St Bernardus Abt 12 vs Westvleteren 12

Enkele jaren geleden kreeg ik enkele flesjes Westvleteren 12. De gulle gevers vonden het gewoon geen lekker bier. We dronken de biertjes op, maar de smaak was ik anno 2011 wel vergeten. Het enige wat ik mij meende te herinneren was dat ik het allemaal niet zo bijzonder vond.

Een tijdje geleden hoorde ik iemand van brouwerij Sint-Bernardus vertellen over hun St Bernardus Abt 12 bier. Dat zou sterk gelijken op de Westvleteren 12 en daar was een historische reden voor. Kort na de tweede wereldoorlog besloot Trappistenabdij St. Sixtus uit Westvleteren blijkbaar om de productie van hun bier uit te besteden aan brouwerij Sint-Bernardus. Pas in 1992 kwam daar een einde aan omdat de verschillende Trappistenbrouwerijen (vijf in België en één in Nederland) besloten hadden de kwalificatie “Trappistenbier” enkel nog toe te kennen aan bieren gebrouwen binnen de muren van de abdijen (bron: brouwerij Sint-Bernardus).

Gezien mijn niet zo bijster positieve herinnering aan het bier, dacht geen haar op mijn hoofd eraan om ooit op bedevaart te gaan richting Sint-Sixtusabdij om toch maar enkele flesjes van het bier te bemachtigen. Ook de bouwsteenbox (6 flesjes voor het goede doel), misschien wel de marketingstunt van 2011, kon mij niet motiveren om er speciaal voor naar de Colruyt te gaan, maar, er belandde wel een exemplaar bij mij. En aldus kon ik eindelijk een blinde proeftest organiseren: St Bernardus Abt 12 vs Westvleteren 12.

Vier mensen proefden blind beide bieren. Twee vragen dienden beantwoord te worden. Kunnen we één van beide bieren herkennen (herkenning of onbeslist, gokken werd uitgesloten). Welk bier smaakt het lekkerst?

Het resultaat van de proeverij was interessant. Wat betreft de smaakherkenning proefde 1 iemand met zekerheid de Westvleteren, een andere proever de St Bernardus Abt 12 . Beiden motiveerden hun keuze omdat ze recent één van beide bieren gedronken hadden en de smaak duidelijk herkenden. En toen werd het beste bier gekozen. Het werd 3-1 in de battle van St Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12.

Op zich hoeft het niet te verbazen dat Westvleteren 12 de strijd verloor. Ik vind het zelf een ernorm smaakvol bier, met veel mout, karamel en kruiden en bittere smaken zoals chocolade en tabak. Maar helaas, het is ook een alcohol-bom die enorm zwaar op de maag ligt. Ik kan het wel smaken, maar niet meer dan een half flesje en liefst ook met wat kaas of een dessert erbij. De St Bernardus Abt 12 is duidelijk lichter en drinkt makkelijker weg.

Het was leuk om ze tegen elkaar te zetten, maar ik hoef de komende jaren niet zonodig nog eens een Westvleteren te drinken.

U zegt?
  1. Wilfred Rubens says:

    Ik ben fan van Westvleteren. Helaas in Nederland bijna nergens te krijgen. De Bernardus Abt wel. Wordt verkocht met het argument dat de receptuur gelijk is aan de Westvleteren. In mijn beleving is de Westvleteren smaakvoller. Mocht je Westvleteren kwijt willen, dan kun je altijd bij mij terecht. Jouw prijs is de mijne (bijna dan).

  2. Smetty says:

    Hé Wilfred, leuk dat je de blog nog volgt.

    We hebben de flesjes cadeau gekregen van mensen die er voor in de rij gaan staan zijn en ons nauw aan het hart liggen. Het zou dan ook bijzonder ondankbaar van ons zijn om ze nu door te verkopen. Maar mocht ik er ooit op de kop kunnen tikken, zal ik zeker aan je denken.

    Niet in de buurt van Gent de komende maanden? Anders mag je er bij ons thuis ééntje komen drinken. 🙂

  3. Ik houd mij aanbevolen. Kom voorlopig niet in de buurt van Gent. Anders neem ik wel contact op.

  4. vanessa says:

    mathias zijne nonkel Jos zegt altijd dat het twee dezelfde bieren zijn. Zoals de echte Leo en Olé van de aldi ook dezelfde zijn. Mijn kennis over het bier beperkt zich tot het al dan niet in stoofvlees doen 😉

  5. Beverke says:

    7 trappistenbieren mijn beste, 7, waarvan 6 in België 😉

  6. danny says:

    Ik hoorde dat het enige verschil tussen beide bieren de gist is? Binnenkort doe ik ook een blind proeverij.

  7. Jelle Figeys says:

    Het verschil is inderdaad de gist. Westvleteren gebruikt namelijk ironisch genoeg de gist die in westmalle zit
    Terwijl sint bernardus nog steeds het recept van dejaren 40 hanteert en er dus “westvleteren-gist” in doet.

