Archive for September, 2005

  • Diepvriespunten

    ëDeze week en volgende week is mijn agenda volledig gevuld met lesgeven.

    De studenten van het 3e jaar vertrekken weldra op stage, zodat de lessen zo snel mogelijk gegeven moeten worden. Een vrij moment vinden om je les te planten, is echt denk- en zoekwerk. Zodoende ben ik dit jaar op tijd begonnen, zelfs voor de eigenlijke start van het academiejaar. Hadden ze mij vandaag niet uitdrukkelijk verboden om les te geven (schorsing van de lessen omwille van de officiële start), dan had ik vandaag ook gewoon les gegeven. Het is al moeilijk genoeg om alles gedoceerd te krijgen. Gezien het tempo, heb ik tegen volgende week al 75% van mijn opdracht in het 3e jaar gegeven voor dit academiejaar.

    Dat betekent dan weer niet dat ik op mijn lui gat mag gaan zitten voor de rest van het jaar. Een school zou een school niet zijn, mocht je geen andere taak krijgen in de plaats. Gelukkig is dat in het Hoger Onderwijs iets gelijk(w)aardigs. In mijn geval navorming geven aan collega lectoren. Als je in het middelbaar onderwijs “vrij” bent, moet je vervangingen doen, meestal omdat collega’s ziek zijn of met een andere klas op uitstap zijn. Volgens de procedure kreeg je dan een papiertje met een vervangopdracht. De leerlingen waren altijd en consequent tegen die opdrachten, en het leek alsof dat soort uren voorbestemd waren voor wangedrag. De leerkracht krijgt dan de rol van de schapendoes. Dat is zo een hond die rond zijn schapen cirkelt, omhoog springt en WAF zegt als ze te veel poten in de verkeerde richting zetten.

    Momenteel gaat er ook veel tijd naar administratieve vragen en taken. Zo kreeg ik net een mailtje binnen met de vraag of “we onze examenresultaten van het vorige academiejaar mogen opvragen om na te gaan of het om ‘diepvriespunten’ gaat”. En jawel, het gaat hier om diepvriespunten (= examens die afgelegd werden voor een bepaald studiejaar en waarvoor de student nog niet geslaagd is).

    Officieel spreek je over tekorten, in de wandelgangen zijn het buizen. En een vrijstelling is geen vrijstelling, maar wel een diepvriespunt. Het is maar dat u het weet.

  • Flik en Alpro Soya

    Flikkendag of niet, wij gingen deze middag het centrum in. Daar zagen we groot en klein met blauwe klakken (cap of pet voor de anderstaligen) op. Best leuk voor de kids vonden we. Maar allez, het zijn mijn zaken niet wat een ander op zijn hoofd zet.

    Iets verder ontdekten we dat de klak te koop werd aangeboden voor €2. De analyse ging verder. Buiten het vrijwillig op je hoofd zetten van dit stuk textiel, moet je er ook nog is €2 voor betalen. Maar allez, een mens doet met zijn geld wat hij wil.

    En naast het geld, moet je er ook de reclame bijnemen.

    Of hoe een paar duizenden Vlamingen hun hoofd lenen voor Alpro Soya reclame (op de zijkant staat ook één, maar dat is minder zichtbaar). Flik en Alpro Soya, een wonderlijke combinatie.

  • Slijkmossel

    Duiken in Gent. Dan kom je al gauw bij de Blaarmeersen uit.

    “Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen is de sportieve long van de Stad Gent”, aldus de website. Dat klopt en op zich is het ook een mooi domein. Behalve om te duiken.

    Daar zijn een paar redenen voor: de zichtbaarheid is meestal erg beperkt en de domein faciliteiten laten eerder te wensen over. Voor de beperkte zichtbaarheid heb ik al verschillende theorieën gehoord: vervuiling door de (ondertussen opgeruimde) skipiste, een te warme zomer in het verleden etc. De faciliteiten is een ander verhaal. Op zich heb ik er geen probleem mee dat men toegangsgeld vraagt. Het enige wat je daarvoor krijgt is een parking die afgesloten is met een hefboom. Maar je moet wel op die parking geraken.

    Deze zomer reden we op een zonnige dag het terrein op. We mochten ons niet begeven naar de duikplaats. Het was te druk zei een dolgedraaide man bij de ingang. We lieten ons abonnement zien en gaven aan dat de duikparking alleen voor badgehouders toegankelijk was. Nee, we mochten er niet op. De auto hebben we dan maar buiten geparkeerd en we zijn gaan kijken bij de plas. De parking was leeg. Uiteindelijk zijn we er na lang aandringen op geraakt. Eigenlijk komt het hierop neer: je moet ze gewoon afblaffen. Dat is het advies dat elke duiker geeft. Leuk is anders. En zo is het altijd wat. Een ander pijnpunt is dat ze de boel gewoon afsluiten omdat de brandweer moet oefenen. Daar sta je dan, meestal met geleend (en dus betaald) materiaal. Een beetje organisatie en personeel dat handelt volgens de regels, zouden alvast kunnen helpen. Soit.

    Viking en ik moesten nog een oefening afwerken voor onze Divemaster opleiding: het maken van een onderwaterkaart. We hadden al ongeveer de helft gedaan tijdens een vorige duik, en het leek ons aangewezen om het vervolg af te werken voor het weer echt koud wordt. Op naar de Blaarmeersen dan maar.

    En oh toeval, vandaag organiseert men net “Brandweerstoet 200 Jaar brandweer Gent” (voor coole foto’s zie hier of hier). En ja de stoet vertrok vanop de Blaarmeersen. De duikparking was gelukkig leeg.

    Onze oefening hebben we afgewerkt. We zaten vooral tussen 6 en 9 meter, en daar was het 10C en donker. Het doel van de oefening is binnen een bepaald gebied de dieptes meten en eventueel de bodem omgeving weergeven (dat zouden elders ook rotsen, eilandjes, wrakken en zo kunnen zijn). Aangezien je niets ziet, moet je contact houden met de grond, want het is de bodemdiepte die gemeten moet worden. Ik voelde mij dus meer een slijkmossel dan een duiker vandaag. Erg leuk ook als je dan plots op 9 meter meter in het duister knal op een verkeersbord zwemt. Jawel, een verbodsbord om precies te zijn.

    Oefening gedaan, en zowaar, de duikparking stond ondertussen vol met brandweerlui uit Izegem die kwamen oefenen. Bij het naar buiten rijden was het nogmaals prijs. De stoet was net vertrokken en wij zaten er midden in. Auto dan maar opzij gezet en een spaghetti gaan eten. Geef mij maar een tropisch water en een wrakske aub.

  • A travelling consultant

    Viking is blogging again.

    Layout is really cool.
    Domainname is out (to early for a Christmas present?).

  • Not hot

    I was in an interview yesterday (a real jobinterview). These guys said they heard about my cool parties…

    Well uhmm, I did a geekdinner and a blogdinner. I thought that was cool, but those are definitely not parties.

    A bit later, we found out they were talking about the trouble-parties. The only thing I noticed were these girls writing about it, and I always assumed they organize it as well cause: “TROUBLE is… 2 dykes (and some friendly fags) wanting to present a queer alternative to the traditional gay party scene.”

    I had to disapoint them. Trouble may be hot, (it seems) I’m not.

    Nerdy me goes to the Brussels Bloggers Meeting. That’s gonna be cool too.