Archive for February 12th, 2006

  • De onbekende macht

    Ik had deze namiddag een interessant gesprek met twee mensen die ook in het onderwijs staan. Hoewel we allen op een andere plaats werken en gewerkt hebben, kwamen we vreemd genoeg toch tot dezelfde conclusies over de gang van zaken binnen het onderwijs (dat gaat dan over meedere scholen, lieve collega’s van vandaag die dit lezen).

    Er zit namelijk een constante in veel beslssingen waarmee je als lesgever geconfronteerd wordt, meer bepaald het gebrek aan logica of een rationele verklaring. Meestal gebeurt er iets waarvan je je nog jaren gaat vragen: waarom? Ik noem dat ondertussen “de onbekende macht”. Een vriend van mij omschreef het ooit als “de nonnen achter het gordijn”.

    Dus bij de volgende “waarom” vraag op school, kijkt u best even achter het gordijn. De onbekende macht daarentegen zal waarschijnlijk “onbekend” blijven.

  • De blogosfeer na Fanta World

    Een paar weken geleden vroeg “iemand” mij om advies (niets als blogger, maar als marketeer). De persoon in kwestie had enkele duizenden euro’s gekregen van een fabrikant om te investeren in de Belgische blogosfeer. Toen ik dat hoorde viel ik bijna van mijn stoel. Het was niet een marketeer die de bestemming van het geld had bepaald (!), maar wel de eigenaar van het product. Er werd mij vervolgens gevraagd welke Vlaamse bloggers ik zou vragen om mee te werken aan de promotie. Mijn advies was simpel: niemand. Gezien het type product leek het mij verstandiger om te kiezen voor andere kanalen.

    In andere landen is het bijvoorbeeld al erg normaal dat bloggers een tijdje een product mogen testen (meestal 3 maanden). Ook bij ons zijn die opportuniteiten aanwezig. Naar mijn gevoel is het Vlaamse bloglandschap vandaag nog te klein. Gezien de populariteit van het bloggen, zal dat zichzelf de komende maanden en jaren oplossen.

    Het probleem vandaag voor marketeers is de juiste bloggers vinden. Zelf zou ik volgende bedenkingen willen formuleren:

    • Eerst en vooral adviseer ik nooit een blog of een podcast omwille van het “hip”-gehalte. Voor mij moet het passen bij het product, bij het doel dat men wil bereiken en het verhaal dat men gaat vertellen. Dat is geen wetenschap, maar soms voel je gewoon dat het niet klopt.
    • Welke blogs kan je gebruiken? Je moet niet noodzakelijk de meest gelezen blogs zoeken, een nichepubliek is vaak interessanter. Alleen ontbreekt het ons vandaag in Vlaanderen aan sterke blogs. We hebben geen shocklogs zoals Geen stijl of Retecool, maar ook veel te weinig gespecialiseerde blogs. Ik zie onmiddellijk markt voor blogs (die gelezen worden door een relevant publiek) met als focus gadgets, lifestyle, games, horeca, auto’s etc.
    • Een derde puntje is de attitude van de blogger. Als marketeer moet je ook een relatie kunnen uitbouwen met een blogger. Met een relatie bedoel ik niet “naar de mond praten”, maar wel op een volwassen manier kunnen omgaan met een marketeer-blogger relatie. Een tijdje geleden las ik op iemand zijn blog dat marketingmensen domme kippen zijn die je bij voorkeur volledig moet pluimen. Twee regels verder schrijven ze dan weer dat je hen mag contacteren. Ik hoop dat die persoon snapt dat geen enkele marketeer hem/haar zal selecteren voor een samenwerking?
    • Omdat het Belgische bloglandschap zo klein is, verwacht ik dat de grote mediabedrijven een steeds belangrijker rol zullen gaan spelen.

    Als je in Nederland naar de “regie” van de grote blogs belt, dan krijg je gewoon netjes een prijslijst terug. In Belgie ken ik momenteel zo maar 1 blogger. Slim, want ik hoor dat alle collega’s ook met die blog een relatie hebben.

    Zelf verwacht ik vooral initiatieven van de grote mediabedrijven. Ik denk dan vooral aan Skynet, Telenet, MSN, maar ook aan initiatieven zoals bloggen.be (5000 blogs uit het niets) of de senioren blogs (ook meer dan 5000 blogs) van dezelfde maker. Deze bedrijven hebben enkele troeven in handen die elke marketeer verlekkeren: ze hebben een relevante massa blogs, werken volgens topics (bijvoorbeeld senioren, lifestyle etc) en er is maar 1 centrale organisatie waarmee je moet praten. Als marketeer kan je dan kiezen of je via de centrale organisatie adverteert op deze blogs, of gewoon de 50 belangrijkste blogs opvraagt die bloggen over een topic zodat je hen persoonlijk kan contacteren voor een verdere relatie.

    De producent is vandaag bereid om geld uit te geven. De producent zal dat geld uitgeven. Iemand zal dat geld ontvangen. Zo simpel is dat.