  8. Jelle Figeys says:

    De sint bernardus heeft trouwens een hoger alcoholpercentage dan de westvleteren. Als ik me niet vergis is de sint bernardus 0,3 % straffer. Sint bernardus heeft gewoon een zachtere smaak dan westvleteren en glijdt daardoor gemakkelijker naar binnen
    Ik heb persoonlijk liever de westvleteren omdat ik liefst een zo weinig mogelijk zoet bier heb, en de westvletere is toch wel wat bitterder

  9. Jelle Figeys says:

    Sorry, ik heb me vergist. De sint bernardus is maar 10 procent en dus wel degelijk 0,2 procent zachter

  10. Dieter says:

    Ik ben momenteel voor het eerst de Abt 12 aan het drinken. Ik herinner me nog zeer goed de enige keer dat ik Westvleteren dronk: een smaakbom met inderdaad duidelijke caramelsmaak, chocolade en nog een bittere kruidigheid. Hoewel ik zeer skeptisch stond tegenover dit gehypete bier, vond ik het toch nog uitzonderlijk lekker. Deze St-Bernardus is lichter van smaak en ik zou minder snel durven beweren dat ik het blind zou herkennen tussen andere bruine bieren. Sowieso zijn blindproeven ontluisterend en durf ik mijn geld alleen maar zetten op zeer karakteristieke bieren als Orval.

    Voorlopig blijft Orval de lijst aanvoeren, voor de prins der hopbieren Hopus en het chocoladefestijn Rochefort 10 (ook een maagaanslag).

  11. Henk de Jong says:

    Westvleteren (ik ben er vorig weekend geweest, per toeval, en ik drink met regelmaat ook de St. Bernardus) is vreemd genoeg het bier wat het meest aanspreekt. Ik heb me nog niet laten vatten in een dubbelblinde test, maar ‘k hou me van harte aanbevolen 🙂 Nu wens ik u met ‘ne poater’ santé uit West-Vlaanderen

  12. Yves Berteau says:

    Hallo. ‘k werd ook dit verhaal over Abt&Westvleteren pas recent geteld, en heb pas mijn eerste Abt geproefd. Woon in Brussel maar mijn moedermelk is Rochefort (8 of 10, whatever). Heb ook Westvleteren graag gesmaakt deze recente jaren. Ik bevestig graag een smaak- en geurverschil tussen WestvlXII en Abt12… maar Abt verdient toch wel ‘ne proficiat voor een uitstekend proportie prijs/kwaliteit… en beschikbaarheid 🙂 Abt12 is op zich een lekkere bier, vind ik, die als dusdanig mag geapprecieerd worden. Om te concluderen, tussen haakjes, vind ik ook dat Westvleteren en Rochefort twee mythische Trappisten zijn, die lijken me niet zo ver van mekaar. Smaakplezier allemaal. YB

  13. Yves Berteau says:

    Eehhh… wint men niks om een twaalfde commentaar te hebben gepost over Abt12 en Westvl12 ??? 🙂

  14. Smetty says:

    @Yves Ik zal eens met de brouwers moeten gaan praten daarvoor 😉

  15. geof says:

    Ik een jongeman uit West-Vlaanderen.
    Gezien de afstand lukt het dus wel om af en toe eens naar ‘in de vrede’ te gaan in westvleteren om een doos van 6 WVL 12 mee te nemen.
    Uiteraard als bierliefhebber ben ik ook op de hoogte van het gedoe met westvleteren en sint- Bernardus.
    En eerlijk gezegd snap ik niet dat een blinde test deze resultaten haalt.
    Bij mijn weten is abt 12 veel bruter in de mond, een alcoholische damp heerst terwijl de west vleteren 12 zacht is over heel de lijn en blijft een eindje in de mond hangen.

    Ik vroeg me af, steek je beide bieren in de koelkast of op welke temperatuur drink je die?
    uit ervaring merk ik dat bruine bieren smaak verliezen als ze te koel gedronken worden.

  16. Corto says:

    Nog een toevoeging aan de populairste discussie op deze blog. 😉

    Ik heb zelf ook de 2 samen blind geproefd. Het lijkt me zeer moeilijk om de 2 door elkaar te halen. Ik vond de Abt 12 veel toegankelijker dan de Westvleteren 12 die veel gebrander smaakt. Het zijn beiden lekkere bieren, maar de gelijkenis is niet erg groot.

  17. Dominique says:

    Heb westvleteren 8 van 7 jaar oud geproefd en eentje van den 12 twee maanden oud –(blind gepr.)man man man !doen !!!

  18. Marc says:

    Deze bieren hebben inderdaad baat bij een beetje ouderen in de kelder. Ik heb ook beide naast elkaar geproefd en ik vind de WVL 12 net iets zoeter dan de abt 12. Let wel, vooral de WVL wordt gebrouwen in een kleine ambachtelijke brouwerij en er kunnen verschillen zijn tussen de brouwsels. Vroeger bestond er in WVL ook een 4°; die mochten we drinken nadat we met het college van Poperinge op bezinning geweest waren aan de grot naast de abdij.

