Archive for March 5th, 2006

  • Ultimate Tag Warrior 3

    Ik gebruik zelf tags voor mijn accounts bij Del.icio.us en Flickr en zoek héél af en toe op Technorati met tags.

    Voor deze blog twijfel ik tussen het gebruik van “internal tagging” of “external tagging” (een erg goeie post met uitleg vond ik bij problogger). Ik ga de komende weken wat testjes doen met deze blog en kijken op welke manier ik het wil gebruiken.

    Internal tagging lijkt mij altijd een win situatie: goed voor search engines en een mogelijkheid om op een minder gestructureerde manier dan categorieën content te vinden (mooi omschreven als een “brain storage” approach bij problogger). Bij de external tagging denk ik, naast de voordelen die het biedt qua visibiliteit bij de op tagging gebaseerde services (zie bovenvernoemde), eerder aan het weglaten van de traditionele categorieën. Voor deze blog interesseert het mij niet zo, maar ik zie wel mogelijkheden voor de These Days blog bijvoorbeeld waar we nooit genoeg categorieën kunnen hebben die voor iedereen voldoen.

    De komende weken gaan ik wat testjes uitvoeren, en daarom heb ik gisteren Ultimate Tag Warrior 3 geïnstalleerd. De installatie stelde niet zoveel voor, maar voor de implementatie in mijn stylesheet heb ik toch Viking erbij moeten halen (ik moet dringend eens een andere template zoeken die wat gestructureerder is zoals bij mijn andere blogs). Na de installatie vond ik in mijn plugin management 3 verschillende versies van de plugin waarvan ik alleen de 3.0.1 versie geactiveerd heb (met versie 1.0 kreeg ik foutmeldingen).

    Op deze blog zou ik de tags bij voorkeur niet op de homepage zetten, maar wel op de comments page. Ik ben al een tijdje aan het uitkijken voor een nieuwe lay-out omdat mijn huidige template niet onderverdeeld is in sub-templates. Zo een onderverdeling is voor mezelf eenvoudiger om aan te passen. Het invoeren van tags met terugwerkende kracht zal ook een hoop werk kosten. Ik heb ongeveer 400 posts die aangepast moeten worden.

    De voorbije maanden waren te druk voor een dergelijke aanpassing. Met het einde van mijn lessen in zicht, zal er terug wat meer tijd zijn om te “blog knutselen”. Hadden ze mij dat maar laten doen in plaats van haken en breien op de lagere school. Weet je trouwens wat we moesten breien? Ei verwarmers! Ooit al een ei een muts opgezet? Ehwel, ik niet.

  • Blogbeat statistieken

    Statistieken zijn belangrijk (zeker voor bepaalde doeleinden zoals reclame ed.) . Sinds vorig jaar augustus heb ik betrouwbare stats op deze blog (de vorige hebben de tand des tijd niet overleeft) via AWStats, een zeer uitgebreide server-gebaseerde tool.

    Toch zou ik graag een stats-tool vinden die meer blogger-relevante informatie kan bieden (waarbij FeedBurner alleen geen optie is omdat het alleen de feeds bijhoudt). Blogbeat beloofde zo een tool te zijn, met de optie om FeedBurner te integreren, en dus wou ik die zeker eens proberen. Je kan de tool gratis testen gedurende 30 dagen, nadien betaal je volgens het aantal page views (6$/maand tot 500.000 of 2$/maand als je onder de 250.000 page views blijft).

    Het volstaat om een account aan te maken, je blogsoftware aan te duiden, een stukje script te generen en die in de voettekst van je blogsoftware te dumpen.

    Eerst enkele AWStats gegevens over deze blog: maandoverzicht en bezoekers per dag (met focus op 3 maart)

    statistieken maand
    statistieken dag

    We onthouden dus dat er vrijdag 3 maart 896 bezoekers deze blog bezocht hebben. Als we nu even bij blogbeat gaan kijken dan krijg ik dit resultaat:

    stats3

    Maar 313 bezoekers volgens blogbeat. U begrijpt dat dit absoluut onmogelijk is (grijns). De technische uitleg ligt in de manier waarop blogbeat werkt. Een java script code kan alleen gelezen worden door browsers die dit toelaten. Ik heb geen idee hoeveel mensen dit af hebben staan. Daarnaast verlies ik waarschijnlijk alle hits die op mijn rss-feeds gegenereerd worden. En volgens AWStats zijn dat er toch gigantisch veel. Het verschil tussen mijn server stats (896) en dit javascript (313) is wel erg groot. Te groot als je statistieken een belangrijke rol spelen voor jezelf, binnen een bedrijfsomgeving of voor een adverteerder.
    Voor een uitgebreide analyse zal ik blogbeat nooit gebruiken, maar de eenvoudige (en beperkte) interface kunnen het grootste deel van de bloggers wel aanspreken denk ik.

    stats5

    Een minder relevante, maar leuke optie is de city cloud die aangeeft vanuit welke steden je blog bezocht werd (ik heb maar een fractie genomen van de volledige cloud):

    stats4

    Een optie die wel nuttig is, zijn de links waarop geklikt werden. Met de groetjes aan These Days en Fons:

    stats6

    Conclusie: een leuke blog analyse tool voor wie niet de behoefte heeft aan uitgebreide data, maar toch graag specifieke blogstatistieken bij wil houden. Voor 2$ per maand heb je een account voor n jaééar. Ik heb zelf nog 28 dagen om erover na te denken.

    [tags]Blogbeat[/tags]