Archive for December 14th, 2005

  • BlogBridge en de dikke bug

    Opgelet: hier volgt een saai verhaal over het synchroniseren van blog feeds. Loop weg nu het nog kan.

    Het is meer dan een jaar geleden dat ik een tutorial schreef over het gebruik van aggregators, ook te omschrijven als het lezen van weblogs via een bloglezer. Eigenlijk is het gebruik van die aggregators vrij stabiel te noemen. De meeste mensen (die ik ken) gebruiken nog steeds de aggregators uit die post van een jaar geleden: Firefox, Bloglines of SharpReader. Voor die trouw zie ik zelf twee redenen (mijzelf ook een beetje op Doppler baserend): de programmatuur is nog niet wezenlijk veranderd en mensen zijn niet snel geneigd om van bloglezer te veranderen.

    Zelf heb ik ondertussen ook nog Rojo, Google Reader en start.com (ondertussen live.com, beiden Microsoft) geprobeerd. Rojo vind ik te log, Google Reader ligt mij niet en start.com is te beperkt voor de 170 feeds die ik lees.

    Een paar weken geleden kreeg ik er een reden bij om een andere aggregator te zoeken: bij These Days kreeg ik een portable toegewezen en thuis heb ik er ook één. Tot dan gebruikte ik SharpReader, maar aangezien dat een programma is dat je installeert op 1 systeem, werd dat programma ontoereikend om op 2 verschillende systemen blogs te kunnen lezen.

    De oplossing vond ik bij BlogBridge. BlogBridge heeft als voordeel dat je het online kan activeren, maar het ook als apart programma geïnstalleerd kan worden. Daarnaast is het gratis, open source en draait het zowel op Windows XP, Mac OS X en Linux. De grote meerwaarde zat hem voor mij vooral in de mogelijkheid om een online account te nemen die je subscriptions (alle blogs die je leest en je voorkeuren) bijhoudt.

    Dat betekent concreet dat je met BlogBridge subscriptions kan synchroniseren tussen meerder pc’s. Momenteel gebruik ik dus twee portables, waarop ik telkens Blogbridge heb geïnstalleerd en synchroniseer ik mijn subscriptions via de server van BlogBridge.

    We zijn nu een paar weken later, en ik heb helaas moeten vaststellen dat het synchroniseren niet werkt zoals het hoort. Ongeveer 90% loopt vandaag nog gelijk. Die andere 10% zijn subscriptions die ik op de ene portable toegevoegd heb, die daar ook blijven verschijnen, maar die bij synchronisatie niet meekomen naar de andere portable. Omgekeerd probeer ik ook feeds te verwijderen, maar ik geraak er gewoon niet vanaf.

    Vandaag heb ik dus mijn subscriptions van thuis nog is gelijk gebracht met die op het werk (dit zou eigenlijk niet mogen!). Ik heb eerst de feeds (via OPML) geïmporteerd in SharpReader en daar de wijzigingen aangebracht. Terug de OPML geïxporteerd en geïmporteerd in een volledig gekuiste BlogBridge. Helaas weigerde BlogBridge mijn categorieën te herkennen en kreeg ik dus gewoon een lijst met 170 feeds.

    Gelukkig was er nog een tweede optie: BlogBridge synchroniseert naadloos met Bloglines (voor de volledigheid nog mijn volgende stappen: export SharpReader, import Bloglines, synchronisatie tussen Bloglines en BlogBridge). Misschien moet ik dus vanaf nu mijn beheer van mijn feeds in Bloglines doen en dan synchroniseren met BlogBridge.

    Zo hoort het helemaal niet, maar gezien de twee portables en de noodzaak tot synchroniseren zie ik niet onmiddellijk een betere oplossing. Naast het synchronisatie probleem, is het programma ook traag en loopt regelmatig vast. Het eerlijkste besluit is dat het programma duidelijk nog in zijn kinderschoenen staat.

    Toch ga ik niet meer terug naar SharpReader. Dat zou een stap achteruit zijn. De ongemakken van BlogBridge neem ik er voorlopig wel bij.