen voor het welzijn van de vergrijzende bevolking.

    vanwaar komt dit geld?

    hebben dergelijke ondernemingen de beste beleggingsspecialisten onder dak om het geld dat via de polissen binnenkomt en niet meteen wordt uitgekeerd aan verkopers en hun oversten, op uiterst efficiënte wijze te beleggen, of gebeuren er in deze sector toch duistere dingen.

    rationeel klinkt het allemaal aantrekkelijk, maar ergens in m’n onderbuik klopt er iets niet.

  12. Smetty says:

    Tja… ik heb al een paar mailtjes gehad van multi-level marketeers en ze uitgenodigd voor een gesprek of een podcast. Helaas blijft het na elke uitnodiging van mijn kant stil.

    Aan interesse geen gebrek, want dit is (zonder dat dit ooit de bedoeling was) mijn meest gelezen post…

  13. Geert VTH says:

    Nu ik als 47-jarige werkloze onderwijzer aan den lijve ondervind dat ik voor de arbeidsmarkt geen enkele waarde meer blijk te hebben, besliste ik te starten met Herbalife. Test-Aankoop, de specialist van erwten tot graafmachines, waarschuwt al decennia voor dergelijke verkoopssystemen. Zelf heb ik 15 jaar gewerkt in een dergelijk systeem voor een verzekeringsmaatschappij. Het legde mij geen windeieren, maar het klopt dat niet iedereen het met de juiste motivatie doet. Dergelijke mensen zijn de oorzaak van de negatieve reclame. Ofwel geloof je in het product dat je aan de man brengt ofwel niet, ofwel geloof je in het systeem en volg je de richtlijnen ofwel niet. Ik ben ervan overtuigd dat als je gelooft en werkt zoals het je aangeleerd wordt, je succes zult hebben. En inderdaad : mensen die succes hebben worden vaak benijd door zij die niet de moed en het doorzettingsvermogen hebben hetzelfde te bereiken. Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren… is een heel oud spreekwoord, maar wel een waarheid als een koe!

  14. Mick says:

    Hallo…

    Ben als 24 jarige afgestudeerd en was zoekende naar een vaste baan. Mijn droom was altijd een eigen bedrijf,lekker je eigen personeel uitzoeken en de zaak runnen, maar omdat het in die sector verzadigd is heeft dat geen zin meer.

    Probeer tegenwoordig maar een vaste baan te vinden als afgestudeerde…Bedrijven vragen overal naar werkervaring (althans in Nederland), dus ik kon nog lang zoeken.

    Ik zelf ben nu werkzaam bij HMI in Nederland en moet zeggen dat ik het naar mijn zin heb. De opleidingen die je krijgt zijn erkend (met certificaat) en ZEER nuttig.Je ontmoet veel leuke mensen. Over het produkt wat je verkoopt ben ik gewoon heel kort in. Het verkoopt zich zelf en het is gewoon een goed produkt.Niks moeilijk aan. Daarbij hoef je dus geen gladde praten te zijn om het te verkopen.

    Dit is gewoon een unieke kans voor elk mens om een goede carriere op te bouwen en je dromen te verwezelijken.Ik zelf heb al een paar dromen waar gemaakt en ben blij dat ik die stap heb genomen om bij HMI te gaan werken.
    Alleen heb je doorzettingsvermogen en moed nodig zoals Geert al zei.

    Maar vele mensen zijn LIEVER LUI DAN MOE, dus die haken al vrij snel af. Juist door die mensen (niet allemaal) wordt het MLM in kwaad daglicht gezet..en zijn bedrijven zoals Hamburg-Mannheimer en Herbalife die deze aanpak hanteren getekend voor het leven.

    Maar deze bedrijven geven je wel de kans om succes te worden ook al heb je niet de juiste papieren en heb je je leeftijd niet meer mee. Zij geloven in de mens, want in ieder persoon schuilt wel een topverkoper!!! PAK HET DAN OOK MET BEIDEN HANDEN AAN EN NIET MET 1 HAND.

