Archive for September 24th, 2005

  • Slijkmossel

    Duiken in Gent. Dan kom je al gauw bij de Blaarmeersen uit.

    “Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen is de sportieve long van de Stad Gent”, aldus de website. Dat klopt en op zich is het ook een mooi domein. Behalve om te duiken.

    Daar zijn een paar redenen voor: de zichtbaarheid is meestal erg beperkt en de domein faciliteiten laten eerder te wensen over. Voor de beperkte zichtbaarheid heb ik al verschillende theorieën gehoord: vervuiling door de (ondertussen opgeruimde) skipiste, een te warme zomer in het verleden etc. De faciliteiten is een ander verhaal. Op zich heb ik er geen probleem mee dat men toegangsgeld vraagt. Het enige wat je daarvoor krijgt is een parking die afgesloten is met een hefboom. Maar je moet wel op die parking geraken.

    Deze zomer reden we op een zonnige dag het terrein op. We mochten ons niet begeven naar de duikplaats. Het was te druk zei een dolgedraaide man bij de ingang. We lieten ons abonnement zien en gaven aan dat de duikparking alleen voor badgehouders toegankelijk was. Nee, we mochten er niet op. De auto hebben we dan maar buiten geparkeerd en we zijn gaan kijken bij de plas. De parking was leeg. Uiteindelijk zijn we er na lang aandringen op geraakt. Eigenlijk komt het hierop neer: je moet ze gewoon afblaffen. Dat is het advies dat elke duiker geeft. Leuk is anders. En zo is het altijd wat. Een ander pijnpunt is dat ze de boel gewoon afsluiten omdat de brandweer moet oefenen. Daar sta je dan, meestal met geleend (en dus betaald) materiaal. Een beetje organisatie en personeel dat handelt volgens de regels, zouden alvast kunnen helpen. Soit.

    Viking en ik moesten nog een oefening afwerken voor onze Divemaster opleiding: het maken van een onderwaterkaart. We hadden al ongeveer de helft gedaan tijdens een vorige duik, en het leek ons aangewezen om het vervolg af te werken voor het weer echt koud wordt. Op naar de Blaarmeersen dan maar.

    En oh toeval, vandaag organiseert men net “Brandweerstoet 200 Jaar brandweer Gent” (voor coole foto’s zie hier of hier). En ja de stoet vertrok vanop de Blaarmeersen. De duikparking was gelukkig leeg.

    Onze oefening hebben we afgewerkt. We zaten vooral tussen 6 en 9 meter, en daar was het 10C en donker. Het doel van de oefening is binnen een bepaald gebied de dieptes meten en eventueel de bodem omgeving weergeven (dat zouden elders ook rotsen, eilandjes, wrakken en zo kunnen zijn). Aangezien je niets ziet, moet je contact houden met de grond, want het is de bodemdiepte die gemeten moet worden. Ik voelde mij dus meer een slijkmossel dan een duiker vandaag. Erg leuk ook als je dan plots op 9 meter meter in het duister knal op een verkeersbord zwemt. Jawel, een verbodsbord om precies te zijn.

    Oefening gedaan, en zowaar, de duikparking stond ondertussen vol met brandweerlui uit Izegem die kwamen oefenen. Bij het naar buiten rijden was het nogmaals prijs. De stoet was net vertrokken en wij zaten er midden in. Auto dan maar opzij gezet en een spaghetti gaan eten. Geef mij maar een tropisch water en een wrakske aub.