Archive for March, 2006

  • Les sprokkels

    Vandaag de laatste les media gegeven aan mijn 2e jaars (toekomstige leerkrachten Lager Onderwijs).

    Op het programma stond het overlopen van het voorbije academiejaar en de leerstof voor het examen. Ik had ook een oefening PowerPoint meegebracht uit het examen van vorig jaar. Als onderdeel van de opdracht vroeg ik om het logo van de Hogeschool Gent te integreren in elke slide (via de slide master). Plots was er algemene hilariteit bij de Google zoekresultaten (mijn studenten werken met Google voor het zoeken, MSN als chat, Hotmail om te mailen en IE om te surfen). Het duurde dan ook niet lang of ik werd her en der onderdeel van de PowerPoint oefening. Ik ben al blij dat de meesten deze blog nog niet gevonden hebben. Niet dat ze het niet mogen lezen, maar waar mogelijk zou ik gebruikt worden in lesmateriaal. En neen, dat hoeft niet zo voor mij. 🙂

    Ik (= we) heb dit jaar een aantal nieuwe onderwerpen in de leerstof geïntroduceerd: auteursrecht, creative commons, weblogs, wiki’s, RSS en vrije software. Het leukste vond ik dat er een studente vandaag trots vertelde dat ze bittorrent (ja, ik vertel erbij dat illegaal downloaden niet het doel mag zijn) uitgeprobeerd had en een andere studente kwam een tijdje geleden vissen of ik haar op MSN Live kon helpen. Uiteindelijk was ons doel dit jaar: studenten motiveren om zelf aan de slag te gaan. Als ze dat dan ook doen, dan heb je daar echt voldoening van als lesgever.

    Ze hadden ook lol in het feit dat ik morgen blogles ga geven bij een wandelfederatie. Wandel blogles met Smetty (voor het werk ja). De cruise firma mag zich ook melden natuurlijk. Ik kan vast wennen aan het wiebelen van de zee en veel zon overdag.

  • Knack blogt

    Wat lezen we in de Knack nieuwbrief? Knack blogt!

    Zomaar liefst 12 blogs worden gelanceerd: Het publieke oog, Leve ons!, Knack Actua, Van muizen en mensen (Tessa Vermeiren), Leven en werken van Dirk Draulans, Testbeeld, Zappen en klappen, Economie zonder maatpak, Radar, Entr’kt: weblog over het culturele leven, ToTaalblog en Link.

    Leuk. Ik heb een abonnement op Knack en ben erg benieuwd naar de blogsels van de redactie. Vooral die van Tessa Vermeiren om eerlijk te zijn.

    Ik mis wel een héél belangrijk element: waar is de RSS feed?
    En wat voor onmogelijke links hebben die blogs?

    Voorlopig kan ik alleen vaststellen dat ze bij Knack bloggen, maar vergeten zijn om blogtechnologie te gebruiken. Ben ik verkeerd, of is dit echt een blog initiatief dat (nog) geen blog is?

  • Zen presentatie

    Sinds Viking connected is met Microsoft, is hier een nieuw soort presentatie de norm geworden: de ZEN presentatie. Viking heeft er vorige week eentje gemaakt, en die is inderdaad erg ZEN. Een witte achtergrond met af en toe eens een woord.

    Mijn collega’s vinden mijn presentatie’s vandaag al (te) sober. Als we samen aan een presentatie werken, krijg ik meestal een versie terug met op zijn minst een hoop effecten erbij. En toch ga ik mij vanaf nu ook eens toeleggen op meer ZEN.

    Mijn eerste creatie heb ik vandaag gemaakt. Morgennamiddag ga ik ze onmiddellijk uittesten. Ik heb vooral foto’s gebruikt en af toe een titel. Volgende keer wil ik ook eens iets doen met alleen woorden. Maar het moet in de context passen natuurlijk.

    Ik heb ook een blog over presenteren in mijn feedreader zitten, maar die werd de laatste maanden jammer genoeg niet onderhouden. De laatste jaren kijk ik bewuster naar presentaties. Als een voor mij “interessant persoon” iets online beschikbaar stelt, zal ik het altijd downloaden en eens naar kijken. Een goede presentatie maken is een vak op zich en ik kan ook echt genieten van topsprekers.

    Eigenlijk is er vaak niet veel verschil met een toneelstuk. Het enige dat ik direct kan bedenken is dat een spreker niet in de huid kruipt van een ander personnage (één of andere vorm van zichzelf telt niet mee). Geen idee of zulke bedenkingen nog wel ZEN zijn eigenlijk.

  • Feed2JS

    Gisteren, alvorens onze server besloot dat overschakelen naar het zomeruur niet leuk was en down gaan een betere optie, een paar testjes gedaan met het integreren van externe RSS feeds. Ik wil op een paar WordPress blogs RSS-feeds van externe bronnen importeren.

    Volgende WordPress plugins werden getest: inlineRSS, feedlist en bdprss. Geen enkele plugin leek goed te functioneren.

    Op aanraden van Maarten Feed2JS (feed to JavaScript) geprobeerd. Conclusie: zelden iets gezien dat zo eenvoudig werkt. Je geeft gewoon de feed in die je wil importeren, geeft een paar parameters mee en je krijgt een kant-en-klaar scriptje dat in elke template (ongeacht welke blogsoftware) toegevoegd kan worden. Een eerste test, de feed van het Ministerie van Onderwijs en CVO-Online, kan je zien op mijn onderwijsblog (rechts onderaan).

    Leuk, maar ik zoek ook iets geavanceerder. Ik zou als output posts willen uit meerdere blogs. Bijvoorbeeld uit 5 verschillende feeds telkens de meest recente posts. Iemand een goeie tip?

  • Adhese

    Adhese

    Vandaag kennis gemaakt met Adhese. Het bedrijf bestaat uit 2 verschillende delen: een “campagne management” systeem en een online reclame regie/provider (Adhese network), ook wel als de Vlaamse Adsense omschreven. Qua campagne management is hun grootste referentie vandaag de VUM.

    Wat mij voor deze blog interesseert, is het andere luik waarvoor ze vandaag bloggers zoeken die advertenties willen draaien. En adverteerders zijn op zoek naar bloggers. Dat weet ik toevallig ook.

    Interessant. Ik heb deze blog alvast ingeschreven.