Archive for November, 2007

  • Leren in Habbo

    Gisteren heb ik les gegeven over Elektronische leeromgevingen (ELO’s). Ik vroeg mijn studenten (2e professionele bachelor Lager Onderwijs) of er volgens hen ook virtuele werelden gebruikt konden worden als leeromgeving. Daar hadden ze geen antwoord op (als u meer wil weten, lees dan zeker deze blogpost en aanverwante links op Frankwatching). We hebben ons vervolgens allemaal een avatar en een account aangemaakt bij Habbo.

    Stoelendans

    Read more

  • Roodkapje bracht geen rode wijn

    Naar de wijnles gaan is goed voor mijn algemene kennis. Dat werd vandaag nog maar eens bevestigd want ik heb iets bijgeleerd over Roodkapje.

    Volgens het sprookje van de gebroeders Grimm vraagt Roodkapje haar moeder om grootmoeder een mand vol lekkers te brengen. En in die mand zit ondermeer een fles rode wijn.

    Wel, geschiedkundig blijkt dit onmogelijk te zijn. Roodkapje speelt zich af in de Saale regio, binnen het wijngebied Saale-Unstrut. Gezien het koude klimaat is het er onmogelijk om rode wijn te verbouwen. In die tijd was het ook heel onwaarschijnlijk dat Roodkapje even naar de Delhaize was geweest. Blijft de vraag: “wat dronk grootmoeder dan wel?”

    Het antwoord is Sekt, de Duitse versie van mousserende wijn. Deze wijn is er zelfs zo populair dat ze tot 90% van de basiswijn moeten importeren uit andere landen.

    Grootmoeder dronk dus schuimwijn en geen rode wijn. Dat is dan bij deze recht gezet.

  • Jeugdsentiment

    Ik ging naar de Mediamarkt (altijd gevaarlijk) en kwam terug met:

    Urbanus Vobiscum: een tribute aan Urbanus. Blijkbaar heb ik zonder het te weten de “luxe” versie gekocht, want naast de cover-versie zit er ook een CD bij met de originele nummers. Ik zou iedereen zeker die versie aanraden want het origineel heeft toch iets extra. Voor de beeldbuiskindertjes, een fragment uit de oude doos (staat op de CD in een versie van Wim Opbrouck).


    Read more

  • Wilde zwanen

    Wilde zwanen

    Net zoals een paar andere bloggers kreeg ik het hoorspel “De Wilde Zwanen” van Hans Christan Andersen in de bus. Ik was eerst nog aan het twijfelen of ik het bij mij zou laten toekomen of bij vrienden met kinderen. Tegenwoordig betaal ik mij toch blauw aan “pamperrekeningen”, dus een bestemmeling vinden zou niet moeilijk geweest zijn. “Toch maar zelf proberen” oordeelde mijn vriendin en ondertussen had ik ook bij Ine al positieve commentaren gelezen. En zo viel er dus vandaag een hoorspel in de bus.

    Read more

  • In Europa

    In Europa” is de langverwachte verfilming van de bestseller van Geert Mak. Het boek staat al lang op mijn leeslijst en het zal daar waarschijnlijk ook op blijven staan. Voor de niet-lezers is er nu alvast de verfilming.

    De uitzendingen zijn gestart op zondag 11 november op Nederland 2 en zullen twee jaar lopen. In tegenstelling tot onze eigen publieke omroep is het altijd mogelijk om uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep integraal en gratis te herbekijken (als voorbeeld hieronder screenshot waar je de link voor aflevering 1 kan vinden):

    In Europa

    Het is zo een serie waarvan je kan voorspellen dat ze nog jaren gebruikt zal worden in allerlei geschiedenislessen. Ik heb gisteren alvast de eerste aflevering bekeken en het is helemaal zoals verwacht: interessant, leuke filmpjes en leerrijk. Een absolute aanrader voor iedereen.