  19. Geert says:

    Nu voor het eerst een westvleteren 12 gekregen. (Woon in Groningen), Nederland. Van plan enkele weken te laten rusten. Hebben jullie ervaren bierdrinkers advies?

  20. Grimmel says:

    Leuke discussie.

    maar mag ik ook een duit in het zakje doen , persoonlijk vind ik de Rochefort 12 de lekkertste met kop en schouders , wat niet weegneemt dat men geen Westvleteren of St bernardus met een trappistenkaasplankje voor mn neus mag neer zetten , proost geniet er van het is toch al trapistenweer vandaag

  21. Ton says:

    Ik heb onlangs een oude Sint Sixtus weten te bemachtigen, uiterste houdbaarheid 1991, dus gebrouwen waarschijnlijk eind jaren 80. Als ik het flesje tegen het licht houd ziet het er lichtjes troebel uit, een weinig neerslag op de bodem. Zou dit nog te drinken zijn of heeft dit bier inmiddels zijn beste tijd wel gehad?

  22. Waag de gok! Maar heel voorzichtig.
    Ik herinner me watertandend een flesje Gouden Carolus dat 25 jaar was.
    Godendrank!
    Bezinksel in de fles laten of je brengt de volgende dagen door racend tussen de zettel en je toilet.

  23. John says:

    Onbegrijpelijk dat sommigen het verschil tussen een Bernardus 12 en een Westvleteren 12 niet proeven; dat van dat recept vroeger is waar, maar het verschil wordt vnl bepaald door het grondwater, wat uiterst belangrijk is. Voorts vind ik de Westvleteren absoluut het beste bier en ik niet alleen, ga maar eens kijken aan de ingang wat er staat aan te schuiven of probeer er maar eens aan te geraken. Voorts kan ik zeggen dat ook de paters zelf vinden dat biersmaak subjectief is en er dus vele soorten goede bieren zijn. Zij begrijpen niet dat er mensen zijn die op de parking van De Vrede ruiten van auto’s kapot slaan om hun bier te stelen. Mensen hé. Leve de goede bieren, en vooral de Belgische !

  24. iwan says:

    Deze bieren zijn alje goed leest,toch zeer verschillend.
    De Westvleteren 12 is veel meer een gelijke smaakbom.
    Dat wil niet zeggen dat de Bernardus niet lekker is.Ook ik drink wel met regelmaat een Bernardus,2 keer per jaar ga ik meestal naar Westvleteren voor mijn bestelling op te halen,dan heb ik meestal nog flesjes Thijs staan die al meer dan een jaar aan het rijpen zijn.Dan is de Westvleteren echt op zijn best.Rochefort 10is ook een geweldige trappist.maar als ik de keuze heb,en die heb ik geef mij dan toch maar een Westvleteren 12.
    Proost

  25. Joris says:

    Helaas nog nooit westvleteren gehad. Maar tot die tijd is abt 12 toch zeker mijn favoriete bier, vooral bij een stampotje.

  26. Rudy says:

    Als je ze naast elkaar gaat proeven, de St Bernardus en de Westvleteren, merk je wel een klein verschil, de Westvleteren heeft een sterkere afdronk lijk iets zwaarder, en de schuimkraag verdwijnt sneller en is iets anders van kleur. In feite is de St Bernardus origineler omdat zij nog de oorspronkelijke gistcultuur gebruiken, en Westvleteren hun gist in Maretsou aankopen. Dat heeft te maken met een ruzie of meningsverschil tussen de twee. Proef je ze los van elkaar dan is het verschil niet of nauwelijks te merken. Een vriend die bij hoog en laag beweerde dat hij de Westvletern onmiddellijk zou herkennen trapte in mijn val. Ik goot een St Bernardus in een Westvleteren glas, en liet met opzet een flesje van Westvletere in de buurt staan. Stout hé.

  27. @ Beverke,,,,,volgens mij zijn er buiten Belgie ook in Nederland,Oostenrijk,Italie en USA ook Trappistenbier ! en ik vind de Sint Bernardus Abt 12 één van de beste bieren ter wereld en dat is geen Trappist dus;……………….jammer

  28. Brtn says:

    Als een echte trappist gebrouwen wordt “binnen de muren van de abdij”, waarom mag het bier van de Catsberg dan dat label dragen?
    De paters van de Catsberg hébben niet eens een brouwerij. De “trappist” Catsberg wordt in…Chimay gebrouwen. Pure “commerce” als je het mij vraagt.

  29. Karl says:

    De broeders trappisten hebben een bier gebrouwen met 3 doelen voor ogen. Na het drinken van deze heilige brouwsel wordt 1, Het gezelschap waarin ze moeten vertoeven plots heel wat interessanter. 2. Ze worden creatiever in het interpreteren en ontleden van de occulte bijbelse schrijfsels en aanvaarden van de aardse realiteit. Maar vooral, 3, je krijgt er geen koppijn van. Ooit geprobeerd om de dag erna om vijf uur een mis met gregoriaanse gezangen uit te zitten met een kater. Bedankt Broeders Trappisten!

Leave a reply.