  15. Joeri Roose says:

    Om eerlijk te zijn, ik heb altijd weigerachtig gestaan tegenover multilevelmarketing of netwerkmarketing, zeker als men een informatie-moment start met flitsende beelden van dure auto’s en mooie huizen, die je, zonder veel te werken, heel snel zal kunnen kopen.
    Nu ben ik recent ook gestart bij een firma in een systeem van netwerkmarketing en mijn eerste indrukken zijn heel positief. Ik ben er van overtuigd dat dit project echt kan en zal slagen maar dat er voor gewerkt zal moeten worden.

    Anderzijds wil ik graag nog opmerken dat ik ook nog verkoop heb gedaan in loondienstverband en uiteindelijk was de structuur daar gelijkaardig met een netwerkmarketingsysteem. Ik verkocht contracten van 3 jaar met automatische verlenging, als er niet aangetekend opgezegd werd. Daarvoor kreeg ik enkel bij de eerste 3 jaar een premie en daarna niet meer. Bovendien kreeg mijn baas ook een premie op mijn verkoopsresultaten en de resultaten van mijn collega’s. Uiteindelijk is het dus gelijkaardig met hetgeen ik nu doe, met dat verschil dat het betalingssysteem veel eerlijker en interessanter is en dat ik mijn eigen budgetten bepaal en op termijn ook loon naar werken zal krijgen en niet constant met de vrees moet rondlopen dat anderen voor mij zullen beslissen dat ik niet hard genoeg werk of dat ze mij beu zijn en mij dus ontslaan.

  16. HMI Junior medewerker says:

    Ik ben zelf ook werkzaam bij Hamburg-Mannheimer.. Ik kreeg ook de grote winsten voorgesteld en dat verblindde mij toch wel een beetje als ik eerlijk moet zijn. Maar zoals iedereen weet moet je overal werken als je wat wil verdienen of vooruit wil komen…

    En wat MLM betreft.. Het is idd een goedkoper systeem maar als je slim genoeg bent kan je het systeem in je voordeel gebruiken en nog mensen gelukkig maken…

  17. Martijn says:

    Interessant artikel. Ik heb eigenlijk twee ervaringen.

    De eerste is met een ‘gladde jongen’ die mij ‘in het avontuur’ wou betrekken (had ik even geluk zeg). ‘Je moet gewoon je vrienden overreden om bij Euphonie een reuzevoordeel te doen’, was het ultieme argument. Ik zei dat ik sceptisch stond tegenover mensen die de hemel en/of snel hopen geld verdienen en/of een topfunctie beloven. Pech voor mij als ik kansen wil weggooien. Virtuele kansen dan wel.

    De tweede is met een simpele ziel, een vrouw met een licht-mentale handicap, die zich nu te pletter werkt voor Euphony in de hoop ‘rijk te worden’. Ze gaat deur aan deur met haar schoonzoon om vrienden te bekeren. Het lijkt meer op de getuigen van Jehova dan op multi-level marketing maar soit.

    En je hebt gelijk: verzekeringen verkopen doe ik ook niet, dan nog liever aan de slag met demente oudjes.

  18. Goeiedag allemaal,
    wat leuk zeg dat er een soort discussiepunt bestaat rond, direkte verkoop en piramide-spelletjes? Is dat nog altijd zo dat er mensen zijn die geloven dat “Direkte Verkoop” piramide is. Helaas “ja” er zijn mensen die nog steeds het verschil niet zien tussen; 1 Kettingverkoop, piramidezwendel, echeleons zal ik maar zeggen 2 Netwerk en of multilevel marketing.

    * De rest van deze comment werd verwijderd door de auteur van deze weblog. Ik ben geen gratis advertentie medium. Als u reclame wil maken voor uzelf, een product of uw werkgever, dan kan u mij steeds persoonlijk contacteren *

  19. Smetty says:

    Het vervolg op deze post kan u lezen op:
    http://www.smetty.be/2006/02/04/multi-level-marketeers-moeten-leren-communiceren

    Lees deze ook alvorens u mij een mail stuurt.

Trackbacks for this post

  1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Multi-level marketeers moeten leren communiceren

Comments are closed now.