Archive for February 4th, 2006

  • Multi-level marketeers moeten leren communiceren

    Ik heb een tijdje geleden geblogd over iemand die mij wou rekruteren voor een bedrijf dat aan multi-level marketing doet. Op het moment waarop ik het schreef was ik werkloos. Ik zou een paar dagen later voor de Hogeschool Gent beginnen werken, maar in de database van de VDAB (overheidsdienst waar je verplicht moet aanmelden als je werkloos bent, voor de niet Vlamingen) stond ik nog als “werkzoekend”. De multi-level marketeer had (naar eigen zeggen) daar mijn gegevens gevonden.

    Zijn aanpak had geen effect op mij (het volledig verhaal van toen leest u hier). Hij had mij nieuwsgierig gemaakt en deed zijn sollicitaties in een café in de buurt. Daarom was ik er ook op ingegaan. Hij begon het gesprek met de zin: “Kan je mij verzekeren dat je over een half uur ja of neen zegt op mijn aanbod?” Het strafste vond ik dat ik tijdens het gesprek geen antwoord kreeg op mijn vraag naar wat ik precies zou verkopen, hoe de verkoop georganiseerd werd, wat de verloning was en wie nu eigenlijk de werkgever was. Neen, dat stukje van de informatie werd pas op een seminarie met hotelovernachting (te betalen uit eigen zak) vrij gegeven.

    Een pro-netwerk of multi-level marketing bedrijf werkt als volgt: de verkoop gebeurt door mensen met een zelfstandigen statuut. Een mooie omzet leidt tot een hoger niveau in de organisatie, waardoor je ook zelf andere verkopers mag aanbrengen. Als de personen die jij hebt aangebracht op hun beurt producten verkopen, krijg je een commissie op die verkoop. Deze bedrijven kiezen voor een systeem waar producten verkocht worden op basis van netwerking en mond-tot-mond reclame. Denk gerust aan de Tupperware parties waarop u ooit al bent uitgenodigd. In dit business-model wordt er dus geen geld besteedt aan de promotie van een product, maar wel aan een uitgebreid verloning systeem voor de verkoper.

    Laat ik duidelijk zijn: ik heb geen probleem met deze manier van werken. Als een bedrijf een kwalitatief en eerlijk product levert met een goede service, dan zal het mij worst wezen hoe én aan wie ze hun marketing geld spenderen. Mijn ouders hun kasten staan vol met Tupperware en ik pik daar regelmatig iets uit voor mijn eigen gebruik (bij deze weten de mama en de papa nu ook waar al die verloren inboedel naar toe is). Tupperware pottekes zijn gewoon geweldig. Punt.

    Wat mij wel blijft verbazen is de reacties die maar blijven komen op mijn oude post, en niet alleen op deze weblog, maar ook in mijn mailbox (wekelijks!). Bijna alle comments zijn geschreven door mensen die binnen zo een multi-level marketing systeem werken en die duidelijk de behoefte hebben om er op een positieve wijze (bijna angstaanjagend hoe fanatiek en religieus die mensen zijn) over te schrijven. De laatste comment die ik binnen kreeg was er voor mij wel teveel aan. Ik ben geen gratis advertentieruimte voor Amway en ik wil ook niet zo gebruikt worden door Meneer Mario Van Mooter.

    Multi-level of pro netwerking bedrijven en hun personeel hebben een probleem: ze moeten leren communiceren. In plaats van vaag te doen over jullie zelf (oa. tijdens sollicitatiegesprekken), de producten, de manier van werken en de verloning, zouden jullie beter direct vertellen waar het op staat. Krijg jij een extra commissie als ik voor jou verkoop, wel zeg dat dan gewoon. Zijn de traditionele media negatief (ik ben zelf al geïnterviewd op basis van mijn post)? Begin dan een blog of maak een podcast. Bezoekers zullen dan zelf wel oordelen over jullie verhaal. Consumenten hebben geen boodschap aan vaag en mysterieus doen. Die tijd is voorbij.

    Bijna wekelijks vraag ik aan de zoveelste multi-level medewerker die mij een mail stuurt of ze bereid zijn om over hun verhaal te praten tijdens een podcast. En elke keer opnieuw krijg ik dan geen antwoord meer. Voor eens en voor altijd: wil u uw verhaal doen? Prima, we spreken af en we maken er hopelijk een interessante podcast over. Wilt u een blog opzetten? Mooi, ik werk voor een marketingbedrijf en zal u met veel plezier een offerte bezorgen. Wilt u adverteren op deze weblog? Stuur mij dan gerust een mail. Ongevraagde reclame zal onmiddellijk verwijderd worden, de zoveelste zinloze mail in mijn mailbox zal ik zonder antwoord verwijderen.

    Het is tijd voor een nieuwe aanpak multi-level people. Laat mij gerust weten als jullie blog online staat.

  • Green Lantern

    I wanted to be Catwoman, Supergirl or Wonder Woman. But no, I’m Green Lantern. Who the fuck is Green Lantern? Hot-headed, strong will power and a good imagination. How about introducing myself with these words from now on.

    Your results:
    You are Green Lantern

    Green Lantern
    85%
    Catwoman
    80%
    The Flash
    75%
    Iron Man
    70%
    Spider-Man
    60%
    Wonder Woman
    60%
    Supergirl
    50%
    Hulk
    50%
    Robin
    45%
    Batman
    35%
    Superman
    10%
    Hot-headed. You have strong
    will power and a good imagination.

    Click here to take the “Which Superhero are you?” quiz…

    via Stuart Bruce

    Viking did the test as well: Iron Man (inventor, businessman, genius). Bah. Getting even more frustrated now on the Green Lantern thing.