Archive for November 2nd, 2010

  • Voorlezen

    Het is boekenbeurs. Dat jaarlijkse boekenfestival in Antwerpen. Dit jaar gaan we eens langs, want we zijn hier thuis terug boeken gaan lezen (vakliteratuur wordt in deze post niet meegerekend én niet besproken).

    Het moet ergens een jaar geleden begonnen zijn. Ik las een stukje voor aan vrouwlief en dat vonden we beiden gelijk wel geestig. Ik voorlezen, zij luisteren. Het eerste boek werd “De eenzaamheid van de priemgetallen”van Paolo Giordano. Een bestseller, spannend, maar geen literaire topper. En het lezen hield niet op. Ik heb weet eigenlijk niet hoeveel boeken we sindsdien samen gelezen hebben. Even kijken: “Alleen maar nette mensen” van Robert Vuisje, “Het diner” van Herman Koch, “Vissen redden” en “Groener gras” van Annelies Verbeke, “De wetenschap van de liefde” van Mark Kinet, “Het einde van de psychotherapie” van Paul Verhaeghe en “Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)” van Ivo Victoria. Momenteel zijn we bezig in “De afschuwelijke eenzaamheid van Mawell Sim” van Jonathan Coe. Dat maakt dus negen boeken op een jaar tijd.

    Tijdschriften, eens de weekendkrant en natuurlijk veel online lectuur, consumeer ik op dagelijkse basis. Maar ik slaag er niet meer in om alleen een boek te lezen. Ook de aanschaf van een e-reader zou daar weinig aan veranderen denk ik. Maar voorlezen, dat werk wel. Het is ook ongelooflijk plezant om samen “in een boek te zitten”. Het zijn momenten geworden die we koesteren. Ik kan het u alleen maar aanraden om het zelf ook eens te proberen.